x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2008 Půl na půl - rovné příležitosti žen a mužů

Firemní školka je konkurenční výhodou

30.6.2008, Jitka Kolářová, Gender Studies, o.p.s.
Impact-Corti je realitní společnost, která poskytuje kompletní služby v oblasti nemovitostí zejména v Praze. Firma patří mezi první vlaštovky, které zvěstují nový trend – zakládání firemních školek. Jak školka vznikla a jak to v ní chodí, popisuje jednatelka firmy Lenka Gadasová.

Impact-Corti je realitní společnost, která poskytuje kompletní služby v oblasti nemovitostí zejména v Praze. Firma patří mezi první vlaštovky, které zvěstují nový trend – zakládání firemních školek. Jak školka vznikla a jak to v ní chodí, popisuje jednatelka firmy Lenka Gadasová.

Firemní školky jsou dnes velice aktuální téma pro stát, zaměstnavatele i zaměstnané rodiče. Vaše společnost patří k prvním a také nemnohým firmám, které školku zřídily. Jaká byla vaše motivace?

Prvotní myšlenka o založení firemní školky přišla od jednoho z majitelů firmy IMPACT-CORTI. Již dříve jsme podporovali práci maminek na částečný úvazek a jejich návraty po rodičovské dovolené uzpůsobením pracovního úvazku dle jejich potřeb. V posledních letech se naše firma značně rozrostla i v počtu zaměstnaných. Jejich věkový průměr (do 30 let) a složení pohlaví (70% žen) nás přivedlo k realizaci myšlenky zřízení zařízení pro děti předškolního věku. Vedení firmy si uvědomuje, že pro firmu jsou zaměstnanci a zaměstnankyně hlavním faktorem kvality a úspěchu, a proto se snažíme pro stávající zaměstnané vytvořit podmínky pro sloučení rodinného a pracovního života. Také hledání nových kvalitních pracovníků a pracovnic je v dnešní době velmi složité, proto se naše firma snaží být zajímavým zaměstnavatelem a kromě mnoha zaměstnaneckých výhod, máme výhodu i v tom, že můžeme nabídnout možnost péče o děti. Díky této možnosti jsme již získali několik zaměstnaných, kteří by jinak neměli možnost do práce nastoupit.

Problém s firemními školkami je, že firmy je nemohou založit přímo, protože většinou nespadají do jejich podnikatelského záměru. Jak jste tento problém vyřešili vy?

Vzhledem k nepříznivé situaci v ČR pro zřizování firemních školek jsme se rozhodli jít cestou občanského sdružení. Občanské sdružení „Perníková chaloupka“ je sdružením našich zaměstnaných a jejich partnerů a partnerek, které zajišťuje provoz dětského centra pro děti předškolního věku. Naše firma je hlavním sponzorem tohoto sdružení.

Kde je školka zřízena, jaké má otvírací hodiny a pro kolik je dětí?

Školka je umístěna nedaleko sídla naší firmy v pronajatých prostorách, je otevřena pondělí-pátek od 7.30 – 17.00 hod (otevírací dobu jsme schopni přizpůsobit potřebám zaměstnaných), kapacita školky je cca 10-12 dětí.

Jak dlouho školka funguje a jaké jsou na ní ohlasy?

Školka je v provozu od 1.ledna 2008, ohlasy jsou velmi dobré. Díky možnosti umístění předškolních dětí do tohoto zařízení jsme získali již několik nových zaměstnanců (zaměstnankyň), kteří by jinak neměli možnost do práce nastoupit. Také se nám díky této možnosti vracejí dříve maminky z rodičovské dovolené.

Má vaše společnost i další programy podpory work-life balance či služby pro rodiče?

Podporujeme práci na částečný úvazek, kterého využívají především maminky s malými dětmi a po rodičovské dovolené. Jsme také flexibilní v úpravě pracovní doby, v rámci možností a povahy práce jednotlivých zaměstnanců a zaměstankyň.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *