x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2009 Harmonizace pracovního, rodinného a osobního života

GENDER STUDIES, o.p.s. A ROK 2008

31.7.2009, Linda Sokačová, Gender Studies, o.p.s.
Rok 2008 byl pro Gender Studies rokem plným aktivit, ukončování dlouholetých projektů a startu nových. Na konci února skončil dvouletý projekt O rovnosti s firmami a v srpnu tři a půl roku trvající mezinárodní projekt Půl na půl. V obou projektech byla vydána řada publikací a byly (mimo jiné) vytvořeny konkrétní plány pro firmy, jak zavádět rovné příležitosti do personálních politik. V projektu Půl na půl byl také zahájen provoz linky bezplatné právní pomoci zaměřené na diskriminaci na základě pohlaví a věku. Za dobu její existence (od 8. března 2006) právničky odpověděly na více než 2 000 dotazů.

Rok 2008 byl pro Gender Studies rokem plným aktivit, ukončování dlouholetých projektů a startu nových. Na konci února skončil dvouletý projekt O rovnosti s firmami a v srpnu tři a půl roku trvající mezinárodní projekt Půl na půl. V obou projektech byla vydána řada publikací a byly (mimo jiné) vytvořeny konkrétní plány pro firmy, jak zavádět rovné příležitosti do personálních politik. V projektu Půl na půl byl také zahájen provoz linky bezplatné právní pomoci zaměřené na diskriminaci na základě pohlaví a věku. Za dobu její existence (od 8. března 2006) právničky odpověděly na více než 2 000 dotazů.

V červnu a na začátku července běžely na okruzích České televize spoty Gender Studies, o.p.s. a společnosti FilmBreak Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným zaměřené na problematiku diskriminace na trhu práce. Kampaň uspěla ve výběrovém řízení České televize na poskytnutí vysílacího času vyhrazeného pro neziskové organizace. Zároveň aktivity zaměřené na zaměstnavatele a síť informačních a poradenských center „Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů“ získaly od Ministerstva práce a sociálních věcí prestižní označení příklady dobré praxe. Tyto aktivity přispěly k tomu, že Gender Studies se stalo renomovanou organizací zaměřenou na rovnost žen a mužů ve firmách a firemní zařízení péče o děti.

Na úspěšné aktivity se podařilo navázat v nových projektech Nenechte se diskriminovat, který podpořila Nadace rozvoje občanské společnosti, a Zaměstnavatelé pro slaďování rodinného a pracovního života v programu Evropského sociálního fondu.

V roce 2008 se organizace zaměřila také na nová témata, která dále rozšiřují záběr činností i mimo trh práce. Jde především o antidiskriminační legislativu a rodinnou politiku.

Na podzim proběhl projekt Mládež v akci: Rovnost a rozmanitost objektivem mládeže, v kterém studentský klub Relaks ve spolupráci s Gender Studies natočil krátký film Fakta nebo fikce, s kterým lektoři a lektorky GS jezdili po nízkoprahových klubech a školách v Severních Čechách a diskutovali o genderových a etnických stereotypech. Projekt otevřel nové možnosti pro informační a osvětou činnost organizace a přispěl k navázání hlubšího kontaktu se studentskými a mládežnickými kluby.

Spolupráce s externími experty a expertkami a organizacemi z různých oblastí má zásadní dopad na zvyšující se kvalitu a rozšiřující se dosah aktivit Gender Studies. Jednou z takových úspěšných spoluprací byla účast Gender Studies na filmovém festivalu s tématikou lidských práv Jeden svět Člověka v tísni. Kromě toho, že se Gender Studies podílelo na propagaci genderové sekce festivalu, zástupkyně organizace připravila a moderovala několik diskuzí zaměřených na gender a práva žen. Gender Studies se také stalo mediální partnerem Aerofilms při promítání filmu Annie Lebovitz „Život objektivem“.

Druhá polovina roku byla pro Gender Studies velmi náročná – a to právě z důvodu skončení řady projektů a absence nových možností pro zajištění fungování organizace. Výzvy evropských strukturálních fondů měly velké zpoždění. Zahraniční nadace a finanční prostředky od firem představují významově velmi podstatnou část rozpočtu řady neziskových organizací (např. z důvodu kofinancování), ale výší prostředků představují pro většinu NNO, hlavně z genderové oblasti, spíše doplňkové zdroje. A bohužel – stát ani kraje, které se ukazují být pro financování neziskových aktivit klíčové, nevypisují specifické výzvy zaměřené na problematiku rovných příležitostí. Kombinace všech těchto faktorů přispěla k tomu, že se v roce 2008 řada neziskových organizací, nejen z oblasti rovných příležitostí žen a mužů, dostala do finanční krize. S tím souviselo omezování činností a také propouštění zaměstnankyň a zaměstnanců. Některé NNO ukončily svou činnost.

U jedné z výzev ESF týkající se problematiky rovných příležitostí žen a mužů a slaďování rodinného a pracovního života se navíc objevil dovětek, který vzbudil obavy genderových a ženských organizací z diskriminace jejich projektů ve výběrovém řízení: „Upozornění: Projekty nemohou mít politický charakter, nesmí sloužit k propagování jakýchkoliv politických nebo ideologických cílů, včetně ideologií feminismu či maskulinismu.“ Na tuto skutečnost reagovala Česká ženská lobby protestním dopisem proti ovlivňování výsledků grantové výzvy, k němuž se připojilo i Gender Studies.

Toto všechno mělo vliv i na fungování Gender Studies. Díky dlouholeté existenci (17 let), diverzitě zdrojů a také prostředkům získaným z nabízených služeb (byť minimálních) se však finanční krize nedotkla GS tak fatálně jako celé řady dalších organizací. Ke konci roku Gender Studies uspělo ve výzvě v rámci programu Adaptabilita Evropského sociálního fondu a hl. města Prahy a také získalo granty od americké nadace Global Fund for Women a Heinrich-Böll-Stiftung. Díky těmto finančním prostředkům se podařilo zachovat většinu aktivit a zajistit hlavní činnost organizace. I když GS svou činnost neomezilo, zmenšil se počet zaměstnankyň. Nejvíce se omezení finančních zdrojů dotklo provozu knihovny a zdrojového centra, kde v roce 2008 pracovala pouze jedna zaměstnankyně na 0,75 úvazku. Právě knihovna je i do budoucna nejohroženější aktivitou Gender Studies – především z důvodu zajištění prostředků na nájem prostor, které jsou pro veřejnost v dostupné lokalitě.

Věříme však, že Gender Studies se podaří získat potřebné prostředky na další fungování a nadcházející rok bude rokem plným úspěchů.

Výroční zprávu Gender Studies za rok 2008 si v pdf můžete stáhnout zde.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *