x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

11/2006 Politická participace žen

Držitelkou ceny Gender Studies za nábor respektující rovné příležitosti se stala firma IBM Česká republika

31.10.2006, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s.
V úterý 4.října pořádala CMC - Graduate School of Business konferenci "Women & Leadership - ženy a politika". Před zahájením konference předala Alena Králíková, ředitelka Gender Studies, o.p.s. a jedna ze dvou moderátorek konference, speciální cenu Citigroup Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR. Držitelkou ceny Gender Studies za nábor respektující rovné příležitosti se stala firma IBM Česká republika.
Na konferenci zaměřené na politickou participaci žen vystoupilo mnoho významných osobností, např. poslankyně Anna Čurdová, socioložka Jiřina Šiklová, velvyslankyně Jihoafrické republiky Nomsa QJ Dube, bývalá ministryně informatiky Dana Bérová a další.

V úterý 4.října pořádala CMC - Graduate School of Business konferenci "Women & Leadership - ženy a politika". Před zahájením konference předala Alena Králíková, ředitelka Gender Studies, o.p.s. a jedna ze dvou moderátorek konference, speciální cenu Citigroup Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR. Držitelkou ceny Gender Studies za nábor respektující rovné příležitosti se stala firma IBM Česká republika.

Na konferenci zaměřené na politickou participaci žen vystoupilo mnoho významných osobností, např. poslankyně Anna Čurdová, socioložka Jiřina Šiklová, velvyslankyně Jihoafrické republiky Nomsa QJ Dube, bývalá ministryně informatiky Dana Bérová a další.

IBM podporuje rovné příležitosti žen a mužů

Alena Králíková, která je také jednou z porotkyň soutěže, se k ocenění vyjádřila: "Speciální cenou chce Gender Studies, o.p.s. vyzdvihnout zcela konkrétní přístup k aplikaci rovných příležitostí v praxi, ocenit náborové strategie uplatňované firmou IBM v médiích a také respektem firmy k diverzitě v oblasti vzdělávání, který prokázala spoluprací s Masarykovou univerzitou v Brně a usnadněním studia hendikepovaným studentům a studentkám. Zároveň chce odborný tým Gender Studies svou volbou ocenit dlouhodobou práci IBM v oblasti rovných příležitostí, vstřícnost nejvyššího managementu k dané tématice a otevřenost prosazování rovných příležitostí na všech úrovních."

Hlavní cena soutěže je zaměřena na sladění osobního a pracovního života; oceněné firmy budou vyhlášeny v druhé polovině listopadu. Cenu udělí odborná porota složená z následujících osobností: Marie Čermáková, ředitelka Sociologického ústavu AV ČR, Milan Ruttner, ředitel lidských zdrojů Citibank, a.s., Renata Elhenická, mediální konzultantka a expertka, Jaroslava Novotná, zástupkyně Sdružení českých a moravských výrobních družstev, a Alena Králíková, ředitelka Gender Studies, o.p.s.

Žen je v politice málo

Konferenci krátce zahájil Daniel Hron, konzultant firmy Egon Zehnder International, jež byla hlavním partnerem akce. Uvedl, že nedostatek žen ve vysokých pozicích je často tématem diskusí, jichž se profesně účastní, a proto doufá, že tato a na ni navazující konference přispějí k nápravě současné situace.

Lenka Bennerová, ředitelka občanského sdružení Fórum 50%, konferenci tématicky otevřela příspěvkem zaměřeným na zastoupení žen ve vysoké politice. Představila statistiky, analýzy a výzkum veřejného mínění, které ukazují, že žen je ve vrcholové politice opravdu málo. Před červnovými volbami, tvořily ženy na kandidátních listinách 26%, na volitelných místech to bylo dokonce pouze 18%. Lenka Bennerová stranám mj. doporučila používat pozitivní akce, což uplatnila před červnovými volbami KSČM a Strana zelených.

Anna Čurdová, poslankyně a bývalá předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti (RVRP), upozornila na to, že v současné době není RVRP funkční. Rada odstoupila s demisí vlády sociálních demokratů a vláda Občanské demokratické strany ji neobnovila. Pokud by rada vlády jako poradní orgán nenavázala na svou dosavadní existenci a aktivity, hrozí České republice kritika Evropské komise odkazující na nedostatečné institucionální zabezpečení prosazování rovných příležitostí žen a mužů. Jiřina Šiklová vystoupení Anny Čurdové doplnila svými zkušenostmi a poukázala na to, že veřejnost vnímá politiku jako diskreditovanou. Přínos vyšší politické účasti žen proto vidí zejména ve změně politické kultury. Zároveň podotkla, že "výhodou" neúčasti žen na politickém rozhodování je to, že díky odstupu "vidí věci objektivněji".
Odvoláním se na rozdílnost žen a mužů vlil trochu oleje do ohně současný poslanec Evropského parlamentu Petr Duchoň. Své vystoupení vedl spíše v duchu svých osobních názorů a domněnek a položil si také tyto otázky: "Jít či nejít cestou pozitivní diskriminace?" a "Není lépe zdůrazňovat slovo "svoboda" než "rovnost"? Nepřímo mu na ně odpověděla velvyslankyně Jihoafrické republice, Nomsa QJ Dube, která podpořila princip dočasně platných afirmativních akcí a zároveň i potřebu toho, aby se vláda na nejvyšší úrovni přihlásila k podpoře rovných příležitostí jako klíčovému politickému tématu.

V první panelové diskuzi vystoupila Kateřina Jacques, současná poslankyně Strany zelených, Radek Špicar, bývalý náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku, a Lucie Pilipová, podnikatelka, manželka bývalého politika a někdejší mluvčí ministra zahraničí. Debata se zaměřila na obraz politiků a političek v médiích a otázku jak by se politika změnila, kdyby v ní bylo více žen. Podle Kateřiny Jacques by se "pravidla začala postupně měnit, a celé politické prostředí by se postupně měnilo ve prospěch rovnosti žen a mužů". Diskutující se také vyjadřovali k překážkám, jimž ženy v politice čelí, ale například i ke kvótám, jež se opět setkaly jak s přijetím, tak odsouzením.

"Ženy mají větší schopnost se realizovat…"

Ve druhé panelové diskuzi vystoupily Monika Pajerová, zakladatelka strany Naděje a předsedkyně občanského sdružení Ano pro Evropu, a Dana Bérová, bývalá ministryně informatiky. Obě diskutující velmi podporovaly myšlenku vyšší účasti žen v politice, odkazovaly na jejich konstruktivnost v jednáních a lepší zvládání času. Monika Pajerová vyslovila názor, že ženy pro jejich potenciální aktivní politickou účast dobře vybavuje jejich práce v občanské společnosti a neziskových organizacích. Dana Bérová podtrhla fakt, že ženy mají větší schopnost realizovat se ve svém životě než jen prostřednictvím práce a kariéry. A o to jsou muži ochuzeni.

Splnění cílů

Závěr konference byl zaměřen na vzájemné ovlivňování politiky a podnikání. Své vystoupení tomuto tématu věnoval Pavel Bobošík, který je podnikatelem a zároveň manželem političky Jany Bobošíkové.

Většina vystupujících i účastníků a účastnic se shodla, že konání konferencí tohoto druhu a struktury je důležité a přispívá k otevřené veřejné diskuzi o rolích žen a mužů ve společnosti. Konference splnila svůj cíl: představit různé postoje a názory, otevřít diskusi a ponechat na jednotlivcích, aby si svůj názor formulovaly samy na základě vyslechnutých faktů.

Soně Brabcové, organizátorce a moderátorce konference, ředitelce výkonného vzdělávání CMC - Graduate School of Business, gratulujeme a doufáme, že nám na příští rok připraví další, podobně inspirativní, konferenci.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *