x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

04/2006 Age Management

50+ do starého železa nepatří!

31.3.2006, Zdena Bočarova, Expertis Praha, spol. s.r.o.
Postavení padesátníků rozhodně není záviděníhodné. Převratné změny v pojetí zaměstnání nastaly v době, kdy už se pomalu chystali těžit z dosažených pozic, podřimovat na vavřínech celoživotního díla a těšit se na zasloužený důchod. Mladí dynamičtí manažeři nových soukromých a nadnárodních společností povolili stavidla rybníků se stojatou vodou ustálených zvyklostí a způsobů práce a kdo se rychle nepřizpůsobil, nezorientoval, toho vzala velká voda. Padesátníci byli a jsou ochotně nahrazováni mladšími, flexibilnějšími, kreativnějšími.

Postavení padesátníků rozhodně není záviděníhodné. Převratné změny v pojetí zaměstnání nastaly v době, kdy už se pomalu chystali těžit z dosažených pozic, podřimovat na vavřínech celoživotního díla a těšit se na zasloužený důchod. Mladí dynamičtí manažeři nových soukromých a nadnárodních společností povolili stavidla rybníků se stojatou vodou ustálených zvyklostí a způsobů práce a kdo se rychle nepřizpůsobil, nezorientoval, toho vzala velká voda. Padesátníci byli a jsou ochotně nahrazováni mladšími, flexibilnějšími, kreativnějšími.

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Za necelých osm let mezi vznikem České republiky a datem sčítání lidu 2001 se věková struktura obyvatelstva republiky výrazně změnila. Podíl dětí do 14 let klesl téměř o pět procentních bodů, z hlediska dlouhodobého vývoje je to ojedinělé tempo poklesu. Podstatně se snížil i podíl mladých lidí ve věku mezi 15 a 19 lety, naopak vzrostlo zastoupení obyvatel ve věku 40-64 let a 65 a více let. Obyvatelé České republiky na začátku 21. století byli tedy v průměru o více než 10 let starší než o století dříve. Nikdy v předchozí historii nezestárlo obyvatelstvo na území České republiky (i většiny ostatních ekonomicky a sociálně vyspělých zemí) jako v průběhu 20. století - a navíc má předpoklady k dalšímu stárnutí. Brzy se mladé pracovní síly přestane dostávat!

Zatím platí

Vyšší věkové kategorie patří mezi tzv. obtížně zaměstnatelné skupiny osob na trhu práce. Z praxe úřadů práce vyplývá, že při zařazování do pracovního procesu se prioritně zařazují mladí uchazeči. Důvodů je hned několik. Ze strany zaměstnance jsou např. předpokládány vyšší mzdové nároky na platové zařazení vyplývající z délky dosavadní praxe, naopak zaměstnavatel má zvýšené požadavky na práci s moderní technikou, znalost jazyků a flexibilitu. Lidé starší věkové kategorie mají často nežádoucí návyky dosažené během celoživotní pracovní kariéry. Celoživotní setrvání v jediné profesi, na jednom pracovním místě, mnohdy způsobilo (i přes dlouhodobou praxi) omezené pracovní dovednosti a zkušenosti. U těchto osob jsou častěji sledovány zdravotní problémy znamenající omezení v možnostech jejich pracovního zařazení.

Pro úvahy o populaci starší 50 let je zajímavá otázka kolik osob starších 50 let je zařazováno do rekvalifikací a s jakým úspěchem. Pro rok 2004 jich bylo v ČR do rekvalifikací zařazeno 9,9 % a v roce 2005 14,4 %. Nejvíce absolventů a absolventek bylo z věkové kategorie 50 - 54 let. Většina osob ve věku nad 50 let končí rekvalifikace úspěšně (94,7 % v roce 2004 a 96,2 % v roce 2005) a pouze necelá 2 % neuspějí. Ostatní přerušili rekvalifikace z různých důvodů. Pokud vezmeme v úvahu fakt, že věková kategorie nad 50 let tvoří zhruba 27 % pracovní síly a na nezaměstnanosti se podílí zhruba 25 %, pak podíl této věkové kategorie v rekvalifikačních kurzech je neadekvátně nízký.

Cíl pro země EU: zaměstnat věkovou skupinu 50+

Zvýšit míru zaměstnanosti osob ve věku 55-64 let v roce 2010 na 50% (a tedy odpovídajícím způsobem i míru ekonomické aktivity), je cílem zemí EU. Tento cíl představuje pro ČR zcela mimořádný problém. Znamená to podpořit integraci na trhu práce pro dalších cca 270 tisíc osob ve věku 55-64 let. Situaci navíc ztěžuje budoucí nepříznivý demografický vývoj, kdy cíl zvýšení míry zaměstnanosti se v roce 2010 bude vztahovat na výrazně vyšší počet starších obyvatel než dnes. Jako aktuální se tedy jeví nutnost výrazně zvýšit pracovní aktivitu starších osob, ovšem v rámci řešení stáří jako komplexního problému. Prosté zvýšení důchodového věku bez přípravy vhodných pracovních příležitostí a bez dalších změn, zejména v kvalifikaci osob to ale nevyřeší a mohlo by naopak přinést jen zvýšení neuplatněné nabídky pracovních sil a tím i nezaměstnanost.

Za takové situace vstupuje na scénu Třetí kariéra, rozvojové partnerství, které v rámci II. Kola Iniciativy Společenství EQUAL realizuje projekt "Podpora celoživotního učení a rovných příležitostí na trhu práce pro pracující nad 50 let". Příjemcem dotace je poradenská a vzdělávací společnost Expertis Praha, spol. s.r.o., a jejími partnery jsou: STEM s. r. o., Středočeská asociace manažerek a podnikatelek, o. s., CSP Management Consultants, s. r. o. , Škoda Auto, a.s., Economia, a. s. - divize Economia OnLine a Vysoká škola ekonomická, Praha.

Rozvojové partnerství Třetí kariéra chce přinést novou inspiraci a dosud zaměstnaným lidem ve věkové kategorii 50+ poskytnout řešení, jak se udržet na trhu práce, neztrácet sebevědomí a sebedůvěru, jak zhodnocovat životní zkušenosti a získávat nové, jak být přínosem v moderních dynamických firmách. V dlouhodobém horizontu tak projekt výrazně přispěje ke zlepšení situace zaměstnanců 50+ na trhu práce.

Projekt, zahájený v roce 2005, se nachází ve své první fázi - výzkumu. Právě probíhá mapování současné situace v demografickém měřítku i na českém trhu práce - odtud i informace z úvodní části článku - a v českých firmách s konkrétním zaměřením na Středočeský kraj. Metodiky, které budou v rámci projektu vypracovány, budou určeny HR manažerům a zaměstnavatelům, aby věděli, jak lépe využít potenciálu zaměstnanců 50+ , a také přímo zaměstnancům, jimž metodika pomůže posílit jejich motivaci ke zvyšování kvalifikace, odbornosti a flexibility. Medializace tématu a prezentace pozitivních zkušeností má za cíl prolomit současné stereotypní mínění o věkové kategorii 50+ a přispět i ke změně obecného negativního sebehodnocení lidí v tomto věku.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *