x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

11/2011 Genderově a věkově senzitivní marketing

Bez B nemá smysl říkat A: aneb nedotáhnutá hra na flexibilitu: Z kulatého stolu Gender Studies o zařízení péče o předškolní děti

31.10.2011, Lada Wichterlová, Gender Studies, o.p.s.
V České republice bude možné od roku 2012 čerpat rodičovskou dovolenou zcela flexibilně. Rodičovský příspěvek pak bude moci rodič čerpat jakkoli dobu až do vyčerpání částky 220.000,-, s nejvyšší možnou měsíční částkou 11.500,-. Výši částky a dobu čerpání bude možné měnit i několikrát, maximálně po ¼ roce.

V České republice bude možné od roku 2012 čerpat rodičovskou dovolenou zcela flexibilně. Rodičovský příspěvek pak bude moci rodič čerpat jakkoli dobu až do vyčerpání částky 220.000,-, s nejvyšší možnou měsíční částkou 11.500,-. Výši částky a dobu čerpání bude možné měnit i několikrát, maximálně po ¼ roce.

Rodičům je nabízena vysoká flexibilita, avšak zcela bez možnosti umístění dětí do zařízení péče, protože jejich kapacita je plná. Stát řekl A, ale už několikátý rok není schopný vyslovit i B – tedy umožnit vznik alternativních zařízení péče o děti, popřípadě zvýšit kapacitu stávajících zařízení.

Jedině tato dvě opatření společně by mohla přispět k reálné vyšší flexibilitě rodičů. Čímž máme na mysli hlavně větší možnost výběru – kdy se vrátit po mateřské a rodičovské dovolené na trh práce, v jaké výši čerpat rodičovský příspěvek (s ohledem k rodinnému rozpočtu), zda a kdy umístit dítě do zařízení péče, možnost výběru co nejkvalitnějšího zařízení péče o děti apod.

V současné době by tato zařízení ani nemusela být státem dotovaná, protože lze využít prostředků ze strukturálních fondů, ale samozřejmě se také počítá s vyšší spoluúčastí rodičů.

K tématu zařízení péče o děti v ČR uspořádala organizace Gender Studies dne 13.10.2011 kulatý stůl, na němž se sešla řada zástupců a zástupkyň mateřských školek, firemních školek, mateřských a rodinných center či neziskových organizací, které provozují služby péče o děti, ale také zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí, člen Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a zástupci a zástupkyně měst a obcí.

Z kulatého stolu vyplynulo, že co by pomohlo řešit stávající situaci, je urychlené schválení a vstoupení v platnost zákona o dětské skupině a chůvě. V tomto zákoně je umožněna a definována nepříležitostná nekrátkodobá péče o děti, která s výjimkou provozu mateřských školek podle školského zákona umožněna v české legislativě zatím není. Což velmi ztěžuje složitou pozici organizací (mateřských, rodinných center, neziskových organizací apod.), které dosud péči o děti poskytují v jakémsi právním vakuu. Firemním školkám by pak velmi pomohlo snížení věkové hranice dětí, na které bude možné získávat dotace od MŠMT na věkové rozmezí 2-7 let, dnes to je 3-7 let. Mezi další změny, které by zlepšily stávající situaci, patří i možnost efektivnějšího využití stávající kapacity mateřských škol tím, že by v případě, kdy některé dítě nevyužívá plně provoz mateřské školy, bylo umožněno na zbývající dobu na totéž místo přijmout další dítě. Dále se u kulatého stolu mluvilo o kvalitě péče v jednotlivých zařízeních, o nepružnosti školského zákona, který bohužel nedostatečně umožňuje vyjít více vstříc potřebám dětí a požadavkům rodičů, o příliš závazných hygienických normách atd. Gender Studies, o.p.s. bude s nápady, které vzešly z kulatého stolu, nadále pracovat a snažit se prosazovat změny v oblasti rodinné politiky, ve prospěch větší diverzity existujících zařízení, v rozšíření jejich kapacit a zlepšení kvality, protože zastává přesvědčení, že tím může přispět k vyšší flexibilitě rodičů na trhu práce, ale i obecně v jejich životě.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *