x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2013 Řízení věkové diverzity

Nový projekt zaměřený na mládež a genderové stereotypy na trhu práce

1.3.2013, Jitka Kolářová, Gender Studies, o.p.s.
Na mládež, genderové stereotypy ve výběru profese a diskriminaci v práci se zaměřuje nový projekt Gender Studies "Buď v pohodě – přemýšlej rovně!" Ve spolupráci s mezinárodními partnery z Norska, Slovenska a Rakouska a se členy české tematické sítě připravujeme aktivity, které mají napomoci snížení genderové segregace na trhu práce u mladých lidí. Projekt přináší řadu nových a zajímavých aktivit: například pracovní dílny, kde si mladí lidé natočí videa na projektové téma, nebo osvětové „dny dívek“ u zaměstnavatelů působících v „tradičně mužských“ oborech.

Na mládež, genderové stereotypy ve výběru profese a diskriminaci v práci se zaměřuje nový projekt Gender Studies "Buď v pohodě – přemýšlej rovně!" Ve spolupráci s mezinárodními partnery z Norska, Slovenska a Rakouska a se členy české tematické sítě připravujeme aktivity, které mají napomoci snížení genderové segregace na trhu práce u mladých lidí. Projekt přináší řadu nových a zajímavých aktivit: například pracovní dílny, kde si mladí lidé natočí videa na projektové téma, nebo osvětové „dny dívek“ u zaměstnavatelů působících v „tradičně mužských“ oborech. "

Videa vzniklá z pracovních dílen se pak budou využívat jako podklad pro diskusi a vzdělávání na interaktivních seminářích pro mládež. Jejich účelem je připravit mládež na vstup na trh práce, upozornit ji na předsudky při výběru profese a na diskriminaci z důvodu pohlaví.

Koncept dne dívek přenášíme do ČR ze zahraničí, kde úspěšně funguje jako jeden z nástrojů na otevření „tradičně mužských“ oborů dívkám (a naopak, tradičně ženských oborů chlapcům). U vybraných zaměstnavatelů proběhnou formou jakéhosi dne otevřených dveří, s diskusí o konkrétních možnostech a požadavcích na práci v takovém oboru s muži a ženami, kteří v něm pracují.

Důležitým prvkem projektu je tematická síť složená z organizací pracujících s mládeží, výzkumných organizací i zaměstnavatelů, jejímž úkolem bude sdílet zkušenosti z jednotlivých oblastí zaměření a podpořit tak vznik kvalitních projektových výstupů a aktivit. Součástí setkávání sítě bude i mezinárodní workshop se zahraničními partnery projektu. Těmi jsou slovenský EsFem, norský KUN a rakouský Das Netzwerk österreichischer Frauen- und Mädchenberatungsstellen, cílem spolupráce s těmito organizacemi je učení se a přenos dobrých praxí z práce s mládeží v oblasti rovných příležitostí na trhu práce. Jednou z klíčových aktivit jsou tedy i pracovní stáže u těchto partnerů.

Na závěr projektu, na jaře 2014, se bude konat tematická konference a vznikne metodika a publikace se souborem doporučení, jak oslabovat genderové stereotypy v české společnosti prostřednictvím práce s mladými.

Více informací o projektu zde nebo na emailu: jitka.kolarova@genderstudies.cz.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *