x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 04/2021 Feministická solidarita

Čtení pro malé feministy a feministky

30.11.2021, Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Rádia Wave

Přinášíme čtenářské tipy pro děti i dospívající, které nezúží jejich pohled na svět na modrou, nebo růžovou, na tituly pro kluky, nebo pro holky. Barev je na světě mnohem víc, není třeba si žádnou z nich zakázat. Feministické smýšlení po přečtení nezaručujeme, ale širší rozhled slíbit určitě můžeme. Knihy vybírá a celou rubriku připravuje Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Radia Wave.

NOVINKY

📖 Liščí oči, první titul spisovatelky Petry Hůlové pro děti kombinuje fantasy s alternativními dějinami. Dvojčata Zuzka a Eda se vrací v čase do roku 1968, aby zachránila svého dědečka před smrtí na barikádách, ale také samotnou vlast před sovětskou okupací a následným kapitalismem. Otevřeně angažovaná a moralistní kniha, jaká tu od sametové revoluce nebyla. A pravděpodobně první česká kniha, kde je menstruace hlavní hrdinky přirozenou součástí vyprávění.

Doporučený věk: 13+

📖 Warren XIII. a prokleté třináctiny, třetí díl série o malém dědici pohyblivého hotelu, kterého od narození provází smůla, se odehrává na moři. Hlavní hrdina sice není žádný krasavec, má našedlou pleť, ropuší obličej a křivé nažloutlé zuby, ale taky odvahu a hromadu přátel. O dobrodružství, krásné ilustrace a tajemství opět není nouze. Pro čtenáře a čtenářky jsou navíc v příběhu připraveny i drobné šifry a úkoly.

Doporučený věk: 9+

📖 Můžu ochutnat?, encyklopedie nejen pro děti se zálibou v jídle a vaření. Autorský pár Aleksandra a Daniel Mizielińští umí pestrost světa představit přes každodennost blízkou všem. Velkoformátová a hojně ilustrovaná kniha vezme čtenáře a čtenářky do 26 zemí světa a naservíruje jim 56 pokrmů. Zároveň se dozví, odkud pochází dnes hojně rozšířené plodiny jako kukuřice nebo brambory, poznají význam jídla v jednotlivých kulturách a pravděpodobně doma nakonec i něco uvaří.

Doporučený věk: 6+

📖 O malé Aničce, kultovní knížka švédského manželského páru Inger a Lasseho Sandbergových vyšla v reedici, a ani po více než 50 letech neztratila na hravosti a humoru. Tři příběhy o děvčátku, které poznává svět, ve kterém nic není, jak se na první pohled zdá, doplňují roztomilé pestrobarevné ilustrace.

Doporučený věk: 3+

📖 Jedna, dvě – koukáme, Jedna, dvě – slyšíme a Jedna, dvě – mluvíme, těmito leporely se v Polsku proslavila mladá autorka Joanna Bartosik. Knížky pracují s kontrastními barvami, na které nejlépe reagují oči nemluvňat, a prostřednictvím jednostránkových obrázků jim představují nejbližší svět. Text zcela chybí, naopak se nešetří úsměvy a antropomorfizací – usmívá se tu banán i psí kost.

Doporučený věk: 0+

 

ČTENÁŘSKÁ RECENZE

(Autorem recenze je Šimon Šrámek (13) z Prahy. Pokud i vy máte doma mladého čtenáře nebo čtenářku, kteří by k nám rádi napsali recenzi na aktuální knihu, ozvěte se na nezletilikritici@gmail.com!)

Kosmos Tomase Rożka je graficky zajímavě zpracovaná knížka o vesmíru plná fotografií a kreseb. Vypráví dějiny vesmíru od jeho počátku dodnes. Zabývá se jak celými galaxiemi, tak vznikem života na naší planetě. Mluví o mlhovinách, vesmírných dalekohledech a třeba taky tvarování Země. Text je postavený jako rozhovor dvou lidí, kdy jeden pokládá otázky o vesmíru a druhý mu vše postupně vysvětlí. Žádný příběh (jako třeba v Jirkově tajném klíči k vesmíru Stevena Hawkinga) se ale v knize neodehrává, je to čistě naučný text.

Z knihy jsem se dozvěděl mnoho nových zajímavostí o vesmíru, např. spoustu fascinujících teorií o černých dírách a o procesech vytváření hvězd a galaxií. Zaujaly mě také návody na pokusy adaptované pro domácí prostředí, díky nimž si můžeme různá vědecká tvrzení ověřit.

Mezi ostatními publikacemi o vesmíru kniha vyniká přitažlivým vzhledem. Používá výrazné kontrastní barvy, je skvěle graficky upravená, na ořízce má obrázky planet a záložku s vyšitým textem. Moc se mi líbily použité fotografie, je zajímavé, jak třeba taková mlhovina může vypadat jako zvíře. Najdete tu ale třeba i fotky ze Star Treku, Star Wars a dalších filmů.

Na druhou stranu mám doma několik dalších knih o vesmíru, které se mi zdají přehlednější a přístupnější. Je snazší jimi jen tak listovat a doplňovat poznatky postupně. Kosmos musíte číst celý od začátku do konce, jinak to nemá moc cenu. Kniha se ale určitě hodí, pokud vás vesmír fascinuje a rádi se začtete. Doporučil bych ji tak od devíti let.

Kosmos: napsal Tomasz Rożek, design a ilustrace Aleksandra Nałęcz-Jawecka a Tomasz Kędzierski, překlad Martin Veselka, 224 stran, vydala Jakost (2018)

 

SETKÁNÍ

[Edit: setkání se bohužel neuskuteční kvůli pandemii Covidu-19] V rámci festivalu Děti, čtete? se 2. 12. 2021 můžete zúčastnit dílny s přední komiksovou autorkou Štěpánkou Jislovou. Ta společně se scénaristou Kamilem Ležákem vytvořila komiks o statečné ženě a právničce Miladě Horákové, která byla popravena komunistickým režimem. Vstup na dílnu je zdarma, ale vzhledem k omezenému počtu míst je nutná rezervace.

https://www.detictete.cz/

 

SLOVNÍK dnešních čtenářů a čtenářek

H-umbook je původně jednodenní festival pro milovníky a milovnice young adult literatury, který se ustálil v celoroční platformu se sedmičlenným redaktorským týmem. Na stejnojmenných webových stránkách najdete blogy, vlogy a další formáty k tématu. Festival má formát fanouškovské akce postavené na setkávání se s autory a autorkami, besedách, cosplayingu a soutěžích. Za Humbookem stojí největší česká nakladatelská společnost Albatros Media.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *