x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

12/2006 Rovné příležitosti 2006

Časopis Working Mother vyhlásil 100 nejlepších firem pro pracující matky

30.11.2006, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s.
Již jedenadvacet let vyhlašuje každý rok časopis Working Mother (Pracující matka) sto nejlepších firem. Odborný tým časopisu hodnotí existenci programů umožňujících sladění soukromého a pracovního života, ale převážně jejich vývoj. Firmy, které se objevují na seznamu, nabízejí flexibilitu, delší rodičovskou dovolenou, různé možnosti péče o děti a kariérní růst ženám.

Již jedenadvacet let vyhlašuje každý rok časopis Working Mother (Pracující matka) sto nejlepších firem. Odborný tým časopisu hodnotí existenci programů umožňujících sladění soukromého a pracovního života, ale převážně jejich vývoj. Firmy, které se objevují na seznamu, nabízejí flexibilitu, delší rodičovskou dovolenou, různé možnosti péče o děti a kariérní růst ženám.

Hodnocení je zaměřeno na pět oblastí: profil, flexibilita, volno pro čerstvé rodiče, péče o děti, sladění osobního a pracovního života.

Hlavní oblasti hodnocení

Profil
- kolik let již je společnost na seznamu
- počet zaměstnanců ve Spojených státech- procento žen ve společnosti

Flexibilita
- flexibilní pracovní doba
- stlačený pracovní týden
- práce z domova
- sdílení pracovního úvazku

Volno pro čerstvé rodiče
- navýšení rodičovské dovolené o několik týdnů
- plně hrazená mateřská dovolená
- částečně hrazená mateřská dovolená
- plně či částečně hrazená otcovská dovolená
- plně či částečně hrazená rodičovská dovolená při adopci dítěte

Péče o děti
- společností podporované zařízení celodenní péče o děti
- společností podporované zařízení před a po školní péče o děti
- náhradní zařízení péče o děti- péče o nemocné děti

Sladění osobního a pracovního života
- místnost pro kojící matky
- sportovní středisko
- jídlo s sebou

Ze 100 firem vybírá časopis ještě 10 nejlepších z nejlepších. Pouze tři z nich se dostaly do první desítky letos i vloni: IBM, PricewaterhouseCoopers a S. C. Johnson & Son.

Working Mother Top 10

Abbot
Bon Secours Richmond Health System
Ernst & Young LLP
HSBC - North America
IBM Corporation
JPMorgan Chase
Patagonia Inc.
PricewaterhouseCoopers LLP
Principal Financial Group
S. C. Johnson & Son Inc.

IBM

Společnost IBM podporuje ve Spojených státech 71 zařízení celodenní péče o děti. Matky dostávají po osm týdnů mateřské dovolené plnou mzdu. Rodiče mohou opustit společnost až na tři roky s garancí návratu. IBM nabízí flexibilní pracovní dobu, stlačený pracovní týden, částečné úvazky, teleworking. IBM dále sponzoruje "Junior Society of Women Engineers", která láká mladé studentky do technických oborů.

PricewaterhouseCoopers

Vedle možností flexibilní pracovní doby, PwC poskytuje horkou linku, zodpovídající otázky týkající se sladění soukromého a pracovního života. Nová "páteční flexibilní politika" umožňuje všem zaměstnancům a zaměstnankyním začít víkend o něco dříve. Ve více než 2 700 zařízení péče o děti mají zaměstnanci 10% slevu. Čerstvé matky mají možnost vybrat si jedenáct týdnů mateřské dovolené s plnou mzdou. Otcové mohou využít za plné mzdy tři týdny otcovské dovolené.

S. C. Johnson & Son

Dvě třetiny zaměstnanců a zaměstnankyň společnosti využívají flexibilní pracovní doby. Dále je jim nabídnuta práce z domova na polovinu pracovního úvazku s poskytnutím veškerého technického zázemí. Všichni manažeři a manažerky jsou školeni v oblasti flexibilních forem práce, jejich úkolem je představit tyto možnosti svým podřízeným. S. C. Johnson & Son podporuje zařízení péče o děti v okolí pracoviště.

Zdroj: Working Mother. October 2006 (je možné si jej zapůjčit v knihovně Gender Studies, o.p.s.)

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *