x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

05/2008 Diskriminace a právo

Kam vás doveze pirátská loď Josefína?

30.4.2008, Markéta Štěpánová, Gender Studies, o.p.s.
Předem musím upozornit na to, že následující místo je báječné pro děti pouze za předpokladu hezkého počasí. To jen abyste na Císařskou louku nevyrazili uprostřed zimy: byli byste asi trochu zklamaní. I když…krásné je to tu i v zimě, jen se není kde ohřát. "Mluvím" o sportovním areálu Fun Island na ostrově Císařská louka.

Předem musím upozornit na to, že následující místo je báječné pro děti pouze za předpokladu hezkého počasí. To jen abyste na Císařskou louku nevyrazili uprostřed zimy: byli byste asi trochu zklamaní. I když…krásné je to tu i v zimě, jen se není kde ohřát. "Mluvím" o sportovním areálu Fun Island na ostrově Císařská louka.

Místo je to klidné, zelené, dobře dostupné a relativně v centru Prahy. Přístupné je ze Smíchova a skýtá nádherný výhled na Podolí (obzvláště pohled na porodnici může být pro mnohé zajímavý). Kousek od něj funguje přívoz, který zajišťuje spojení mezi Smíchovem a Podolím.

Je to ale také místo dosti rozporuplné, a to právě díky onomu Fun Islandu. Na Císařské louce jsem byla prvně nedávno, nevím tedy, jak to tam vypadalo dříve, ale řada lidí by mi jistě tvrdila, že lépe. Nebyl tam totiž právě sportovní areál. A v tom je ten problém. Císařská louka je zároveň kotvištěm hausbótů a rekreační oblastí řady lidí z okolí, jimž jistě neudělalo radost lanové centrum, buginová trať, prostor pro paintball a řada dalších sportovišť, kde se konají různé soukromé, firemní i teambuildingové akce. Tento sportovní areál zásadně změnil ráz ostrova a je na každém posoudit, jestli k lepšímu či nikoli.

Chci ale zmínit vybavení pro děti v bezprostřední blízkosti restaurace Cinda, která je součástí areálu. Restaurace samotná pro děti nijak vybavená není, ale patří k ní velká zahrádka, před níž je pískoviště s bábovičkami, kyblíky, autíčky, dřevěnou mašinkou na sezení, stolečkem s lavicemi, motorkami, tříkolkou, malováním na tabuli. Do pískoviště vede malá skluzavka a je tu i houpačka. V létě je k dispozici bazének s vodou. To všechno pak v oploceném areálu, takže nehrozí, že dítě nepozorovaně vyběhne a spadne do Vltavy. No dobrá, asi se to příliš nestává, ale co kdyby, že... Děti jsou nevyzpytatelné.

Můj Matyáš si Císařskou louku užívá. Písek jej v jeho věku (2 roky) celkem spolehlivě zabaví, kombinace s tříkolkou je naprosto ideální. Větší děti mohou využít nějakého z nabízených sportovních vyžití; mě nadchla lukostřelba a plánované zavedení střelnice pro vzduchovky. Je tady ale k dispozici i trať na buginy (i pro děti), pétanque dráha, kroket, badminton... Sama jsem žádnou z nabízených možností nevyužila, takže nemohu doporučit, vím jen, že pískoviště i tříkolka jsou fajn. Nejlépe pokud je z povzdálí se sklenicí studeného nealko piva sleduji, jak baví mé dítě.

Jeden z nejlepších zážitků, který se mi s tímto místem pojí, se ale netýká samotného Fun Islandu. Je jím zmiňovaný přívoz do Podolí. Spojení zajišťuje krásná loď Josefína: pro děti je plavba lodí úžasným zážitkem. Trvá jen chviličku, ale stojí za to. Můj syn o tom, že jel lodičkou, vyprávěl ještě týden. Pravda, tvrdil, že pirátskou, což lze o přívozu fungujícím v rámci PID (Pražské integrované dopravy - pozn. redakce) tvrdit jen stěží, nicméně loď to byla, a to je hlavní.

Výlet na Císařskou louku vřele doporučuji. Jakmile se dostanete na kraj ostrova, začíná příjemná procházka podél kotviště hausbótů s krásným výhledem na Vltavu. Cestu zpět si můžete zpříjemnit plavbou na lodi. Co budete na samotném ostrově dělat, je jen na vás. Děti ale rozhodně vezměte s sebou.

Více o iniciativě Místo přátelské rodině včetně seznamu oceněných míst naleznete zde.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *