x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2009 Sexuální menšiny ve firmách

Gay Pride každý pracovní den v roce aneb jak se odbory perou za práva gayů a leseb

29.6.2009, Linda Sokačová, Gender Studies, o.p.s.
Ne, odbory - alespoň některé - se nezajímají jenom o kolektivní vyjednávání nebo pracovně právní podmínky. Zastupují i znevýhodněné sociální skupiny v diskriminačních kauzách a snaží se o prosazování lidských práv. Sem patří i rovné zacházení, respekt a důstojnost LGBT zaměstnanců – gayů, leseb, bisexuálů a transgenders.

Ne, odbory - alespoň některé - se nezajímají jenom o kolektivní vyjednávání nebo pracovně právní podmínky. Zastupují i znevýhodněné sociální skupiny v diskriminačních kauzách a snaží se o prosazování lidských práv. Sem patří i rovné zacházení, respekt a důstojnost LGBT zaměstnanců – gayů, leseb, bisexuálů a transgenders.

Rozšiřování rovných příležitostí

LGBT zaměstnanci a zaměstnankyně se často setkávají s problémy při přijímání do zaměstnání a musí čelit řadě překážek v kariérním vzdělávání a povyšování. Naopak „zvýhodňování“ bývají při propouštění - často jsou totiž mezi prvními, kteří musí ze zaměstnání odejít. Výjimečné nejsou ani případy šikany a obtěžování prostřednictvím zastrašování, vyhrožování nebo nepřátelského jednání. Vedle toho často nemohou LGBT zaměstnanci a zaměstnankyně využívat speciálních benefitů, které nabízejí zaměstnavatelé, protože nespadají do tradičních rodinných norem. Právě proto zahájila Evropská odborová konfederace (ETUC) iniciativu „Extending equality“ (Rozšiřování rovných příležitostí) pro zajištění respektu a důstojného zacházení s LGBT zaměstnanci a zaměstnankyněmi. ETUC usiluje o zvýšení povědomí o diskriminaci a rovných příležitostech mezi členy a členkami odborů, zabývá se navrhování antidiskriminačních opatření pro LGBT zaměstnance a také se snaží o to vytvářet gayům a lesbám přátelské náborové kampaně do odborů.

ETUC v tom nejsou sami, ke kampani se připojila i evropská asociace ILGA, která sdružuje LGBT organizace z celé řady evropských zemích. „Spolupráce s ETUC začala před dvěma roky. Naše součinnost přispívá hlavně ke zvyšování povědomí a rozvíjení diskuei na téma postavení gayů, leseb, bisexuálů a transgenderů ve společnosti a na pracovištích. LGBT programy jsou úspěšné především na národní úrovni, kde působí naši členové,“ dodává Silvan Agius z asociace ILGA.

Gay Pride každý pracovní den v roce

LGBT komunitu odbory nepodporují jen na zdánlivě vzdálené evropské úrovni, ale speciální programy má i řada národních odborových svazů. Před šesti lety vznikla aktivní LGBT platforma v britských odborech UNISON. O její založení usilovali sami LGBT členové a členky odborů, protože, jak říká Liane Venner z UNISONu,: „Odbory jsou odrazem společnosti. I tady se museli gayové a lesby potýkat s diskriminací ze strany zaměstnavatelů a přehlížením svých problémů ze strany odborů.“ Kromě připomínkování zákonů a legislativních návrhů se platforma zaměřuje na zvyšování povědomí o postavení LGBT komunity v zaměstnání a ve společnosti, dostupnost služeb pro transgendery nebo šikanu a obtěžování mladých gayů, leseb, bisexuálů a transgenders. Podle Liane Venner se hlavně v minulosti musela platforma potýkat s řadou předsudků zevnitř odborů, ale v současnosti má silné postavení a připravuje řadu projektů a opatření.

Ver.di: nová sílá pro LGBT zaměstnance

Silnou podporu mají i LGBT zaměstnanci a zaměstnankyně v sousedním Německu. Prosazování rovných příležitostí a zajištění nediskriminace pro LGBT zaměstnance je důležitým principem odborů ver.di, které sdružují zhruba 2,6 milionů členů a členek. Zájmy těchto zaměstnanců zastupuje speciální pracovní skupina, která se věnuje networkingu, zvyšování povědomí o právech LGBT komunity, právnímu poradenství nebo speciálním antidiskriminačním opatřením pro gaye, lesby, transgendery a bisexuál(k)y na pracovišti. Kromě toho se ver.di queer účastní i akcí zaměřených na problematiku HIV/ AIDS v zaměstnání.

Ver.di však nejsou vstřícní jen vůči LGBT komunitě. Mezi jednu z hlavních priorit patří i prosazování genderové rovnosti v ekonomickém životě i společnosti obecně. Ve volených orgánech na všech úrovních platí pravidlo, že ženy musí být zastoupeny ve stejném poměru jako mezi celkovým počtem osob organizace.

Odborové programy proti diskriminaci, šikaně a obtěžování LGBT zaměstnanců přispívají k prosazování rovných příležitostí ve společnosti a zlepšování sociálních podmínek. Někdy zůstávají slova o antidiskriminaci a rovných příležitostech jen černou barvou na papíře a prázdným chlubením, ale příklad britských odborů UNISON a německých ver.di ukazuje, že tomu tak nemusí být vždycky a je možné prosadit i nepříliš populární opatření a programy. Ale všechno není jen růžové, práce odborů má i své stinné stránky. Tomas Sypula, který vede Kampaň proti homofobii v Polsku, upozorňuje na to, že například právě polské odbory jsou velmi konzervativní. Některé jsou navíc napojeny na katolickou církev a je proto těžké představit jenom otevření diskuze na toto téma.

Charta změny pro rovnost LGBT zaměstnanců a zaměstnankyň v odborech UNISON

1. Podpora a prosazování rovných příležitostí LGBT zaměstnanců/zaměstnankyň

2. Poskytování služeb, které odpovídají potřebám LGBT zaměstnanců/zaměstnankyň

3. Používání a monitoring dopadů programů a služeb veřejných organizací na LGBT komunitu

4. Zajištění rovného přístupu ke všem službám

5. Boj s diskriminací a obtěžováním

6. Konzultace a spolupráce s LGBT skupinami

7. Prosazování programů rovných příležitostí a antidiskriminace na pracovišti

8. Poskytování vzdělávání k tématu rovných příležitostí LGBT komunity pro všechny zaměstnance/zaměstnankyně veřejných organizací

Další informace:

European Trade Union Confederation (ETUC): http://www.etuc.org

ILGA – Europe (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association): http://www.ilga.org

UNISON: Charter for Change for LGBT equality a LGBT platforma: http://www.unison.org.uk/out

Ver.di: http://regenbogen.verdi.de

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *