x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2012 Na křižovatce pracovního a osobního života: možnosti a bariéry

Má dáti, dá... nebo nedá?

29.6.2012, Lada Wichterlová, Gender Studies, o.p.s.
Gender Studies, o.p.s. se začíná věnovat novému tématu penzí, penzijní reformy a rozdílného dopadu reformy na ženy a muže v ČR. Již v současné době lze očekávat, že 2. pilíř zakotvený v penzijní reformě bude mít horší dopady na ženy, protože patří do skupin méně výdělečně činných (díky platovým rozdílům mezi muži a ženami, které v současné době činí v ČR zhruba 25 %), navíc nějakou dobu tráví na mateřské či rodičovské dovolené, kterou sice mají nejdelší v Evropě, avšak s dávkou (rodičovský příspěvek či peněžitá pomoc v mateřství), která málokdy nahradí výši platu, narozdíl od Evropy.

Gender Studies, o.p.s. se začíná věnovat novému tématu penzí, penzijní reformy a rozdílného dopadu reformy na ženy a muže v ČR. Již v současné době lze očekávat, že 2. pilíř zakotvený v penzijní reformě bude mít horší dopady na ženy, protože patří do skupin méně výdělečně činných (díky platovým rozdílům mezi muži a ženami, které v současné době činí v ČR zhruba 25%), navíc nějakou dobu tráví na mateřské či rodičovské dovolené, kterou sice mají nejdelší v Evropě, avšak s dávkou (rodičovský příspěvek či peněžitá pomoc v mateřství), která málokdy nahradí výši platu, narozdíl od Evropy.

Obecně se hovoří o tom, že 1. pilíř je zase pro ženy mnohem výhodnější, protože z celkové částky na penze čerpají více než muži, neboť déle žijí a méně vydělávají (tím pádem do celkové sumy méně přispívají). Otázkou zůstává, proč ženy vydělávají méně. Je to jednak, protože jsou ženami (jinými důvody nevysvětlitelná položka v platových rozdílech mezi muži a ženami, při detailním srovnání totožné pracovní pozice u jednoho zaměstnavatele, přikládaná genderové diskriminaci), a za druhé, že jsou primárními a automatickými pečovatelkami o potřebné členy a členky rodiny, tudíž v určitých momentech svého života mizí z trhu práce, nebo jsou na něm méně aktivní. Když si vezmeme například péči o malé děti, která padá především na ženy, tak je nutné říci, že jde o investici, která by měla být placena zlatem, vychované – myslím po všech stránkách, nemluvím jen o Guthu Jarkovském – dítě přináší zisk celé společnosti. Pečující žena však svou investicí do péče naopak ztrácí – pozici na trhu práce, výdělek, výši penze, když mluvíme pouze v ekonomických parametrech.

Co se týká penzí, je potřeba podívat se na konkrétní případy, jak vysokou penzi budou dostávat muži a ženy reálně. A nepočítat zcela obecně má dáti – dal. Protože na konkrétních modelových situacích se budeme mít šanci dozvědět, jak situace bude vypadat doopravdy. A kdo vlastně z celého systému bude profitovat a kdo v něm bude ztrácet. A k těmto výsledkům bychom v rámci startujícího projektu rádi dospěli. Budeme spolupracovat s výzkumnou organizací CERGE-EI a Sociologickým ústavem AV ČR. Budeme pořádat veřejnou diskusi s odborníky a odbornicemi na téma důchodového zabezpečení, realizujeme kulatý stůl s politiky a političkami. Pokusíme se navrhnout změny tak, aby nový penzijní systém co nejméně znevýhodňoval jedno nebo druhé pohlaví.

V této rubrice Vás budeme pravidelně informovat o novinkách a zajímavých zjištěních, ke kterým budeme dospívat v průběhu projektu, který finančně podpořila nadace Open Society Fund.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *