x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

03/2016 Tělo v rukou společnosti

Rozvojové programy mohou být zdrojem inspirace i kariérního postupu

31.8.2016, Tereza Mitošinková, HR projektová specialistka programu Diverzity & Inclusion České spořitelny

Mirka, Markéta a Jakub prošli rozvojovými programy České spořitelny, které jim pomohly v dalším profesním růstu - získali například potřebnou jistotu v jednání, vyzkoušeli si vedení týmu nebo se posunuli v kariérním žebříčku.

Mirka Hadačová, manažerka podpory elektronického bankovnictví a reklamací České spořitelny, prošla řadou rozvojových programů, nyní působí na manažerském postu a vychovává dvě děti. Dlouhodobě tak dokazuje, že ženy mohou zvládnout kariéru i rodinný život.

Do banky nastoupila před 14 lety na pozici telefonní bankéřky. Po roce v bance již vedla tým 12 lidí a úspěšně prošla výběrovým řízením do ročního vzdělávacího programu Erste-Special Trainee/High potencial. Program byl zakončen dvouměsíční stáží ve Vídni a obhajobou vlastního projektu – speciálního týmu, který by obsluhoval anglicky mluvící klienty.

Během svého kariérního růstu zvládla sama vychovat dvě děti. “Nikdy jsem nepocítila mateřství jako handicap,” vzpomíná. Od roku 2014 se Mirka aktivně účastní rozvojového programu pro talentované ženy Satori, který má za cíl pomáhat ženám v profesním růstu, a spolupracuje v rámci programu Čáp na usnadnění návratu maminek na mateřské dovolené zpět do pracovního procesu.

Inspirativní setkání

Programem Satori prošla i Markéta Klučová. Jejím mentorem byl během programu Karel Mourek, člen představenstva České spořitelny. Právě setkání se zajímavými a inspirativními lidmi Markéta na programu vyzdvihuje. Po ukončení programu se stala ředitelkou Governance provozu a IT.

To ale nejsou jediné programy, s nimiž se mohou zaměstnanci a zaměstnankyně banky setkat a které je mohou kariérně posunout. Nejvýše postavená žena v českém bankovnictví, Daniela Pešková, současná členka představenstva České spořitelny, prošla mentoringovými programy Equilibrium a Odyssey. Dnes je Daniela sama mentorkou. “Denně pracujete pod tlakem termínů, vesměs v hektické atmosféře. Vzdělávací programy vás nutí zastavit se a podívat se na věci, na situace, které se třeba už staly, z jiného úhlu,” vysvětluje.

Dát talentovaným lidem s chutí na sobě pracovat maximální prostor pro jejich růst - to prosazuje banka dlouhodobě, proto se spolu se svou mateřskou společností Erste Bank ve Vídni zavázala, že do roku 2019 zvýší podíl žen v top managementu a v dozorčí radě minimálně na 35 %. Na svém závazku bude banka ještě pracovat, současný podíl žen ve vysokém managementu se pohybuje kolem 29 %.

Tělesný handicap není překážkou

Lidé s tělesným handicapem mají ztížené hledání práce. Často jim navíc chybí sebevědomí. Ulehčit jim to může rozvojový program pro lidi s handicapem, který je primárně zaměřen na jejich osobní rozvoj.

“Stáží a kurzů je hodně, ale jsou jednostranně zaměřené, naučí vás třeba programovat, ale jinak je jim jedno, kdo vlastně jste,” podotýká Jakub, který se do programu zapojil. Poté, co na konci léta dostal výpověď, zvažoval, zda se intenzivně vrhnout na hledání nového zaměstnaní, nebo se rozvíjet. Na sociální síti LinkedIn narazil na rozvojový program České spořitelny, a tak vsadil na rozvoj. „Jsem takový desetibojař, dokážu si poradit s různými disciplínami, ale necítím se v žádné z nich přeborníkem, takže mi tenhle program hodně sedl,” líčí Jakub.

Měsíc na stáži chtěl strávit na help desku, protože s podobným druhem práce má zkušenosti. Ukázalo se však, že tento útvar sídlí v Jihlavě a Jakub žije v Praze. Nakonec si z nabídky útvarů IT, které najdeme v hlavním městě, zvolil testovací centrum. „Stáž jsem si vybíral tak, abych získané zkušenosti mohl dál uplatnit,” vysvětluje a dodává: „Nemá smysl někam přijít, omrknout to a pak zase odejít, protože to vlastně nechcete dělat.” Po ukončení stáže již v bance zůstal.

Rozvojové programy, které dávají zaměstnancům a zaměstnankyním šanci posunout se v jejich profesi, banka sdružuje v uceleném programu Diversitas. Nabízí například možnost růstu žen, snadnější návrat po rodičovské dovolené, sdílení mezigeneračních zkušeností nebo rozvoj komunikačních i odborných dovedností pro osoby s postižením. A právě rozvojový program pro ně otevírá možnost přihlášení již v září 2016.

 

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *