x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2016 Proč má Mezinárodní den žen stále smysl?

Mezinárodní den žen 2016

29.2.2016,
Letos je paleta příležitostí jak MDŽ slavit skutečně široká – v Praze je na výběr filmová produkce s následnou diskuzí, prezentace odborné studie, křest sborníku, mezinárodní seminář na téma rodinné politiky, poznávací vycházka na místa spojená s volebním právem žen či vyhlášení cen a anticen roku 2015 za výroky o ženách a mužích. V Brně se dá zavítat na debatu na akademické půdě a také za nevšedním kulturním zážitkem.

Na první z akcí můžete vyrazit již v předvečer MDŽ, v pondělí 7. března. Česká ženská lobby společně s Francouzským institutem připravuje na tento den promítání dokumentárního filmu s názvem Solidarita podle žen (v originálu Solidarnoscz wedlug kobiet) polské režisérky a dokumentaristky Marty Dzido. Unikátní dokument přibližuje polské hnutí Solidarita ženským pohledem, představuje výrazné ženy, které hnutí spoluvytvářely. Promítání se koná v kinosále Francouzského institutu (Štěpánská 35, Praha 1) od 17:30 hod. Po zhlédnutí filmu bude následovat diskuse, které se bude účastnit režisérka dokumentu, o roli žen v československém disentu 80. let 20. stol. budou dále debatovat Anna Šabatová, Jiřina Šiklová, Jana Chržová a Jana Hradilková.

Máte-li to blíž do Brna, doporučujeme vaší pozornosti debatu na téma Migrace feministickou perspektivou, kterou pořádá Česká ženská lobby ve spolupráci s Fakultou sociálních studií Masarykovy Univerzity a neziskovými organizacemi NESEHNUTÍ a NORA. Diskuze proběhne na FSS MU v místnost P51 v čase 15.15 - 16.45.

8. března dopoledne představí autorský tým výsledky studie „Veřejná podpora míst ve školkách se vyplatí: analýza výnosů a nákladů“. Studii vypracovali Daniel Münich, Filip Petrold a Klára Kalíšková v rámci výzkumných aktivit projektu Celoživotní ekonomické dopady mateřství, který koordinuje Gender Studies, o. p. s. Výsledky studie bude komentovat z pozice expertky na předškolní zařízení členka Odborné komise pro rodinnou politiku MPSV Hana Hašková a také Helena Skálová, ředitelka Gender Studies a členka Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Studie bude představena v prostorách think-tanku CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1 v čase 11.00 – 12.00.

Český Svaz Žen Vás zve na křest sborníku Za Instanbul, který se zabývá problematikou domácího násilí a vybranými tématy genderově podmíněného násilí. Uvítání sborníku bude spojené s besedou s částí autorského týmu, který budou reprezentovat Daria Čapková (Síť mateřských center o. s.), Adriena Gabrielová (členka Výboru pro prevenci domácího násilí při Radě vlády pro rovnost žen a mužů), Martina Hronová (ROSA - centrum pro ženy, z. s.), Eva Hurychová (proFem o. p. s.), Zuzana Kříčková (Jako doma – Homelike),  Jaroslav Lorman (Život 90) a Michaela Svatošová (Gender Studies, o. p. s.). Sborník a další materiály budou na místě k dispozici. Akce proběhne v Kaunickém paláci, Panská 7, Praha 1 v čase 14.00 – 16.30.

Chcete-li se dozvědět, co stát chystá a jaké dopady má státní politika na situaci pečujících osob, přijďte na mezinárodní diskuzní seminář Rodinná politika a postavení žen na trhu práce v severských zemích a v České republice, který pořádá Fórum 50 procent. Vystoupí Jana Maláčová, ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na Ministerstvu práce a sociálních věcí, a expertky z Norska a Dánska zabývající se rodinnou politikou. Seminář proběhne v čase 15.00 – 17.00 v budově Ministerstva práce a sociálních věcí, místnost č. 36, Na Poříčním právu 1.

V roce 1905 Praha zažívala demonstrace, jaké do té doby nikdy neviděla. Ve vzduchu byla otázka tzv. všeobecného a rovného volebního práva. O tom, že by tato „všeobecnost“ měla zahrnovat také ženy, se ale mužští řečníci nezmiňovali. Jak tuto dobu společenského kvasu prožívaly v Praze ženy bojující za volební právo? Procházka nás zavede na místa, kde se na počátku 20. století scházely, dojednávaly taktiku, pořádaly schůze a manifestovaly. Průvodkyní je politoložka Jitka Gelnarová a akci pořádá Multikulturní centrum Praha. Sraz v 17.00 před Café Tramvaj na Václavském Náměstí.

Který výrok posunul rovnost žen a mužů v České republice za uplynulý rok nejvíce? Kdo naopak svým výrokem posunul naši společnost zpět? Na to odpoví slavnostní vyhlášení cen Kyselá a Zlatá žába. Akce se uskuteční v Kulturním středisku U Koruny, Osvoboditelů 44/15 v Praze - Radotíně od 19.00.

A pokud trávíte večer v Brně, vyrazte za kulturou a lehce nevšedními zážitky do Kavárny Trojka. Můžete se těšit například na flamenco, lesbickou poezii nebo speed mentoring pro začínající novinářky a blogerky, ale taky na Czechitas, Loono, z. s., Společnost divokého kvašení, workshop vázání hidžábu, tombolu, foto-koutek a mnoho dalšího. K poslechu vám zahrají Diskoteror Sound System s hitovkami z let devadesátých. Večírek startuje od 18.00 na Dominikánské 9.

Přejeme vydařený Mezinárodní den žen, ať už se rozhodnete pro kteroukoli z uvedených akcí, případně si jej připomenete zcela po svém.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *