x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 02/2020 Genderové (dis)harmonie

Čtení pro malé feministy a feministky

31.8.2020, Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Rádia Wave

Přinášíme čtenářské tipy pro děti i teenagery a teenagerky, které nezúží jejich pohled na svět na modrou, nebo růžovou, na tituly pro kluky, nebo pro holky. Barev je na světě mnohem víc, není třeba si žádnou z nich zakázat. Feministické smýšlení po přečtení nezaručujeme, ale širší rozhled slíbit určitě můžeme. Knihy vybírá a celou rubriku připravuje Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Radia Wave.

NOVINKY 📖 Kařut & Řabach jsou dvojčata z planety Praminda, která toho se Zemí nemá mnoho společného až na hlásku „ř“, a na tu klade snad ještě větší význam než domácí logopedové a logopedky. Básnířka Olina Stehlíková nezapře své lingvistické vzdělání a v dobrodružné i vtipné knize pro děti si s jazykem hraje opravdu mnohovrstevnatě. Ať už je to řeč, kterou používají Praminďané a Praminďanky (obohacená o množství neologismů), střídání vyprávění a básnění, nebo komiksové pošilhávání, a přitom nezapomíná na příběh. Pokud máte doma čtenáře nebo čtenářku, kterým chcete/potřebujete ukázat, že jazyk je hra, která toho může hodně dát, pak je to titul pro ně jako stvořený. Kniha byla letos za literární část nominována na Zlatou stuhu, dynamickými ilustracemi ji vypravila Barbora Šalamounová.

Doporučený věk: 8+

📖 Milada Horáková, komiks, který vyšel k 70. výročí nespravedlivé popravy stejnojmenné političky, je sázka na jistotu, přesto může dobře posloužit při výkladu novodobých dějin. Zdeněk Ležák, zkušený autor didaktických komiksů s historickou tematikou proměnlivé kvality, chronologicky vypráví o životě feministky, právničky a socialistky, která odmítla dělat ústupky tváří v tvář smrti, Štěpánka Jislová mu pak zdařile sekunduje coby talentovaná ilustrátorka. Kniha je nabitá fakty a informacemi, pro vysvětlení širších souvislostí slouží vložené dvoustrany a na konci nechybí slovníček aktérů a aktérek. Podtrženo sečteno – čítanka, která může pomoci nezapomenout, na statečnou bojovnici.

Doporučený věk: 12+

📖 Jedno obyčejný léto, grafický román sestřenic - spisovatelky Mariko a ilustrátorky Jillian Tamaki - zachycuje složité období ztráty nevinnosti. Rose a Windy dělí kromě jednoho roku věku také tisíce kilometrů, a tak se setkávají jen v letní chatě o prázdninách. Tohle léto je ale jiné, Rose pokukuje po starších klucích, nerozumí si s mámou a vlastně ani s mladší Windy, která jí připadá příliš dětská a povrchní. Objevuje (zatím zprostředkovaně) sex a témata s ním spojená jako nechtěné těhotenství, samovolný potrat nebo genderové stereotypy a především si v tom novém světě, který se jí otvírá, snaží najít své místo. Komiks byl pro svou otevřenost na black listu amerických knihoven, za svou lyričnost a úžasné zpracování obdržel množství prestižních cen včetně Eisner Award.

Doporučený věk: 13+

📖 Věci, které ztrácíme je nové leporelo od básníka Petra Borkovce. Hravá i snová pocta všem zapomenutým šálám, lichým rukavicím nebo zakutáleným prstenům. Když totiž věci nikomu nepatří, začínají si teprve žít vlastním životem. Jakým? Nechte se překvapit.

Doporučený věk: 2+

ČTENÁŘSKÁ RECENZE

(Autorem recenze je Krištof Jůza (13) z Tábora. Pokud i vy máte doma mladého čtenáře nebo čtenářku, kteří by nám chtěli vytvořit recenzi na aktuální knihu, napište nám!)

Dagmar Honsová, Martina Součková / Marie Štumpfová: Předpovídej počasí

Je to knížka o počasí, což zní jako nuda, ale pak ji nemůžeš přestat číst. Je to trochu jako učebnice (někde hodně jako učebnice!). Je vidět, že to autorky opravdu baví, počasí je hodně zajímá a možná si myslí, že to tak mají všichni. Dozvíš se, co třeba nevíš, třeba kdy se začalo počasí sledovat, kdo vymyslel teploměr a kdo anemometr a jak se ti lidé jmenovali i jak se předpovídá počasí podle chování zvířat nebo jak mlha ovlivnila bitvu. Hodně věcí je tam hezky nakreslených, tak si můžeš představit, jak vypadají třeba složité nástroje. Nejvíc se mi líbily právě návody k sestrojení experimentů, např. kůlu, který měří výšku sněhu nebo bouřku ve sklenici vody. Ilustrace jsou udělané v pěkném stylu. A co se mi nelíbilo? Hlavně těžké výrazy, které ale (naštěstí) jsou vysvětleny na konci knížky. Nakonec jsem si podle ní zkusil předpovědět počasí na den, kdy jsem odjížděl na skautský tábor: vlaštovky lítaly celkem vysoko, ale zato kolem nás úplně blízko poskakovala sýkorka a kos. Ale podle červánků to vypadlo na hezké počasí.

P.S: Nakonec bylo hezky 😉!

SETKÁNÍ

V Kasárnách Karlín v Praze bude celou sobotu 5. září probíhat jubilejní 10. Knihex. Na tradičním festivalu malých nakladatelství můžete objevovat nové edice, tituly i setkávat se s autory a autorkami. Z nakladatelství pro děti a mládež se představí stánky Baobabu, Bežílišky, jakosti, Labyrintu, Meandru, Paseky a Pipasiku. V doprovodném programu by nemělo chybět divadelní představení pro malé návštěvníky a návštěvnice nebo nejrůznější tvůrčí dílny.

SLOVNÍK dnešních čtenářů a čtenářek

C – rossover vznikne, když se spojí minimálně dvě postavy ze dvou různých děl v jednom příběhu. Důvody bývají velmi často marketingové, ale to fanouškům a fanynkám nebrání v nadšeném přijetí, ostatně někdy taková setkání postav sami iniciují nebo dokonce vytvářejí ve vlastních samizdatech. Z komiksových hrdinů se poměrně často potkávají Spider-Man a Daredevil, za první crossover v literatuře je pak považováno Dobrodružství Huckleberryho Finna z roku 1884, ve kterém se coby důležitý host objeví jiná Twainova postava, Tom Sawyer.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *