x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2006 Rovné příležitosti ve Velké Británii

19. června jsme oslavili Mezinárodní den rovnosti žen a mužů

31.7.2006, Kateřina Dušková, Gender Studies, o.p.s.
Mezinárodní den rovnosti žen a mužů se konal 19. června nejen v Praze, ale i v několika okresních městech, včetně pěti partnerských měst v zahraničí. O tom, jak a kde přesně probíhaly slavnosti a zda splnily svůj účel, vypráví koordinátorka tohoto dne, Kateřina Dušková.
Na počátku úvah o založení Mezinárodního dne Rovnosti žen a mužů byla potřeba informovat širokou veřejnost o palčivosti problému existence nerovnosti mezi ženami a muži ve společnosti.

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů se konal 19. června nejen v Praze, ale i v několika okresních městech, včetně pěti partnerských měst v zahraničí.

Na počátku úvah o založení Mezinárodního dne Rovnosti žen a mužů byla potřeba informovat širokou veřejnost o palčivosti problému existence nerovnosti mezi ženami a muži ve společnosti. Věříme, že prostřednictvím této masovější nadnárodní akce, se mnohem více lidí z ohrožených skupin na trhu práce - tedy více žen 24 - 35 let, žen 50+, mužů - otců a mužů na rodičovské dovolené, dozvědělo o existenci právní poradny, kterou poskytuje Gender Studies o.p.s., dále informace o existenci infocenter a webových stránek obsahujících maximum informací k dané problematice. Je pro nás důležité, aby se do povědomí širší veřejnosti dostala skutečnost, že Gender Studies, o.p.s. se aktivně staví za politiku rovných příležitostí a nabízí přímou pomoc ohroženým skupinám.

Průběh Mezinárodního dne v Praze a regionech

Byl to dlouhý den - začal pro nás už v půl šesté ráno, kdy se na Václavském náměstí - pár metrů od sochy sv. Václava, začal stavět informační stánek, který pak měl být místem setkání zaměstnankyň Gender Studies a právniček zabývajících se pracovně právními vztahy s lidmi potýkajícími se s problematikou diskriminace a nerovnosti na trhu práce.
Hodinu na to započala stavba druhého a třetího infostánku - na Karlově náměstí a v prostorách Žlutých lázní v Podolí. Účelem stánků bylo vyvolat diskuzi, reakci na téma rovných příležitostí pro ženy a muže. Obsluha stánků hovořila s kolemjdoucími a sbírala tím materiál potřebný pro další průběh projektu.

Během dne jsme v ulicích Prahy osobně zkontaktovali a stručně seznámili s projektem "Půl na půl" přes tisícovku žen a mužů z cílových skupin projektu, rozdali jsme jim informační letáky s kontaktem na telefonickou poradnu a nafukovací balónky s kontaktem na online poradnu.

V 19.30 hodin se oslavy Mezinárodního dne rovnosti žen a mužů přesunuly z pražských ulic do objektu GO Žlutých lázní, kde proběhl jedinečný koncert ženské vokální skupiny Yellow Sisters. Celá akce pak byla zakončena prvním veřejným promítnutím unikátní genderové opravny pohádek.

Další informační stánky byly umístěny v Brně, Trutnově a Liberci a informační služby zajišťovali naši partneři z Mostu k životu (Trutnov), Krajské vědecké knihovny v Liberci, Knihovny Jiřího Mahena v Brně a Nesehnutí Brno. Posledně jmenovaná organizace navíc připravila pouliční divadlo, které upozorňovalo na genderové stereotypy žen a mužů ve společnosti.

Info kampaň

V období od 1. do 30. června jsme veřejnost informovali též pomocí letáků umístěných v tramvajích v Praze, Brně a Liberci a letáků vyvěšených na úřadech práce, v mateřských centrech, v nemocnicích a vybraných školkách.

V červnu byly nainstalovány infoletáky do všech autobusů MHD Trutnov, do všech tramvají MHD Liberec, 100 kusů letáků do MHD Brno (tramvaje, trolejbusy, autobusy) a 150 kusů infoletáků do tramvají MHD Praha.

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů v zahraničí

Slogan "Rovnost žen a mužů otevírá svět všem" spojuje aktivity pěti mezinárodních partnerů, kteří 19. červen slaví jako Mezinárodní den rovnosti žen a mužů a Gender Studies, o.p.s. je jedním z nich.

Průběh oslav v zahraničí

Dánsko: Rovnovážný bod
Mezinárodní den žen a mužů se slavil ve městě Aalborg. Padesát studentů z Aalborgské univerzity rozdávalo na různých místech ve městě informační materiály o dni a o rovných příležitostech, se zaměřením na sladění osobního a pracovního života a na rodičovství. Studenti měli na sobě trička s nápisem: "Kdy jste naposledy mluvili se svými dětmi?"


Španělsko: Plán rovnosti
Ve španělské La Coruně se mezinárodní den rovnosti slavil celý víkend. Od 16.6. do 19.6. byly na velkém plátně v centru města promítány krátké spoty a obrázky propagující rovnost příležitostí žen a mužů. V pondělí odpoledne četli v městské zahradě herci povídky dětem o sdílení odpovědnosti mezi mužem a ženou.

Rakousko: Rodičovská dovolená a kariéra
Projekt Rodičovská dovolená a kariéra zorganizoval diskuzi ve vídeňské kavárně na téma Ženská kariéra. V tento den se také rozběhla kampaň upozorňující na platové rozdíly mezi ženami a muži.

Polsko: @lterEgo
Mezinárodní den rovnosti žen a mužů v polském Lublinu chce upozornit občany města na diskriminaci na trhu práce. V období tohoto dne proběhla informační kampaň na téma diskriminace. Po městě byly rozvěšeny plakáty s příběhy diskriminace. Během dne dobrovolníci na hlavních autobusových zastávkách rozdávali informační letáky.

Článek byl napsán pro zpravodaj Sítě mateřských center v ČR "Půl na půl", který vyjde v září 2006.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *