x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2017 Etika na trhu práce

Mezinárodní den žen 2017

28.2.2017, Gender Studies o.p.s.

Od prvních oslav mezinárodního dne žen na území dnešní České republiky  uplynulo již více než 100 let, ale důležitost připomínky mezinárodní solidarity žen a jejich boje za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj neklesá, ba naopak. Přijďte tedy oslavit den žen i v roce 2017 na jednu z různorodých akcí pořádaných na počest jejich snah. Letošní nabídka je skutečně pestrá.

7. březen si zarezervujte pro akci pořádanou Českým svazem žen a Českou ženskou lobby. Debata na téma feminizace chudoby bude probíhat v Kounickém paláci. Z debaty si jistě odnesete řadu důležitých poznatků, nepromeškejte ji.

V předvečer MDŽ se pak můžete zúčastnit akce Pouťové oslavy Uděláme vám cirgus! v ROH Družstevní kavárně. Akce slibuje feministicky modifikovaný cirkus oslavující vzpomínku na ženy, které nám vybojovaly právo volit a nevolit, právo nerodit a rodit, jak chceme, právo žít po svém a především právo být slyšet. Pořadatelé a pořadatelky zvou do pouťového cirkusu, kde jsou všechny atrakce jen pro vás – mořská panna, co panna není a nikdy jí ani nebyla, medvědice, kterou na nebi nenajdete, autodrom, střelnice s nároky na smysl pro humor, a při troše Štěstí si i něco odnesete.

Na Mezinárodní den žen určitě věnujte pozornost celodenní konferenci 22% K ROVNOSTI v Černínském paláci. Cílem konference je poukázat na téma nerovného odměňování jako na socioekonomický problém (nikoliv pouze jako na morální problematiku), seznámit zástupce a zástupkyně soukromého i veřejného sektoru s projektem 22 % K ROVNOSTI a s nástrojem LOGIB. Konference se mimo jiné zúčastní předseda vlády Bohuslav Sobotka či ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

8. března 2017 se také uskuteční feministická solidární akce ZaStávka, která chce upozornit na nerovné postavení žen ve společnosti. Organizátoři a organizátorky k tomu píší: “Jedním z cílů je rehabilitovat Den žen, který díky minulému režimu ztratil svůj původní význam. Mezinárodní den žen většinové společnosti stále asociuje karafiáty, podnikové večírky (kterých se ženy mnohdy nemohly účastnit, protože byly doma s dětmi), oslavy tradičně pojímaného ženství vnucené státně socialistickým zřízením. My tento den ale nechceme přenechat propagandě minulého režimu. Toužíme jí ho vyrvat z rukou, naplnit ho novými významy nebo spíš připomenout ty původní – vytvořit z něj memento ženského boje proti patriarchálnímu pořádku. Feministky a feministi, připojme se proto v tento den k transnacionální stávce žen a připomeňme světu, že SOLIDARITA NEZNÁ HRANIC!” Akce proběhne na Náměstí Míru od 15 do 18 hodin.

V předvečer Mezinárodního dne žen bude na britské ambasádě promítán film Sufražetka. Film byl v ČR uveden pouze ve festivalové distribuci. Děj filmu se vrací do Anglie desátých let 20. století, kdy ženy prosazovaly získání práva volit. Hlavní hrdinkou je Maud (Carey Mulligan), která celý život pracuje v drsných podmínkách prádelny, v níž se narodila. Její postupná emancipace ji přivede do skupiny sufražetek, které po neúspěšných apelech na parlament přikročí k občanské neposlušnosti. Stačí se zaregistrovat a přijít. Můžete vzít kamarády, rodinu a pozvánku dále přeposlat. Promítání proběhne v úterý 7. 3. 2017 v 19:30 hod na Velvyslanectví Velké Británie v Praze, Thunovská 14. Film bude promítán v anglickém originále bez titulků. Vstup zdarma.

Americká ambasáda pořádá 8. 3. 2017 od 17 hodin panelovou diskusi „Hlavní milníky v prosazování genderové rovnosti v České republice“ (Major Milestones in Advancing Gender Equality in the Czech Republic). Česká republika schválila Akční plán k implementaci rezoluce Rady bezpečnosti OSN o ženách, míru a bezpečnosti. Na téma budou diskutovat Miroslava Štenclová (Ministerstvo obrany ČR), Radan Šafařík (vedoucí Odboru rovných příležitostí žen a mužů Úřadu vlády ČR) a Jan Koubek Kejzlar (ředitel CARE). Diskusi bude moderovat Dagmar Novohradská (Ministerstvo zahraničních věcí, oddělení OSN). Debata proběhne v českém jazyce. Americké centrum, Tržiště 13, Praha 1.

MDŽ se slaví na počest newyorských švadlen, které v roce 1908 stávkovaly za zlepšení životních podmínek, za získání volebního práva pro ženy, za rovnoprávnost a spravedlnost. 8. března se tedy oblečte do černé a vyjádřete tak podporu irskému ženskému hnutí Strike 4 Repeal. Zatímco české zákony umožňují ženám podstoupit interrupci bezpečně a v blízkosti jejich domovů, osmý článek irské ústavy nutí Irky cestovat za hranice, jelikož v Irsku nemohou zákrok bezpečně absolvovat. Stávka za zrušení (anglicky Strike for Repeal) 8. článku ústavy probíhající v Irsku 8. března je důkazem, že boj za ženská práva nekončí. Vyjádřete podporu irským ženám a uctěte památku všech žen, které bojovaly za ženská práva. Stačí jen obléknout černou.

11. března si rozhodně nenechejte ujít v Café Tramvaj Sufražistky a bojovnice. Procházka o volebním právu žen. Volební právo, které ženy získaly nedlouho po vzniku první Československé republiky, bylo výsledkem mnohaletého úsilí ženských aktivistek a jejich podporovatelů a podporovatelek. „Hlasovací právo nebude všeobecné, dokud nebudou zahrnuty ženy,“ ozývalo se z řečnických tribun na ženských schůzích na počátku 20. století. Procházka Vás přenese na místa demonstrací a petičních akcí za volební právo žen probíhajících v Praze (a nejen tam) před více než sto lety.

Jak řekla Hillary Clinton v roce 1995: „Lidská práva jsou ženská práva, a ženská práva jsou lidská práva, jednou provždy!“ Udělejte si tedy čas na Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který pořádá společnost Člověk v tísni, a v současnosti je největším dokumentárním festivalem s tematikou lidských práv na světě. 19. ročník chce připomenout hodnotu společného úsilí a sdílení a slogan letošní kampaně festivalu zní Umění spolupráce. Jeden svět 2017 se koná od 6. do 15. března v Praze a následně navštíví 32 dalších měst v ČR a Brusel.

Přejeme Vám příjemně strávený Mezinárodní den žen, ať už se zúčastníte některé z výše uvedených akcí, nebo si ho připomenete jinak. 

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *