x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

3/2007 Sladění pracovního a osobního života

Diverzity management ve firmách přispívá k citlivějšímu vnímání zaměstnanců a zaměstnankyň

28.2.2007, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
"Podpora diverzity v pracovním prostředí napomáhá sdílení nových úhlů pohledu prostřednictvím zapojení rozmanitých nápadů, spoluvytváří pracovní podmínky založené na respektu a přijetí. To všechno má také přínos z obchodního hlediska." (International Personnel Management Association)
S pojmem diverzity management (nebo také řízení rozdílností) se v poslední době setkáváme stále častěji. Jedná se pouze o etický požadavek související s rovnými šancemi anebo je to přínosná stragie, která může napomoci i komerčním výsledkům firem? Argumenty pro širokou škálu přínosů managementu diverzity snesli přednášející na konferenci Diverzity management a Inkluze: Evropská řešení společných problémů.

"Podpora diverzity v pracovním prostředí napomáhá sdílení nových úhlů pohledu prostřednictvím zapojení rozmanitých nápadů, spoluvytváří pracovní podmínky založené na respektu a přijetí. To všechno má také přínos z obchodního hlediska." (International Personnel Management Association)

S pojmem diverzity management (nebo také řízení rozdílností) se v poslední době setkáváme stále častěji. Jedná se pouze o etický požadavek související s rovnými šancemi anebo je to přínosná stragie, která může napomoci i komerčním výsledkům firem? Argumenty pro širokou škálu přínosů managementu diverzity snesli přednášející na konferenci Diverzity management a Inkluze: Evropská řešení společných problémů. Na konferenci prezentovali zástupci a zástupkyně firem jako je Škoda Auto, Unilever, Coca Cola, Ikea, Hewlet-Packard a další. Všichni se shodli na tom, že management diverzity přispívá k vytváření kreativního a energického pracovního prostředí, pozitivně ovlivňuje rozhodovací procesy a má potenciál přispět k obchodnímu zisku. A to nejenom tím, že podporuje týmovou spolupráci a usiluje o to, aby každý člen i každá členka týmu mohli přispět svými nápady. Přispívá také tím, že napomáhá citlivějšímu vnímání zákazníků a odběratelů a umožňuje přicházet s úpravami výrobku a inzertních kampaní, které mohou oslovit dosud opomíjené skupiny. Management diverzity pomáhá i sžívání globálních firem se zaměstnanými pocházejícími z různého kulturního prostředí a žijícími v různých lokalitách. Existují zde ale i rizika, jež se například týkají vyššího potenciálu pro konflikty v prostředí, kde se setkávají velmi různorodí lidé. Záleží tedy na managementu (a nejen na managementu v oblasti řízení lidských zdrojů), jak úspěšně se podaří programy diverzity zavádět.

Součástí konference byly i worshopy, kde bylo možné v menších skupinkách pracovat s konkrétními tématy a sdílet zkušenosti z praxe. Setkání byla obohacující i díky mezinárodní účasti. Osobně jsem se zúčastnila skupiny vedené Lisou Kepinski, manažerkou diverzity ze společnosti Hewlet-Packard. Téměr dvě hodiny jsme diskutovali nad chováním manažerů a manažerek, kteří potřebují získat klíčové dovednosti k tomu, aby efektivně pracovali s diverzitou a vytvářeli firemní kulturu založenou na přijetí odlišností. Základem pojetí diverzity je uvědomění si faktu, že toto téma se týká opravdu všech. Odlišnosti mezi lidmi existují nejen na základě pohlaví či etnicity, ale i věku nebo životních hodnot. Není tedy možné diverzitu chápat tak, že se týká např. pouze žen nebo sexuálních menšin. Diverzita se týká opravdu každého a je potřeba zaangažovat zaměstnané napříč organizací, aby se na rozvoji firemní kultury podíleli.

Další workshopy se zabývaly dostupností pracovního prostředí pro osoby z různých opomíjených skupin, měřením diverzity, politikou rovnosti ve státním sektoru, slaďováním osobního a pracovního života a férovými principy náboru a výběru zaměstnaných. V široké škále zastoupených témat si mohli všichni vybrat to, co je v jejich situaci nejpřínosnější. Celý den byl zakončen společným setkáním spojeným se sdílením výstupů z workshopů.

Konference Diverzity management a Inkluze: Evropská řešení společných problému, se konala v rámci mezinárodního partnerství IS Equal Fair Ground v Praze dne 31.ledna 2007.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *