x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2006 Aktivní otcovství

Karenz und Karriere - rodičovská dovolená a kariéra v Rakousku

31.8.2006, Pavla Frýdlová, Magdalena Hornová, Gender Studies, o.p.s.
Rodičovská dovolená a kariéra (Karenz und Karriere) je název vídeňského rozvojového partnerství v rámci evropské iniciativy EQUAL. Projekt se soustřeďuje na společenské uvědomění a inovativní modely, které by zlepšily životní a pracovní kvality zaměstnanců na rodičovské dovolené, žen i mužů.

Rodičovská dovolená a kariéra (Karenz und Karriere) je název vídeňského rozvojového partnerství v rámci evropské iniciativy EQUAL. Projekt se soustřeďuje na společenské uvědomění a inovativní modely, které by zlepšily životní a pracovní kvality zaměstnanců na rodičovské dovolené, žen i mužů.

Dvouletý projekt (2005 - 2007) je rozdělen do dvou fází. V první fázi byla analyzována současná situace vztahující se k rodičovské dovolené a kariéře, zejména potřeby žen/mužů na rodičovské dovolené. Na základě těchto zkušeností vznikají a budou vyzkoušeny moduly dalšího vzdělávání pracovníků/-nic pracovních komor, zařízení a organizací pro ženy, center pro rodiče a děti a personalistů/-ek.

Projekt se skládá ze čtyř podprojektů:

První podprojekt si klade za cíl zlepšit sociální a životní prostředí v městské čtvrti ve Vídni, vytvořit komunitní život a aktivně participovat a ovlivňovat dění ve čtvrti - zjišťovat potřeby obyvatel a snažit se omezit znevýhodnění mužů a žen. A to především těch, kteří jsou na rodičovské dovolené nebo se z ní vracejí a obecně zlepšit pracovní a životní prostředí čtvrti. Druhý podprojekt pracuje s firmami a jejich firemní kulturou, představuje výhody opatření pro rodiče a pro pečující zaměstnance. Cílem třetího podprojektu je zjistit metodou osobních interview potřeby managementu a připravit tréninky a individuální přístup k řešení situací týkajících se rodičovské dovolené.

Čtvrtá část projektu přináší inovativní a preventivní nástroje pro personalisty v podnicích - jde o to nalézt ideální řešení pro zaměstnavatele a zaměstnance s malými dětmi. V této části projektu vzniká tzv. kvalifikační centrum pro rodičovskou dovolenou a kariéru, které bude informovat a shromažďovat informace, vzdělávat personalisty, lidi v rozhodujících pozicích a v neposlední řadě rodiče na rodičovské dovolené.

Aktivní rodičovství se stále těžce chápe

Analýzy ukázaly, že rodičovská dovolená a kariéra jsou stále chápány jako neslučitelné, jejich spojení je vizí budoucnosti. Uvést do souladu pracovní vývoj v zaměstnání a aktivní rodičovství vyžaduje perfektní plánování a organizaci, 150% nasazení a především dobře fungující síť péče o děti, jejíž těžiště většinou leží na širší rodině a okruhu přátel. Často zmiňovaný pojem kariéra je většinou chápán jednostranně jako postup v hierarchii a pro mnoho zaměstnanců/-kyň jako neuskutečnitelný. Lidem s nízkou kvalifikací tento pojem nic neříká, nebo jej dokonce pokládají za cynický, platící jen pro úzkou, privilegovanou vrstvu.

Téma rodičovská dovolená a kariéra je okamžitě spojováno s ženami, respektive matkami. Na jedné straně působí kulturní hodnoty a tradiční role, na straně druhé rodiče narážejí na strukturální omezení.

Rozhodující jsou možnosti péče o děti

U veřejných zařízení péče o děti hraje rozhodující roli jejich nedostatečná provozní doba v krizových hodinách nebo během prázdnin, stejně tak jako nedostatek kvalifikovaného pedagogického personálu. Bylo např. poukazováno na to, že matky, které vychovávají děti samy, stojí před dilematem: ve Vídni získá místo v dětském zařízení jen dítě osoby, která je v zaměstnaneckém poměru, ale matky neseženou žádné pracovní místo právě proto, že nemají vyřešený problém péče o dítě.

Otcovská role se mění jen pomalu

Chápání mužské role směrem k "novému otcovství" je sice zřejmé, ale tento vývoj je velmi pomalý. Kromě toho se tyto emancipační změny zatím omezují jen na oblast otcovství, ale vůbec se ještě nedotkly otázky rozdělení rolí ve vztahu k domácnosti. Dokonce i tehdy, když se pár už před založením rodiny dělil o práce v domácnosti, po narození dítěte se často vrací k tradičním rolím. Především na venkově stále působí tradiční stereotypy spojené s rozdělením genderových rolí.

Rodičovská dovolená mužů naráží na rozdílné reakce

Otcové na rodičovské dovolené se vyskytují většinou jen v určitých oborech (sociální práce) a především ve veřejném sektoru, protože tam mají návrat do zaměstnání právně zaručený. Otcové, kteří chtějí nastoupit rodičovskou dovolenou, se u zaměstnavatelů setkávají s negativní reakcí, dokonce je jim vyhrožováno výpovědí. Poprvé na vlastní kůži zažívají diskriminaci.

Zaměstnanci, kteří mají děti, jsou jen zřídka chápáni jako otcové. Tento nerovnoprávný přístup se ukazuje např. při přijímání nových zaměstnanců/-kyň. Ženy i přes zákonný zákaz dostávají při zájmu o pracovní místo otázku týkající se jejich plánů ohledně založení rodiny. Mužům tato otázka kladena není.

Vize rodičovské dovolené a kariéry

Základem je samozřejmé rozdělení pracovních a pečovatelských povinností mezi partnery. Ženy a muži se podle určitých pravidel budou vědomě dělit po narození dítěte o pracovní i pečovatelské povinnosti tak, aby oba partneři byli spokojeni. K řešení je třeba dojít společně. Pokud budou mít oba partneři srovnatelné příjmy, nebude žádné z řešení mít za následek existenční obtíže.

Všechny představy o budoucím slaďování práce a rodiny se budou řešit se zaměstnavatelem ještě v průběhu těhotenství. Zaměstnavatelé budou chápat rodičovskou dovolenou - i pro otce - jako smysluplně strávený čas a budou v ní vidět přednosti pro celý podnik. Bude nabízena flexibilní pracovní doba a pracovní modely. Zkrácení pracovní doby a pracovních aktivit z důvodů péče o dítě nebude mít pro kariéru rodičů žádné negativní následky, protože během této doby zůstanou v aktivním kontaktu s podnikem a zaměstnavatelem, který jim umožní časný návrat do zaměstnání - alespoň na několik hodin týdně.

Potřebný je uvědomovací proces pomocí účinné práce s veřejností, např. formou kampaní, které osloví i málo kvalifikované. Musí být představeny nové vzory, které zpochybní klasické vzory a povzbudí rodiče, ale také zaměstnavatele myslet jinak. Práce pro rodinu, především péče o domácnost musí být společností uznána jako hodnotná práce. Musí být zřejmé, že reprodukční práce je základem hospodářského systému a vůbec není na místě, aby doba věnovaná péči o děti byla nazývána "dovolenou".

Nůžky rozevřené mezi příjmy žen a mužů se musí konečně zavřít. Tím se podpoří rozdělení rodičovské dovolené mezi matky a otce, protože chybějící otcův výdělek nebude mít na rodinný rozpočet žádný drastický následek.

Je nezbytné zohlednit otázku rodin a dětí v plánech měst (dětem a rodinám přátelské plánování). A to také v rámci provozních dob různých zařízení a institucí, ale i veřejné dopravy a bytové výstavby.

Vyjít vstříc rodinám je pro podnik investice

Velký pokrok nastane, až zaměstnavatelé zjistí, že ze sladění osobního a pracovního života svých zaměstnanců/-kyň mohou ekonomicky těžit a jejich námaha nestojí žádné výrazné výdaje v sociální sféře, nýbrž představuje návratnou investici. Musí být jasné, jak velkou předností je loajalita zaměstnanců/-kyň, snížení fluktuace a nepřítomnosti na pracovišti, zvýšení produkce a ochoty, nasazení zaměstnanců/-kyň.

Musí být zlepšena péče o děti

Zlepšení se týká především zařízení pro děti do tří let, ale stejně tak kvalitních zařízení pro děti školou povinné v odpoledních hodinách. Nejde jen o finančně dostupné a kvalitou odpovídající nabídky, ale o to, že jejich provozní doba by se měla řídit potřebami rodičů. To se týká především zařízení na odpoledne a během prázdnin. S ohledem na zaměstnance v odvětvích s netypickou pracovní dobou, jako je např. obchod a služby, by bylo třeba zavést tyto změny co nejrychleji.

Nutný je jiný pohled zaměstnavatelů

Jde především o možnost částečných pracovních úvazků nebo práce z domova a zároveň o určité pochopení situace osob na rodičovské dovolené. A to jak ze strany firmy a kolegů/-yň pro to, že osoby s povinnostmi vůči malým dětem nemohou být vždy k dispozici, že ne vše se dá do posledního bodu naplánovat, ale oni jsou přesto plnohodnotnou a spolehlivou pracovní silou. Např. to znamená, že zaměstnancům/-kyním s částečným pracovním úvazkem budou přidělovány zodpovědné a zajímavé úkoly.

Více o projektu na www.karenzundkarriere.at

Souhrn ze 70 stránkové analytické zprávy projektu si můžete přečíst v češtině na http://www.rovneprilezitosti.cz/info.php?article=139

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *