x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2008 Netradiční volby povolání

Firmy – mladí lidé – volba povolání – gender

31.7.2008, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Čím dál více firem se snaží prezentovat možnost zaměstnání již velmi mladým lidem: od žáků a žaček základních škol po studujících vyšších odborných a vysokých škol. Tyto aktivity mohou smysluplně přispět k genderově netradičním volbám povolání.

Čím dál více firem se snaží prezentovat možnost zaměstnání již velmi mladým lidem: od žáků a žaček základních škol po studujících vyšších odborných a vysokých škol. Tyto aktivity mohou smysluplně přispět k genderově netradičním volbám povolání.

Dneska, děti, jdete do práce

V zahraniční je zřejmě průkopníkem program Vezměme svoje dcery dnes do práce, který od roku 1993 realizuje ženská organizace Ms. Foundation for Women. Původním záměrem bylo představit divkám rozmanité možnosti profesního směřování. V souladu se změnami v pojetí genderové problematiky se od roku 2003 projekt rozšířil tak, aby zahrnoval i chlapce a nese tudíž název Vezměme svoje dcery a syny dnes do práce. Cílem je umožnit dětem, aby si zvolily taková povolání, která budou vyhovovat jim osobně a nebudou tak činit pod tlakem genderových stereotypů určujících pozice vhodné pro chlapce a pro dívky.

Zaměřeno na dívky

V České republice sice podobná iniciativa zatím neexistuje, ale v záplavě nejrůznějších programů podporujících spolupráci firem s mládeží (veletrhy, dny otevřených dveří nebo stáže) se začínají objevovat aktivity, které reflektují genderovou problematiku. Jedním z příkladů je spolupráce APC Women's Network a firmy IBM, které společně v loňském roce realizovaly semináře pro dívky a pro ženy.

Po úvodním setkání věnovaném informačním technologiím následovalo další, tentokrát se ženami, které pracují v rozmanitých profesích v IBM. Dívkám, které podle organizátorek projektu stále považují IT za „klučičí“ obor, představily možnosti uplatnění nejen v technických, ale i humanitně zaměřených pozicích v tomto prestižním oboru.

Otevřete dveře

Dny otevřených dveří realizované Gender Studies, o.p.s. a firmou Hewlett-Packard přivítaly studenty a studentky dvou pražských gymnázií. Dívkám a chlapcům představily přednášející především z řad zaměstnankyň HP možnosti pracovního uplatnění v této společnosti, příležitosti ke slaďování pracovního a osobního života a obecně také postoje k pracovní diverzitě. Ačkoliv přítomným dívkám i chlapcům doporučili studium na technických školách, opět se shodly v tom, že není pro práci v oboru informačních technologií nezbytné.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *