x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

04/2016 Firma roku: Rovné příležitosti 2016, diverzita na pracovišti

Flexibilita v práci musí být postavena na důvěře i toleranci

29.11.2016, Tereza Mitošinková, HR projektová specialistka programu Diverzity & Inclusion České spořitelny

Chtějí mít čas na sebe a své blízké, těšit se ze založené rodiny, a ne být za to penalizováni, a pracovat odkudkoli. Anebo bojují s nemocí. Požadavky na benefity, díky kterým se zaměstnancům podaří sladit osobní a pracovní život, znějí stále častěji. Lze jim ale dostát v každé profesi?

U kancelářských prací se zkrácené úvazky a možnost home-office, tedy práce z domova, stávají spíše nedílnou součástí než benefitem. Naopak ve strojírenství, maloobchodu anebo bankovnictví, kde bývají dané otevírací doby poboček a provozoven, už to může být problém.

Lenka Krejčířová zajišťuje provoz pobočkové sítě České spořitelny, do práce se vrátila, když bylo synovi šest měsíců. “Mám flexibilní úvazek, tři dny pracuji z kanceláře, dva dny z domu. I když jsou večery, kdy toho mám až nad hlavu, neměnila bych. Díky tomu jsem spokojená a vyrovnaná, vše pak zvládám snáze doma i v práci,” říká. “Bez podpory mého nadřízeného i rodiny by to ale možné nebylo,” dodává Lenka.

Pod flexibilitou na pracovišti si lze představit řadu možností - zkrácený pracovní úvazek, práci z domova, jejich kombinaci, anebo v poslední době stále oblíbenější sdílení pracovních míst, tzv. flexi office. Erste Group, do jejíž skupiny spadá i Česká spořitelna, otevřela na začátku roku svou novou centrálu ve Vídni. V kampusu pracuje na 4 500 zaměstnanců a většina z nich využívá právě sdílení pracovních míst. Pracovníci tak nemají svůj stůl a každý den si zvolí místo, které jim pro jejich práci ten den vyhovuje - zasedací prostory, pokud má celý den jednání, anebo uzavřenou místnost, když se potřebuje soustředit.

Rodičovská není pouze pro ženy

Ženám, které se na rodičovské dovolené starají o jedno nebo více dětí, se snadno stane, že vypadnou z pracovního procesu na několik let. Návrat do zaměstnání je pro ně těžký, nemluvě o zastavení kariéry. Průměrná doba rodičovské dovolené je v bance 2,5 roku, dnes již není výjimkou, že na ni odchází i muži.

“Nechtěl jsem, aby se partnerka na dlouho odstřihla od své práce, kterou má ráda. Naopak jsem ji chtěl podpořit v tom, aby se mohla dále realizovat,” vysvětluje Jan Novák ze Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS). “Mě zase dcera nabíjí energií, proto jsem si po ukončení rodičovské zkrátil pracovní úvazek, abych s ní byl víc než jen večer,” dodává. Dětství potomků si tak užijí oba rodiče rovnoměrně. V roce 2015 bylo v České spořitelně 824 zkrácených úvazů, tedy přibližně 8 % ze všech zaměstnanců.

Na poloviční úvazek se během rodičovské dovolené vrátila i Iva Köblová ze SSČS. “Když jsem odcházela na mateřskou dovolenou, věděla jsem, že chci pokračovat v práci. Velká výhoda návratu je nejenom přivýdělek, ale především stálý kontakt s lidmi a udržení kroku s firmou,” vyzdvihuje Iva. A dodává, že velkou roli hraje ve flexibilním úvazku i nadřízený - vztah musí být postavený na důvěře, vstřícnosti a toleranci k nenadálým situacím, například když musela na poradu přijít i s dítětem.

Oprávněná nebo zbytečná nedůvěra?

Zpočátku ke flexibilním úvazkům a práci z domova přistupují manažeři opatrně, často se obávají jejich zneužití. Pokud obě strany ale souhlasí s podmínkami a dodržují je, i přístup manažerů se mění. “Nejdříve si můj nadřízený nedovedl představit, že bych mohla pracovat z domova a vše by fungovalo. Nakonec jsme se dohodli a já ve zkráceném úvazku fungovala skoro tři roky na rodičovské dovolené,” popisuje Jana Zientková z Test Center v České spořitelně. Dnes již působí na odlišné pozici, nicméně možnost flexibility jí zůstala - každý den může pracovat dvě hodiny z domova. Sama přiznává, že flexibilní úvazky mohou fungovat, pokud to pracovní pozice umožňuje a jsou k ní otevření všichni lidi v týmu, včetně nadřízeného.

Svěží nápady díky větší flexibilitě

Studenti mají mnohdy neotřelé nápady, přichází s novými podněty a nebojí se tolik změn. Nicméně pracovat na plný úvazek kvůli škole nemohou, přesto ale mohou najít uplatnění. Během studia nabudou potřebné zkušenosti, díky kterým mohou po absolvování získat i odbornější pozici. Beáta Uhliarová, vedoucí Test Center v České spořitelně, jich v týmu má hned několik.

“Aktuálně máme 12 studentů, ti pilní si mohou pod dohledem zkušených specialistů konzultovat své seminární i diplomové práce,” popisuje Beáta. “Práce musí být založena na vzájemné důvěře, abychom měli jistotu, že práce bude včas hotová,” dodává. Jakmile mají studenti rozvrhy, společně rozplánují práci na celý semestr. Minimálně ovšem pracují 25 hodin týdně. Zkušenosti má Beáta pozitivní i negativní. “Vše se odvíjí od charakteru člověka a i od toho, co od práce očekává. Jestli se chce něco naučit, anebo si pouze vydělat,” uzavírá Beáta.  

Čas od času se stává, že někteří pracovníci výhod flexibilních úvazků zneužijí, jindy se nepotká očekávání manažera a zaměstnance. A přestože by flexibilní úvazky, a konkrétně práci z domova, uvítala drtivá většina pracovníků, jsou pozice, které to jednoduše neumožňují. Nic ale není černobílé a flexibilita by se měla stát nedílnou součástí firemní kultury. Díky ní se mohou zaměstnanci více věnovat své rodině, sobě nebo svým zájmům. Benefit z toho pak může mít i samotná společnost v podobě spokojených, vyrovnaných a loajálních pracovníků. Pokud obě strany jsou otevřené a ochotné vyjít vstříc, těží z toho všichni.

 

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *