x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2008 Rovné příležitosti 2007

Dopisy Jiřiny Šiklové – jsou jen pro vnučky?

31.12.2007, Lada Wichterlová, Gender Studies, o.p.s.
Kniha Jiřiny Šiklové „Dopisy vnučce“ je souborem pětadvaceti dopisů. Jsou věnovány zásadním tématům, která souvisejí s dospíváním – hledání sebe sama, setkávání se s kritikou, životu v partě i bez party, sexuálním zkušenostem, vztahu k rodičům, vědomostnímu základu, genderové identitě, pracovnímu i rodinnému životu a v neposlední řadě také smrti. Jde o témata spojená nejen s dospíváním, ale se životem v jeho různých etapách, kniha proto může být zajímavá pro každého. Navíc je psána velmi čtivě…

Kniha Jiřiny Šiklové „Dopisy vnučce“ je souborem pětadvaceti dopisů. Jsou věnovány zásadním tématům, která souvisejí s dospíváním – hledání sebe sama, setkávání se s kritikou, životu v partě i bez party, sexuálním zkušenostem, vztahu k rodičům, vědomostnímu základu, genderové identitě, pracovnímu i rodinnému životu a v neposlední řadě také smrti. Jde o témata spojená nejen s dospíváním, ale se životem v jeho různých etapách, kniha proto může být zajímavá pro každého. Navíc je psána velmi čtivě…

Psala jsi knihu pouze pro náctileté nebo jsi počítala s tím, že ji budou číst i jejich rodiče a prarodiče?

Předpokládala jsem, že to budou číst spíše babičky a maminky dospívajících, a že se tím dozvědí více o dospívání jako významném životním období. Asi to budou kupovat babičky pro své vnučky a přečtou si to napřed samy, případně to dají svým dcerám. Takto to bylo i v případě jiné mé knížky, Deníku staré paní…

Zajímavé je, jak kombinuješ osobní zkušenosti s těmi méně osobními - znalostmi ze sociologie a dalších oborů. Proč ses nedržela pouze jednoho?

Kdybych psala odbornou knihu, dalo by mi to méně práce. Odborné knížky ale čtou zase jenom odborníci a odbornice a já chtěla oslovit širší veřejnost. Mnoho odborných znalostí jsem proto vyjádřila jako zkušenosti osobní. Na příkladu toho druhého se člověk zamyslí a třeba mu dojde, že sám jedná podobně. Kdybych tutéž informaci sdělila jako výtku, vyvolá to spíše obranný postoj. Napadne-li čtenářku, že i ona jedná podobně jako ta druhá stará ženská (nebo jako ta Šiklová), pak si spíše uvědomí vlastní chyby a třeba bude mít chuť svoje jednání změnit. Mnohé čtenářky mé první takto napsané knížky, Deníku staré paní, který byl už sedmkrát dotištěn a vyjde znovu v příštím roce, mi říkaly nebo psaly, že se v ní poznávaly. Je to pro ně prý jako učebnice a knížku koupily svým přítelkyním, dcerám apod.

Někdy rozmanitě kombinuješ argumenty. Třeba tetování srovnáváš na jedné straně s cejchováním v koncentračním táboře, na druhé straně mluvíš o tom, jak by vypadalo na tlustém zadku tety Elvíry. To mě pobavilo. Proč jsi takto postupovala?

Protože skoro každé jednání má svoji vážnou, tragickou dimenzi a pak dimenzi směšnou, nebo jen módní. Například hra na vojáky, pašeráky, indiány nebo pronásledování toho druhého má obě tyto dimenze. Navíc jsem o zestárlé ženské, která má tetování, opravdu vyprávěla před svými vnuky a vnučkami. Těm nejmenším jsem dokonce pomocí obrázku ukázala, jak vypadá tetování, když se kůže napne nebo stlačí. Vyvolalo to jejich smích a sami to pak dále říkali svým kamarádům a kamarádkám.

Opravdu jsi dostávala nějakou zpětnou vazbu od své vnučky?

Ano, dostala jsem ji. Já jsem totiž podobnou knížku – v podobě dopisů dceři – napsala pod jiným jménem v době, kdy jsem nesměla publikovat. Vyšla tehdy v edici EMKA (Malá knihovna) a vydala ji v nakladatelství MONA redaktorka Eva Králová, která takto „riskovala“. Tehdy měla knížka velký úspěch: asi i proto, že podobné nevycházely.

Dala jsem ji přečíst svým vnučkám a vnukům. Někteří ji četli, někteří ne, ale Veronika mi skutečně řekla: „ono je to tak krásně staromódní“. A protože nakladatelství Kalich mělo úspěch s první knížkou, rozhodla jsem se napsat podobnou knihu jako kdysi. Ale celé jsem to začala znovu a jinak. Mládež se mění více a rychleji než staří lidé. Mnohé problémy v období dospívání – jako sebehledání apod. – se ale opakují skoro v každé době.

Proč ses rozhodla pro dopisy, které v současné době nejsou moc používanou formou?

Dopisy umožňují vyjádřit ve zkratce nejen obsah, ale i emoce. Bez popisu osoby, která píše a bez popisu osoby, která přijímá. Je to doslova rychlý vstup do skutečnosti. Každý z nás dostal někdy nějaký dopis a za autora i příjemce dopisu si tak může dosadit někoho konkrétního, nebo přímo sebe sama.

Knihu lze zakoupit v internetovém knihkupectví Gender Studies, které nabízí odborné publikace zaměřené na problematiku gender studies, feminismu a rovných příležitostí. Naleznete zde i beletrii a poezii ženských autorek vycházející na českém trhu. Zdarma (pouze za poštovné) nabízí neoficiálně publikovanou literaturu (výroční zprávy, publikace z konferencí, informační materiály jednotlivých ministerstev, univerzit a organizací). Součástí knihkupectví je prodej propagačních materiálů Gender Studies (trička, benefiční náramky, CD ...).

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *