x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2006 Podpora podnikání žen

Jdou zlepšit startovací podmínky ženských podniků? Vezměte si příklad z WeiberWirtschaft eG!

30.6.2006, Pavla Frýdlová, Gender Studies, o.p.s.
Název berlínské instituce, která je největší svého druhu v Evropě, se dá přeložit jen obtížně. Ani anglický název Women´s Business nevystihuje přesně německý výraz pro ženskou ekonomiku, ženské hospodářství, centrum ženských ekonomických aktivit. Rozsáhlý komplex domu s několika budovami v zadním traktu a rozlehlými dvory se nachází uprostřed Berlína, pouhé tři stanice metrem od Alexanderplatzu. Co se za adresou WeiberWirtschaft eG, Anklamer strasse 38 skrývá?

Název berlínské instituce, která je největší svého druhu v Evropě, se dá přeložit jen obtížně. Ani anglický název Women´s Business nevystihuje přesně německý výraz pro ženskou ekonomiku, ženské hospodářství, centrum ženských ekonomických aktivit. Rozsáhlý komplex domu s několika budovami v zadním traktu a rozlehlými dvory se nachází uprostřed Berlína, pouhé tři stanice metrem od Alexanderplatzu. Co se za adresou WeiberWirtschaft eG, Anklamer strasse 38 skrývá?

Především ženské družstvo zakladatelek a nositelek modelového projektu, v němž spojilo iniciativu, ekonomický potenciál a podnikatelské odhodlání 1500 žen. Dnes je WeiberWirtschaft příkladem pro podobné iniciativy v Německu i v zahraničí a ročně se zde uskuteční na 50 prohlídek komplexu.

Iniciativa, odhodlání a potenciál

Původně malé berlínské ženské družstvo si dalo při svém založení v polovině 80. let za úkol "zlepšit startovací podmínky ženských podniků a projektů pomocí společných podnikatelských prostor v zakladatelském centru, zajištěním pracovních míst pro ženy, stejně jako podporou žen v podnikatelské, sociální a kulturní sféře."

V roce 1992, po obtížných jednáních, získalo družstvo výrobní komplex bývalé továrny na kosmetiku. Chytrý finanční koncept, jednorázová státní subvence pro investory v nových spolkových zemích a půjčky, kredity a vlastní kapitál stále se početně rozrůstajícího družstva vytvořily základ pro obnovu a modernizaci objektu. Obrovskou investicí (18,6 milionů Euro) bylo do roku 1996 renovováno 5 900 m2 plochy pro potřeby kanceláří, obchodů, ateliérů a výroben. Aby objekt odpovídal názvu "První ekologická sanace výrobních prostor" v Berlíně, byly vzaty v úvahu ekologické a technologické nároky. První nájemnice se nastěhovaly do předního traktu objektu už v roce 1994.

Více ekonomické moci pro ženy

Slibný rozvoj WeiberWirtschaftu byl přerušen v roce 1998. Ve velké části komplexu budovy se objevil škodlivý materiál. Jednalo se o starý stavební materiál, therový papír, který pravděpodobně už před druhou světovou válkou byl zabudován do stropů a po zateplení budov začal aktivně působit - smrděl naftalínem. Koncentrace nebyla zdraví škodlivá, ale řada prostor nebyla kvůli výraznému smradu použivatelná, nemohly být uzavírány nájemní smlouvy, nájemci z postižených prostor byli přestěhováni do jiných. Aby se mohla budova znovu sanovat, bylo nutné navýšení základního kapitálu o 400 tisíc marek, respektive bylo třeba zajistit dva tisíce podílů po dvou stech markách. Alternativou bylo vyhlášení bankrotu, protože družstvo nemohlo kvůli nedostatečnému příjmu (díky nemožnosti pronajímat množství prostor) dobře hospodařit a vracet kredity. Naštěstí se podařilo díky finanční účasti více jak pěti set žen z celého Německa dát nutnou částku dohromady a v říjnu 1999 začala sanace starých materiálů z budovy. Ukončena byla v květnu 2000.

Krize byla zažehnána, ale splátky a úroky z vysokých bankovních úvěrů družstvo velmi zatěžují. Každý čtvereční metr plochy je zatížen hypotékou ve výši 736 Euro. Největší ženské zakladatelské centrum v Evropě má jenom tehdy budoucnost, pokud získá další družstevní podíly a budovu rychle oddluží. Každá žena se může stát podílnicí družstva. Jenom tak se může naplnit cíl zakladatelek: Víc ekonomické moci pro ženy!

Splněné cíle zakladatelek

Dnes jsou budovy z 85% dobře vybaveny a pronajaty. WeiberWirtschaft pronajímá moderní výrobní prostory za přijatelné ceny, uzavírá zvýhodněné dlouhodobé smlouvy s ženskými spolky, podnikatelskými subjekty a projekty. Dnes v komplexu sídlí na 60 ženských organizací a spolků, podnikatelských subjektů a provozoven z oblasti obchodu, gastronomie, kultury, zdraví a řemeslné výroby. Vzniklo na 160 pracovních míst. Nedávno byl architektonický komplex doplněn o 13 bytů a dva obchody.

Heslem je zde Know-how-Transfer, dosažitelnost, speciální nabídky týkající se založení firem, společné reklamní a marketingové akce. Každá z nájemnic, stejně jako členky družstva, je zároveň spolumajitelkou budovy a může se zúčastnit valné hromady družstva.

Také infrastruktura komplexu je k ženám velmi přátelská. Kromě restaurace, kavárny, společných sálů různých velikostí pro konference, semináře, vybavených odpovídající technikou, je ženám k dispozici také mateřská školka pro 60 dětí.

Více o tomto projektu se můžete dozvědět na www.weiberwirtschaft.de.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *