x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

06/2008 Management diverzity

Diverzita ve veřejných institucích

31.5.2008, Magdalena Hornová, Gender Studies, o.p.s.
Téma diverzity a zavádění opatření na podporu tohoto konceptu je důležitou součástí politik firem a podniků několik posledních desetiletí, a to jak v Evropě, tak v zámoří. Diverzita má zásadní podíl na kokurenceschopnosti podniku, ale i na míře motivace a loajality zaměstnaných. Publikace Managing diversity in public sector workforces se věnuje řízení diverzity v sektoru vládní a veřejné administrativy. Dále pak představuje afirmativní akce a jejich fungování v americké společnosti, analyzuje jejich dopady a výsledky za posledních 20 let.

Téma diverzity a zavádění opatření na podporu tohoto konceptu je důležitou součástí politik firem a podniků několik posledních desetiletí, a to jak v Evropě, tak v zámoří. Diverzita má zásadní podíl na kokurenceschopnosti podniku, ale i na míře motivace a loajality zaměstnaných. Již není možné přehlížet demografický a společenský vývoj a jeho vliv na situaci pracovního trhu. Jde zejména o růst podílu žen a etnických menšin mezi ekonomicky aktivními lidmi. Tyto změny mají nemalý vliv na moderní řízení pracovních síl: přežitý styl řízení heterogenní společnosti se stává neefektivním.

Publikace Managing diversity in public sector workforces se věnuje řízení diverzity v sektoru vládní a veřejné administrativy. Dále pak představuje afirmativní akce a jejich fungování v americké společnosti, analyzuje jejich dopady a výsledky za posledních 20 let.

Publikace se zaměřuje především na zavádění diverzitních opatření pro zaměstnavatele veřejného sektoru. Hlavním cílem knihy je představit zkušenosti a dobrou praxi z podniků sídlících především ve Spojených státech a ukázat jejich iniciativy, strategie a programy zaměřené na potřeby zaměstnanců veřejného sektoru v 21. století.

První část knihy upozorňuje na fakt, že uplatňování zásad rovných příležitostí, jejichž součástí je diverzita, plně závisí na fungování celé organizace. Autorka také poukazuje na výhody a nevýhody tzv. pozitivní akce. Další kapitoly se pak zabývají jednotlivými aspekty diverzity, tzn. rasou a etnicitou (včetně imigrantů), pohlavím, tělesným postižením, věkem a v neposlední řadě sexuální orientací. Kniha obsahuje přehledné grafy a tabulky podporující daná tvrzení a umožňuje tak čtenáři/čtenářce jasný a úplný pohled na situaci veřejného sektoru ve Spojených státech amerických.

Riccucci, Norma M. Managing diversity in public sector workforces. Boulder, CO : Westview Press, 2002. 167 s. ISBN 0-8133-3993-6.

O autorce: Norma M. Riccucci je profesorkou veřejné správy na Rutgers University, New Jersey, USA.

Kniha je k dispozici v knihovně Gender Studies, o.p.s. Knihovna je otevřena vždy od úterý do pátku od 12 do 18 hodin.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *