x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2017 Etika na trhu práce

Konference 22 % K ROVNOSTI

28.2.2017,

8. března, na Mezinárodní den žen, pořádá Ministerstvo práce a sociálních věcí konferenci k rovnému odměňování žen a mužů. Primárně se bude zabývat motivací zaměstnavatelů se o rovné odměňování zajímat a aktivně jej prosazovat. Zajímavé informace se na ní ale dozví i ostatní, které zajímá postavení žen na trhu práce.

Rozdíl v odměňování mužů a žen (Gender Pay Gap) u nás dosahuje 22 %. Z dat Eurostatu vyplývá, že v jeho snižování Česká republika není příliš úspěšná. Aby se podařilo tento trend zvrátit, musí se na tom, že jde o problém závažný a urgentní, shodnout státní správa, odbory i zaměstnavatelé. Konference by měla sloužit jako fórum nabízející příležitost širokému spektru zájmových skupin vyjádřit se k tomuto tématu a seznámit se s jinými perspektivami. Konkrétně zaměstnavatelé se potom dozvědí o přínosechrovnosti na pracovišti v právní i ekonomické oblasti.  

V prvním panelu „Role státu v problematice odměňování žen a mužů“ zjistíte, jaké benefity by snižování rozdílu v odměňování přineslo české ekonomice jako celku. Ve druhé debatě k tématu „Jak můžeme GPG řešit v praxi?“ Eva Maria Burger a Patric Aeberhard pohovoří o příkladech dobré praxe z Rakouska, respektive ze Švýcarska. Důležitým aspektem debaty bude také role odborů v rámci této problematiky. Odpolední program přinese řadu komornějších seminářů, které představí konkrétní nástroje snižování rozdílu v odměňování a možnosti jejich aplikace v praxi.

 

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *