x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

12/2006 Rovné příležitosti 2006

IBM Česká republika zvyšuje počet žen v technických oborech a pomáhá studentům se zdravotním postižením

30.11.2006, Alice Rutková, Gender Studies, o.p.s.
V letošním druhém ročníku Citigroup Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR obsadila firma IBM druhé místo v hlavní kategorii. Firma navíc obdržela speciální cenu Gender Studies za nábor respektující rovné příležitosti nejen žen a mužů. IBM se v oblasti rovných příležitostí angažuje již desítky let a aktivně se věnuje i diverzitě. V roce 2004, v této soutěži zvítězila v hlavní kategorii a v následujícím roce obsadila druhé místo.

V letošním druhém ročníku Citigroup Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR obsadila firma IBM druhé místo v hlavní kategorii. Firma navíc obdržela speciální cenu Gender Studies za nábor respektující rovné příležitosti nejen žen a mužů. IBM se v oblasti rovných příležitostí angažuje již desítky let a aktivně se věnuje i diverzitě. V roce 2004, v této soutěži zvítězila v hlavní kategorii a v následujícím roce obsadila druhé místo.

"Prostřednictvím této soutěže se snažíme prezentovat projekty, které se již staly součástí naší firemní kultury a které přispívají nejen k rovným příležitostem mužů a žen, ale také k začlenění handicapovaných. Věřím, že některé z našich projektů mohou inspirovat i jiné firmy a my se velmi rádi o své zkušenosti podělíme", odpověděl Aleš Bartůněk, generální ředitel IBM ČR na otázku proč se firma každoročně hlásí do soutěže.

IBM pomáhá zdravotně handicapovaným spoluobčanům

Aleš Bartůněk vyzdvihuje dva projekty realizované společností IBM ČR v letošním roce. Jeden z nich je zahájení spolupráce s Masarykovou univerzitou (MU) v Brně, která patří mezi vysoké školy s nejvyšším procentuálním zastoupením studentů a studentek se zdravotním postižením. IBM poskytla MU hardwarové a softwarové vybavení učeben pro handicapované studenty a studentky. "Součástí projektu je i zapojení našich odborníků do přednášek k odborným a technickým tématům, čímž si chceme přímo na půdě MU vychovat ze studentů se zdravotním postižením své potenciální budoucí zaměstnance", dodal Bartůněk. Vedle toho budou mít nadaní zdravotně postižení studenti/studentky možnost projít zaškolovacím kurzem nebo stáží přímo ve společnosti IBM.
Dále spolupracuje IBM ČR s Národní radou zdravotně postižených a Nadací Charty 77. V rámci této spolupráce - projektu "Univerzita 4G" přispělo IBM ke vzniku rekvalifikačního centra, které pomůže lidem se zdravotním postižením získat a doplnit kvalifikaci tak, aby vyhovovala požadavkům firem typu IBM i dalších a zároveň přispělo ke snazšímu zaměstnávání zdravotně postižených.

IBM usiluje o zapojení žen do informačních technologií

Ve spolupráci s katedrou informatiky brněnské VUT provádí IBM osvětovou činnost v rámci projektu Gaudeamus s cílem přilákat více dívek - středoškolaček ke studiu či práci v IT oboru. Náborová inzerce IBM ČR zdůrazňuje vhodnost inzerovaných pracovních pozic pro ženy.

Na otázku, zda se dají dosažené úspěchy náborových strategií vyčíslit, odpověděl Bartůněk: "Tyto výsledky se nedají dost dobře kvantifikovat, nicméně skutečnost, že se naše aktivity v této oblasti dostávají do povědomí stále širší části veřejnosti v České republice, dále posiluje pozici IBM jako "preferovaného zaměstnavatele" na místním trhu práce. IBM se tak cíleně a dlouhodobě dostává do povědomí místních lidí, ze kterých se rekrutují naši stávající a budoucí zaměstnanci."

Odborná porota soutěže ocenila firmu IBM mj. za inspirativní přístup k rodičům na mateřské/rodičovské dovolené. V rámci programu Maternity Leave and Return Program se IBM snaží zajistit rodičům na mateřské a rodičovské dovolené nepřetržitý kontakt s pracovním prostředím prostřednictvím přístupu k internetu a vzdělávacím programům. Touto cestou si mohou rodiče na mateřské/rodičovské dovolené udržet a nadále prohlubovat svou kvalifikaci.
"Součástí tohoto programu je také finanční pobídka k tomu, aby se nám ženy z mateřské a rodičovské dovolené vracely dříve než po třech nebo čtyřech letech. O tom, zda má o program i časnější návrat do zaměstnání zájem, si rozhoduje zaměstnankyně sama. Je na ní, zda se před mateřskou dovolenou do programu zaregistruje. Program jsme zahájili před dvěma lety a všechny zaměstnankyně, které od té doby odešly na mateřskou, se do něj zaregistrovaly", upřesňuje Bartůněk.

Ohledně zkušeností IBM s podporou zařízení péče o děti v blízkosti firmy, Vladimíra Králíková, mluvčí IBM ČR, Gender Studies řekla: "Našim zaměstnancům nabízíme možnost umístit děti ve školce, která v areálu pracoviště IBM na Chodově funguje. Není to přímo školka IBM, ale IBM této školce přispěla na vybavení školního hřiště a poskytla počítače se speciálním programem pro děti. Zaměstnanci IBM tak získali finanční zvýhodnění, pokud své dítě do této školky umístí. Tato školka navíc zaměstnancům IBM poskytuje možnost občasného hlídaní dětí (tzv. Back-up care), kterého mohou využít v době, kdy nemají pro své děti zajištěno jiné hlídání. V poslední době se služby školky rozšířily také o možnost využívat ji pro zájmové kroužky dětí školního věku."

Na otázku, co by poradil firmám, které se zaváděním politiky rovných příležitostí teprve začínají a jaké by uvítal vstřícné kroky ze strany státu, Aleš Bartůněk odpověděl:
"Na základě vlastních dobrých zkušeností doporučujeme ostatním firmám, které se zaváděním politiky rovných příležitostí teprve začínají, aby se této oblasti aktivně věnovali. Vytrvalost a cílevědomost jsou klíčovým předpokladem k získání požadovaných výsledků, které se dříve nebo později určitě dostaví. Určitá legislativní podpora ze strany státu zatraktivňující práci na krácené úvazky, či podpora zohledňující investice zaměstnavatelů do rekvalifikace zdravotně postižených by určitě přispěla k zvýšení zastoupení žen a lidí se zdravotním postižením v IT, tzn. oboru, který má dosud spíše nedostatek těchto pracovníků a pracovnic a kde poptávka po kvalifikovaných pracovnících zaznamenává dlouhodobě vzrůstající trend."

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *