x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 03/2022 Gender pay gap

Jak na rovné příležitosti v praxi - zkušenosti vítězů 14. ročníku soutěže Firma roku: Rovné příležitosti

31.10.2022, Lucie Přibyl, Gender Studies, o.p.s.

Letošní ročník soutěže o ocenění Firma roku: Rovné příležitosti byl slavnostně uzavřen 7. října 2022 vyhlášením vítězů na závěrečné odborné konferenci. Reportáž z konference si můžete přečíst v tomto čísle zpravodaje Rovné příležitosti.

Do 14. ročníku se přihlásily firmy a organizace z devíti různých odvětví a z několika regionů, jejichž celková zaměstnanecká populace přesáhla 36 tisíc osob. Všichni přihlášení zaměstnavatelé měli za úkol prokázat svůj strategický i praktický přístup ke prosazování, komunikování a realizaci aktivit na podporu rovného odměňování.

Vítězné organizace letošního ročníku s námi sdílely své zkušenosti z praxe vytváření a implementace politik rovného odměňování, ale také příklady dalších aktivit na podporu rovných příležitostí na pracovišti. V Ústavu mezinárodních vztahů Praha vsadili na kooperaci všech stran zainteresovaných v procesu prosazování rovného odměňování v organizaci: zaměstnavatele, zaměstnaných i odborů. Ve společnosti dm drogerie markt je pak hlavním nástrojem prosazování rovného odměňování transparentnost a informovanost skrze interní komunikaci – na firemním intranetu se zaměstnaní mohou dozvědět dokonce i přesnou výši mezd.

 

Spolupráce jako klíč k rovnému odměňování

„Jsme hrdí na to, že jsme díky synergii zaměstnanců, odborářů a vedení zvládli kompletně přenastavit systém odměňování a hodnocení tam, kde to bylo pro naplnění transparentního a rovného odměňování napříč ÚMV nejvíce potřeba, tedy v Oddělení provozu a vnějších vztahů. Uvědomujeme si, že rovné příležitosti nejsou pouze o financích, ale obecně o možnosti se flexibilně a aktivně zapojit do pracovního procesu (například v případě pečujících osob). Důležité pro nás proto bylo i zřízení dětské skupiny, možnosti flexibilní pracovní doby a práce z domova.”

Jiří Mach, ředitel provozu a vnějších vztahů

Ocenění Firma roku: Rovné příležitosti za 2022: Ústav mezinárodních vztahů Praha

Co je psáno, to je dáno – transparentnost především

„Rovné odměňování je součástí naší filozofie, která je hluboce zakotvena ve fungování celé naší společnosti. Stejnou výší mzdy jsou odměňováni spolupracovníci a spolupracovnice na stejných pozicích bez ohledu na pohlaví, dobu strávenou u společnosti, místo výkonu práce, náboženské vyznání, sexuální orientaci apod. Máme tedy nastavena jasná a transparentní pravidla, která jsou všem známá a jsou dohledatelná na firemním intranetu. Zabraňují jakýmkoliv pochybnostem a dohadům. A právě to naši spolupracovníci*ice oceňují.”

 

Eva Jakešová, vedoucí oddělení personálního rozvoje

Zvláštní cena poroty: dm drogerie markt

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *