x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2012 Úřad roku 2012

Nejlepší krajské úřady roku 2011

31.7.2012, Lada Wichterlová, Gender Studies, o.p.s.
Ani kategorie krajských úřadů nepřinesla v letošním ročníku soutěže o ocenění Úřad roku "Půl na půl" – respekt k rovným příležitostem převratné změny, na prvních třech místech se umístily stálice, od kterých se další úřady mohou inspirovat.

Ani kategorie krajských úřadů nepřinesla v letošním ročníku soutěže o ocenění Úřad roku "Půl na půl" – respekt k rovným příležitostem převratné změny, na prvních třech místech se umístily stálice, od kterých se další úřady mohou inspirovat.

Krajský úřad Vysočina

Krajský úřad Vysočina opět přesvědčil o svém prvenství na poli rovných příležitostí. Je v oblasti slaďování práce a rodiny, podpory rodiny a rovných příležitostí velice aktivní. Spolupracuje s řadou neziskových organizací, s mezinárodními partnery na projektech zaměřených na rovnost žen a mužů, kontinuálně zvyšuje své know how.

Pracuje individuálně se zaměstnanci a zaměstnankyněmi, nabízí jim širokou řadu flexibilních forem práce, a to i nad zákonný rámec. Lze zdůraznit například možnost ochutnávek hledání hranic mezi osobním a pracovním životem za vedení klinického psychologa. Flexibilní práce si více „ozkoušet“ a zjistit, zda realita není jiná než představa o ní, promyslet si možnosti a limity své osobnosti a podmínek, v nichž se právě nachází, může být pro zaměstnance a zaměstnankyně zajímavé. Některá forma flexibility nemusí konkrétnímu člověku vyhovovat, jiná však pro něj může být stimulující.

Jako výjimka mezi úřady, umožňuje Krajský úřad Vysočina zaměstnancům a zaměstnankyním na mateřské/rodičovské dovolené účastnit se bezplatného vzdělávání. Mnoho rodičů sice možná nebude mít podmínky k tomu, aby benefit využili, přesto to považujeme za dobrou možnost pro zaměstnané a efektivní strategii z hlediska zaměstnavatele.

Krajský úřad Vysočina má také poměrně vyváženou genderovou strukturu vedoucích vzhledem k procentuálnímu zastoupení žen na Úřadě.

Krajský úřad Jihomoravského kraje

Na dalším místě se umístil Krajský úřad Jihomoravského kraje, který nabízí svým zaměstnancům a zaměstnankyním možnost využití firemní školky. Je to také jediný ze třech umístěných krajských úřadů, který prošel genderovým auditem. Pro rodiče, kteří se vracejí z mateřské či rodičovské dovolené připravuje Úřad vzdělávací kurzy, při kterých je zabezpečeno hlídání dítěte. Zaměstnanci a zaměstnankyně tak mají možnost navracet se plynuleji do pracovního procesu. Z aktivit, které jsou směřovány navenek se Krajský úřad Jihomoravského kraje zaměřuje především na podporu rodiny.

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy nabízí 5 sdílených pracovních míst, což je jedna z nejsložitějších flexibilních úprav práce. Ani mnohé renomované firmy, které běžně flexibilitu nabízejí a propagují mezi svými zaměstnanci a zaměstnankyněmi, sdílené úvazky nenabízejí. Právě mezi úřady veřejné správy a samosprávy mohou být sdílené úvazky příkladem dobré praxe, právě zde bývá totiž obtížné pracovní pozici rozdělit na dva částečné úvazky.

Magistrát hlavního města Prahy dokázal velmi pružně zareagovat na situaci s nedostatkem míst v mateřských školkách a přišel s kreativním řešením, finančně podpořit Centra pro předškolní děti při Domech dětí a mládeže, tím se nedostatečné kapacity v Praze o něco navýšily.

Vítané opatření je také poskytování poradenství rodičům, kteří nastupují na MD/RD, jsou prostřednictvím personálního oddělení informování o svých právech a nárocích v této době, a postupech, které by jim měly usnadnit kontakt se zaměstnavatelem v průběhu mateřské/rodičovské dovolené a posléze při jejich návratu do zaměstnání.

Ocenění Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem nám opět dokázal, jak se politika rovných příležitostí na úrovni státní správy a samosprávy posunuje a prohlubuje a přináší konkrétnější prospěch zaměstnaným i zaměstnavatelům.

Gratulujeme všem úřadům k práci v oblasti rovných příležitostí a přejeme mnoho zdaru do dalšího ročníku.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *