Jak na informovanou volbu? Na co je dobré myslet, když se rozhoduji, jak dlouho zůstat na rodičovské?

Johana Jonáková

Rodičovství je životní milník, který přináší radost, ale i řadu důležitých rozhodnutí. Jedním z nich je volba délky rodičovské. V České republice máme možnost zůstat s dítětem doma do tří let jeho věku, do letošního roku dokonce platilo, že bylo možné rozložit pobírání rodičovského příspěvku až na 4 roky a na tento rok navíc požádat zaměstnavatele o neplacené volno.  Ať už je ale rodičovská 3 nebo takto prodlouženě 4 roky, Česká republika patří k zemím s nejdelší rodičovskou dovolenou v Evropě.

Pro srovnání můžete vidět grafiku délky rodičovské dovolené ve vybraných státech EU

 

Ale co to ve skutečnosti znamená, zůstat tři až čtyři roky mimo pracovní trh? Cílem tohoto článku není říci vám, jak dlouho byste měli*y zůstat doma s dítětem. To je velmi osobní rozhodnutí, které závisí na mnoha faktorech. Chceme vám však poskytnout informace, které vám pomohou udělat informovanou volbu a plně porozumět dlouhodobým důsledkům vašeho rozhodnutí.

Krátkodobé i dlouhodobé finanční důsledky

Při rozhodování o délce rodičovské dovolené je klíčové zvážit jak krátkodobé, tak dlouhodobé finanční důsledky. Rodičovský příspěvek je zpravidla výrazně nižší než běžný plat, což ovlivňuje nejen rodinný rozpočet, ale i finanční nezávislost toho, kdo odchází na rodičovskoou

Dlouhodobější dopady jsou často méně viditelné, ale neméně významné. V dnešní rychle se měnící ekonomice může technologický pokrok během několika let zásadně proměnit požadavky na pracovní pozice, jak ukázala například pandemie COVID-19. Delší absence na pracovním trhu může vést k zastarání odborných znalostí a dovedností, což následně ztěžuje návrat do pracovního procesu a může ovlivnit kariérní růst i platové ohodnocení.

Dítě a kam s ním?!

V České republice nelze opomenout zásadní faktor – nedostatek míst v institucích péče o děti. Mnoho rodičů, zejména ve městech, čelí obtížím při hledání místa ve školkách, jeslích či dětských skupinách. Tento systémový problém často nutí rodiče, především matky, zůstávat na rodičovské dovolené déle, než by si přáli. Nedostatečná kapacita a dostupnost zařízení péče o děti tak významně omezuje možnost volby a flexibility při návratu do zaměstnání.

Je důležité si uvědomit, že zajištění dostatečné kapacity a kvality zařízení péče o děti spadá primárně do kompetence obcí a měst. Jako voliči a voličky máme možnost ovlivnit, jak se k této problematice naši zvolení zástupci a zástupkyně postaví. Při komunálních volbách je proto dobré na tento aspekt pamatovat a zajímat se o programy kandidujících stran a jednotlivců v oblasti rodinné politiky a péče o děti.

Gender Pay Gap a rodičovství 

Není překvapením, že právě v období, kdy ženy mají děti nebo se očekává, že by je mohly mít, se v České republice ukazuje největší rozdíl v odměňování, tzv. Gender Pay Gap. Tento jev úzce souvisí s délkou rodičovské dovolené a přerušením kariéry. Ženy, které zůstávají déle mimo pracovní trh kvůli péči o děti, často čelí po návratu do zaměstnání ve srovnání s muži stejného věku a kvalifikace nižšímu mzdovému či platovému ohodnocení. Tento rozdíl se pak může prohlubovat v průběhu dalších let, protože ženy mají méně příležitostí k postupu na vyšší pozice nebo k získání lépe placených pracovních nabídek.

Dlouhá rodičovská dovolená navíc přispívá k posílení genderových stereotypů na pracovišti, kdy zaměstnavatelé mohou vnímat ženy jako méně spolehlivou pracovní sílu. Jsou to totiž zvykově ony, které zůstávají doma na ošetřovačce, když jsou děti nemocné. To může vést k diskriminaci při náboru, povyšování nebo rozdělování důležitých projektů. Přetrvávající Gender Pay Gap má širší společenské dopady a přispívá k ekonomické nerovnosti mezi muži a ženami, která se projevuje např. i v důchodovém věku.

Sdílení rodičovské dovolené: přínosy pro celou rodinu

Jedním z účinných způsobů, jak zmírnit negativní dopady dlouhé rodičovské dovolené na kariéru a zároveň posílit rodinné vazby, je sdílení rodičovské dovolené mezi partnery. Když se oba rodiče podílejí na péči o dítě, snižuje se riziko, že jeden z nich bude čelit výraznému znevýhodnění na trhu práce.

Výzkumy ukazují, že otcové, kteří se aktivně podílejí na péči o děti od raného věku, mají prokazatelně lepší a bližší vztahy se svými dětmi i v pozdějších letech. Sdílená rodičovská dovolená také podporuje rozvoj rodičovských kompetencí u obou partnerů, což vede k větší sebejistotě v rodičovské roli.

Pozitivní trendy a možnosti řešení 

Kromě sdílení rodičovské dovolené existují i další pozitivní trendy. Stále více zaměstnavatelů si uvědomuje hodnotu diverzity a zavádí programy na podporu rodičů, vracejících se do zaměstnání.(píšeme o tom např. v článku Management mateřské a rodičovské v ThermoFisher Scientific)  Některé společnosti nabízejí flexibilní pracovní úvazky, sdílená pracovní místa nebo možnost práce z domova, což umožňuje lépe sladit pracovní a rodinný život. Jiné dokonce zakládají vlastní školky a dětské skupiny.

Informovaná volba pro lepší budoucnost

Ať už se rozhodnete pro kratší nebo delší rodičovskou dovolenou, je důležité aktivně plánovat svou budoucnost. Zvažte následující kroky:

  1. Promluvte si s partnerem nebo partnerkou o možnosti sdílení rodičovské dovolené.
  2. Zjistěte si možnosti flexibilních pracovních úvazků u svého zaměstnavatele.
  3. Investujte do svého vzdělávání i během rodičovské dovolené.
  4. Udržujte kontakt se svým oborem, například prostřednictvím odborných seminářů nebo networkingu.
  5. Informujte se o svých právech a možnostech podpory při návratu do zaměstnání. V tomto vám může pomoci naše právní poradna.

Pamatujte, že neexistuje jediné správné řešení pro všechny. Důležité je najít rovnováhu, která bude vyhovovat potřebám všech členů a členek vaší rodiny.  S dostatkem informací a aktivním přístupem můžete učinit rozhodnutí, které bude nejlepší pro vás i vaše děti.


Johana Jonáková, Gender Studies, o.p.s.