x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 01/2020 Gender za časů korony

Aktuálně z GS

30.6.2020, Klára Čmolíková Cozlová, Gender Studies o.p.s.
I přes předchozí vypjaté období v souvislosti s korona-krizí jsme v Gender Studies zahájili tři nové projekty přinášející mimo jiné i nové aktivity.

Projekt Demokratická kultura na ZŠ Lyčkovo náměstí motivuje žáky a žákyně, aby se zapojili do rozhodování o své škole. Mezi podpořené nástroje rozvíjející demokratickou kulturu na škole patří dětská rada a mediální klub. Pro učitelský sbor je připraveno vzdělávání zaměřené na podporu dětí v jejich aktivitách a na vzájemnou spolupráci.

Československo v paměti žen nás vrací k tématu orální historie a k projektu, který Gender Studies realizovalo v průběhu celých 90. let, konkrétně k Paměti žen. Nový projekt pracuje s rozhovory s ženami narozenými v první půlce 20. století v Československu, které jsou uloženy v archivu Gender Studies. Využívá autentické výpovědi těchto žen zachycující jejich každodenní život a starosti, které musely řešit na pozadí velkých dějin. Postupně vzniká interaktivní vzdělávací materiál, který bude doplňkem pro výuku moderních dějin ČSR na druhém stupni základních škol.

Projekt Na 1 lodi – podpora rovných příležitostí ve firmách se zaměřuje na rozvoj managementu mateřských a rodičovských u zaměstnavatelů, podporu kariérního růstu žen, jejich vzdělávání, mentoring a koučing. Mimo jiné v jeho rámci vychází i tento zpravodaj, a bylo možné obnovit po nucené pauze i provoz bezplatné právní poradny. A na podzim bude vyhlášen nový ročník soutěže o ocenění Firma roku: rovné příležitosti.

Máte se na co těšit!

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *