x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2011 Genderově podmíněné násilí

Evropská ženská lobby zahájila kontroverzní kampaň proti prostituci: „Společně pro Evropu bez prostituce“

29.7.2011, Alexandra Jachanová Doleželová, Evropská ženská lobby
„Together for Europe free from Prostitution“ je slogan kampaně, kterou v červnu zahájila Evropská ženská lobby. Ta se věnuje tématu potírání prostituce v Evropské unii již od svého vzniku před dvaceti lety a snaží se prosadit systém, kde jsou kriminalizováni zákazníci (či zákaznice), a zajištěny sociální jistoty, které pomáhají prostituujícím se z prostituce dostat.

„Together for Europe free from Prostitution“ je slogan kampaně, kterou v červnu zahájila Evropská ženská lobby. Ta se věnuje tématu potírání prostituce v Evropské unii již od svého vzniku před dvaceti lety a snaží se prosadit systém, kde jsou kriminalizováni zákazníci, a zajištěny sociální jistoty, které pomáhají prostituujícím se z prostituce dostat.

„Pokud bych měl styk s neznámými lidmi desetkrát denně, abych se uživil, za jak dlouhou chvíli by se mi z toho udělalo špatně? Určitě hned na začátku…“, zakončuje mužský hlas provokující video, které je hlavní součástí kampaně. Minutový klip je společným dílem francouzského režizéra Frédérique Pollet Rouyer a belgického režizéra Patric Jean. „Chceme, aby si diváci představili sebe v podobě prostituující osoby, a jaké to je pronajímat něčí sexualitu a tělo za peníze. Pokud je jim tato realita nepříjemná, měli by se proti ní postavit,“ říká Patric Jean. Video je k dispozici také v českém jazyce.

Prostitution def tchèque from Black Moon prod on Vimeo.

Kampaň vyzývá jednotlivce, národní vlády a Evropskou unii, aby přijala konkrétní opatření pro snížení společenské tolerance k sexuálnímu a ekonomickému vykořisťování prostituujících osob, z nichž většina jsou ženy. Navazuje na kampaň z roku 2006 „Není na prodej“ (http://www.womenlobby.org/spip.php?article1862&lang=en).

Evropská ženská lobby je sítí 2500 organizací, které se zaměřují na genderovou rovnost a lidská práva žen, zastupujících 30 členských a kandidátských zemí EU. Prostituci považuje za násilí na ženách a základní porušení lidských práv žen. Inspiruje se Švédským zákonodárstvím v oblasti prostituce, kde je kriminalizován zákazník, nikoliv osoba vykonávající prostituci a je posílen podpůrný systém pro prostituující. Švédsko také poskytuje výstupní programy pro ty, kteří chtějí s prostitucí přestat.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *