x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2006 Rovné příležitosti ve Velké Británii

Ani ve Velké Británii si stále nejsou ženy a muži rovni

31.7.2006, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s.
I když ve Velké Británii mají již přes 30 let zákony proti diskriminaci na základě pohlaví, ženy si stále v rámci pracovních příležitostí nejsou s muži rovni. Proto funguje Komise pro rovné příležitosti (Equal Opportunities Commission), největší britská instituce, která se snaží potlačit diskriminaci na základě pohlaví.

I když ve Velké Británii mají již přes 30 let zákony proti diskriminaci na základě pohlaví, ženy si stále v rámci pracovních příležitostí nejsou s muži rovni. Proto funguje Komise pro rovné příležitosti (Equal Opportunities Commission), největší britská instituce, která se snaží potlačit diskriminaci na základě pohlaví.

Otázka mzdy a typu práce

Ve Velké Británii je průměrná mzda muže pracujícího na plný úvazek Ł14,08 a ženy Ł11,67. Ženy, které pracují na částečný úvazek mají plat ještě nižší a to Ł8,68 za hodinu, což činí asi 61.6% hodinové mzdy muže pracujícího na plný úvazek.

V Británii, ohledně jako v České republice, stále fungují stereotypy ohledně "mužské" a "ženské" práce. Málo placená zaměstnání jsou většinou brána jako ta "ženská". Např. pouze 2% osob pracujících v oblasti péče o děti jsou muži.

Více než 200.000 britských žen se každoročně setkává se znevýhodněním na základě jejich těhotenství. Ženy nejsou zastoupeny ve vedení velkých organizací. Pouze 9% z vrchních soudců jsou ženy, v britském parlamentě je žen 19.5%.

Činnost komise pro rovné příležitosti

Komise pro rovné příležitosti je nezávislá veřejná organizace financovaná převážně britskou vládou. Komise zodpovídá ministryni pro ženy (Cabinet Minister for Women) a parlamentní/mu tajemníku/-ci pro ženy a rovnost (Parliamentary Secretary for Women and Equality). Komise poskytuje veřejnosti rady a informace týkající se jejich práv, publikuje výzkumy a statistiky, pořádá kampaně cílené na změnu veřejného mínění a zákonů aj.

Hlavními cíly organizace jsou:
- odstranit rozdíly ve mzdách mezi muži a ženami
- umožnit stejné pracovní možnosti pro ženy a muže, zde se komise úzce soustředí také na ženy etnických menšin
- vylepšit podporu rodičů a opatrovatelů
- zajistit přiměřený důchod pro všechny
- propagovat rovné příležitosti ve státní správě
- vyšetřovat protizákonné praktiky

Komise nabízí poradnu týkající se diskriminace na trhu práce. Kdokoliv, kdo se cítí postižen diskriminací na trhu práce, může na tuto linku zavolat. Součástí linky je také jazyková linka, která umožňuje zavolat i osobám nemluvícím anglicky.

Jednou z aktivit je práce se zaměstnavateli. Komise poskytuje firmám a jiným organizacím konzultace, jak podporovat rovné příležitosti. Na internetových stránkách komise naleznete průvodce rovnými příležitostmi pro zaměstnavatele.

Většina aktivit této agentury je velmi podobná aktivitám obecně prospěšné společnosti Gender Studies v Praze. Hlavním rozdílem je, že Komise pro rovné příležitosti funguje pod státem. Je možné konstatovat, že britská vláda se o rovné příležitosti pro muže a ženy zajímá.

Více informací: http://www.eoc.org.uk

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *