x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2009 Sexuální menšiny ve firmách

Lidé podávají lepší výkon, když můžou být sami sebou

29.6.2009, Nina Bosničová, Gender Studies, o.p.s.
Britská nezisková organizace Stonewall již několik let oceňuje tzv. Workplace Equality Index zaměstnavatele, kteří aktivně podporují gaye, lesby, bisexuály a bisexuálky na svém pracovišti. Jak a proč se tento nápad zrodil, jsme si povídaly s koordinátorkou tohoto projektu, Laurou Swiszczowski. Známá pravda, že pro firmy je podpora rovnosti nejen etickou, ale i ziskovou záležitostí platí i v tomto případě.

Britská nezisková organizace Stonewall již několik let oceňuje tzv. Workplace Equality Index zaměstnavatele, kteří aktivně podporují gaye, lesby, bisexuály a bisexuálky na svém pracovišti. Jak a proč se tento nápad zrodil, jsme si povídaly s koordinátorkou tohoto projektu, Laurou Swiszczowski. Známá pravda, že pro firmy je podpora rovnosti nejen etickou, ale i ziskovou záležitostí platí i v tomto případě.

Můžete na úvod vysvětlit, co je to Workplace Equality Index (Index rovnosti na pracovišti) a jak souvisí s LGBT zaměstnanci a zaměstnankyněmi?

Index je národní benchmarkingovou aktivitou, v rámci které vyhlašujeme každoročně jména nejlepších britských zaměstnavatelů v oblasti podpory gay, lesbické a transsexuální pracovní síly. Indexu se může zdarma zúčastnit jakýkoliv zaměstnavatel ze Spojeného Království. Participující organizace vyplní online přihlášku a odevzdají seznam dokládající kroky, které podnikly, aby zlepšily rovnost gayů, leseb, bisexuálů a bisexuálek na svém pracovišti. Každý rok Stonewall hodnotí přihlášené firmy na základě souboru kritérií, na základě kterých určuje jejich pořadí v žebříčku. Kritéria se týkají firemních politik a praxe a specifických aktivit, do kterých se organizace v tomto směru můžou pustit. Zaměstnavatelé, kteří jsou členy našeho diverzitního programu Stonewall Diversity Champions Scheme, získávají navíc od nás zpětnou vazbu ke své přihlášce a také doporučení pro další práci v této oblasti. Na začátku každého roku zveřejňujeme a oceňujeme v žebříčku nejlépe umístěné zaměstnavatele, ale také firmy, které udělaly nevětší posun nebo mají nejzajímavější LGB zaměstnaneckou síť. Kromě jmen zveřejňujeme také podrobnosti k oceněným organizacím a jejich programům. O index je zájem ze strany jak lokálních tak celostátních médií. K vítězným zaměstnavatelům z minulých let patří například Lloyds TSB (2009), NACRO (2008), IBM (2007) a Policie Staffordshire (2006).

Workplace Equality Index je účinným nástrojem využívaným v Británii více než 1.7 milionem leseb, gayů a bisexuálů při rozhodování, kde na pracovním trhu uplatnit svůj talent, dovednosti a zkušenosti. Využívají ho také zákaznici a zákaznice s jinou než heterosexuální orientací, když se rozhodují, kde a jak utratí své peníze. A pak také 150 000 gay/lesbických studujících na britských univerzitách při úvahách o své další kariéře. Kromě zaměstnavatelů, kteří se soutěže zúčastní, bychom rádi o jejich zkušenostech slyšeli také od LGB zaměstnanců a zaměstnankyň. Toto nám umožní otestovat, jak tyto zaměstnanci a zaměstnankyně vnímají snahu firmy podporovat svou LGB pracovní sílu, jednak ve smyslu pohledu na firmu jako na zaměstnavatele a jednak ve smyslu dennodenní praktické zkušenosti práce v ní. Minulý rok jsme zjistili, že v Top 25 oceněných společnostech byla také vysoká úroveň spokojenosti LGB zaměstnanců a zaměstnakyň.

Jak, kdy a proč vznikl nápad vytvořit tento typ indexu?

První firemní index rovnosti organizace Stonewall byl spuštěn v roce 2005 podle vzoru indexu washingtonské kampaně za lidská práva (Human Rights Campaign), jež se koná na roční bázi. Náš index jsme začlenili do již zmíněného programu Stonewall Diversity Champions, který funguje od roku 2001. Tento program je uznávaným schématem, které pomáhá organizacím vylepšit pracovní prostředí pro své LGB zaměstnance a zaměstnankyně a je obecně jednou z nejlepších britských praxí ve sféře problematiky sexuální orientace na pracovišti. V současné době má toto schéma téměř 500 členských organizací a je největším zaměstnavatelským fórem pro rovnost a diverzitu ve Spojeném Království.

Jak byste definovala společnost nakloněnou LGBT lidem – na úrovni programů, postojů a podobně?

V ideálním případě jde o společnost s takovou firemní kulturou, která umožňuje gay, lesbickým a bisexuálním zaměstnancům a zaměstnankyním, aby byli, co se jejich sexuální orientace týká, otevřeni. V takové kultuře si všichni zaměstnaní navíc uvědomují, že lidé podávají lepší výkon, když můžou být sami sebou. K nejlepším společnostem patří ty, které mají pevnou politiku zakazující šikanu a obtěžování, které monitorují sexuální orientaci svých zaměstnanců a zaměstnakyň, mají LGB zaměstnaneckou síť, spolupracují s LGB komunitou a nabízejí kvalitní tréninky v oblasti diverzity, které slouží i k odbourání mýtů a předsudků o lesbách, gayích a bisexuálech. Tento seznam, samozřejmě, není vyčerpávající…

Proč by vůbec měli společnosti podporovat své LGBT zaměstnance a zaměstnankyně - je to jenom otázka společenské zodpovědnosti nebo je možné mluvit i o ziskové stránce věci?

Participace ve Workplace Equality Index umožňuje organizacím, aby identifikovaly úkoly, které by ještě měly splnit pro zlepšení rovnosti lesbických, gay a bisexuálních lidí na pracovišti. Dále společnostem ulehčuje sledovat posun, který se u nich v této oblasti rok od roku udál. A samozřejmě je tu i možnost srovnání s jinými organizacemi, v rámci svého sektoru působení i mimo něj, a vzájemné sdílení relevantní dobré praxe. Zpětná vazba a poradenství, které od nás společnosti získávají, jim pomáhá co nejefektivněji zacílit svou pozornost a svoje zdroje na rovnost na základě sexuální orientace. Pro aktivity ve prospěch rovnosti gayů, leseb, bisexuálů a bisexuálek na pracovišti je i jasná ekonomická, prozisková, argumentace:

• Výzkum ukazuje, že zaměstnankyně a zaměstnanci, kteří cítí, že můžou být otevřeni v otázce své sexuální orientace na pracovišti, raději chodí do práce, cítí, že smí být sami sebou, vytvářejí upřímnější vztahy s kolegy a kolegyněmi, jsou sebevědomější a v konečném důsledku také produktivnější (Peak Performance).

• Nutnost utajování sexuální orientace snižuje produktivitu o 30%.

• Minimálně 55% neterhosexuálních zaměstnanců a zaměstnankyň, kteří na pracovišti zažili diskriminaci, líčí, že tato zkušenost má na jejich práci přímý negativní dopad.

• Soudní spory vázané na otázku diskriminace na základě sexuální orientace můžou organizace stát více než 120 000 liber a náhrada zaměstnance či zaměstnankyně stojí přibližně 50 000 liber.

• Spokojenost zaměstnanců a zaměstnankyň přímo souvisí se zákaznickou/ klientskou/ uživatelskou spokojeností. Tříprocentní růst zaměstnanecké spokojenosti odpovídá jednoprocentnímu růstu klientské spokojenosti.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *