x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

3/2007 Sladění pracovního a osobního života

Mateřská centra usilují o respekt k rodinám s dětmi

28.2.2007, Linda Sokačová, Gender Studies, o.p.s
Slaďování rodinného a pracovního života je jedním ze žhavých témat současnosti, o které se zajímají zaměstnavatelé, politici i neziskové organizace pracující s těmi, jež jsou na trhu práce ohroženi diskriminací. Jednou z nich je i Síť mateřských center v České republice. Zaměřuje se především na rodiče na mateřské a rodičovské dovolené. Kromě volnočasových a vzdělávacích programů pro rodiče a děti, se zaměřuje také na usnadnění návratu žen a mužů na trh práce. Ke snadnějšímu návratu do pracovního života má napomoci projekt Společnost přátelská rodině, který nabízí bezplatné vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologiích a podnikání, ale i ocenění pro firmy s programy vstřícnými k rodinám s dětmi. O tomto projektu a největších překážkách v uplatnění rodičů v zaměstnání jsem hovořila s Rut Kolínskou, zakladatelkou a prezidentkou Sítě MC v ČR, a Janou Fajtovou Krausovou, projektovou koordinátorkou.

Slaďování rodinného a pracovního života je jedním ze žhavých témat současnosti, o které se zajímají zaměstnavatelé, politici i neziskové organizace pracující s těmi, jež jsou na trhu práce ohroženi diskriminací. Jednou z nich je i Síť mateřských center v České republice. Zaměřuje se především na rodiče na mateřské a rodičovské dovolené. Kromě volnočasových a vzdělávacích programů pro rodiče a děti, se zaměřuje také na usnadnění návratu žen a mužů na trh práce. Ke snadnějšímu návratu do pracovního života má napomoci projekt Společnost přátelská rodině, který nabízí bezplatné vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologiích a podnikání, ale i ocenění pro firmy s programy vstřícnými k rodinám s dětmi. O tomto projektu a největších překážkách v uplatnění rodičů v zaměstnání jsem hovořila s Rut Kolínskou, zakladatelkou a prezidentkou Sítě MC v ČR, a Janou Fajtovou Krausovou, projektovou koordinátorkou.

Proč se Síť MC v ČR rozhodla pustit do takového projektu, jako je Společnost přátelská rodině?

Rut Kolínská (RK): K desátému výročí mezinárodního roku rodiny v roce 2004 jsme se rozhodli vyhlásit kampaň Společnost přátelská rodině. Chtěli jsme upozornit na možnosti zlepšování podmínek života rodin zejména s malými dětmi. Jde o velmi jednoduché kroky, které mohou pomoci, například rodinné vstupné pro celou rodinu, ne jen pro prototyp rodiny dva rodiče a dvě děti. Ostatně odstraňování mentálních bariér nestojí nic, jen dobrou vůli. Kampaň se rozjížděla poměrně ztuha, protože se nám nepodařilo najít finanční krytí.

Jana Fajtová Krausová (JFK): V roce 2005 se nám, jako organizaci sdružující zejména rodiče malých dětí, otevřely možnosti rozšíření kampaně a realizace projektu za podpory evropských fondů a státního rozpočtu ČR. Kampaň jsme rozšířili na zaměstnavatele, zvýšili jsme také informační a propagační aktivity a s tím související možnosti pomoci ženám vrátit se na trh práce, možnosti zvýšit povědomí naší společnosti o nutnosti respektování rovných příležitostí. Rozšířily se nám možnosti, jak působit na změnu celospolečenského chápání role rodičů malých dětí. Také jsme chtěli ve spolupráci s Gender Studies pomoci více využívat informační a komunikační technologie (ICT) při hledání zaměstnání a v průběhu profesní kariéry rodičů malých dětí, zejména žen. V neposlední řadě se podařilo upozornit na současné "nerovné" rovné příležitosti.

Jaké jsou podle vás největší problémy rodičů v České republice?

RT: Jsou to ekonomické problémy, které měly rodiny s dětmi v každé době, protože nesou na svých bedrech velikou finanční zátěž. Žádné příspěvky nedorovnají výši platu. Rodiče, kteří pečují o malé dítě se vedle těchto problémů potýkají s komplikovanou mobilitou, zejména ve městech. Pocit společenské izolace trápí především maminky na mateřské dovolené a často přibývá i stres, že se jim po mateřské dovolené nepodaří najít zaměstnání.

JFK: Myslím si, a i z vlastní zkušenosti vím, že ženy trápí také společenské uznání jejich role. To, že jsou "jen na mateřské" a řada předsudků s tím spojených. Ženy mnohdy těžce nesou stále tradiční představu rozdělení rolí v domácnosti, netoleranci společnosti vůči matkám s malými dětmi (na úřadech, v obchodech, u lékaře), náhlou finanční závislost na partnerovi či ztrátu profesní způsobilosti. O ztrátě času pro své záliby a sebe samu ani nemluvě. Mnohdy mají po několika letech strávených "pouze" péčí o děti velmi nízké sebevědomí, a tak sobě odpovídající práci ani nehledají. Když ji mají, naráží na to, jak těžké je skloubit péči o rodinu a zaměstnání. Přesto znám řadu velmi schopných žen, aktivních matek několika dětí, jež i přes veškeré překážky, zvládají svoji domácnost i zaměstnání či dobrovolně pracují i s malými dětmi v mateřských centrech, budují je, vedou kroužky. Učí ostatní angličtinu třeba s malým miminkem u prsu…a to vše s úsměvem! A je jich stále víc. Jen za poslední rok se počet členských mateřských center v Síti zdvojnásobil. Dnes jich je téměř dvě stě. Vznikají jako iniciativa "zdola" a fungují na principu solidarity a svépomoci, proto toto číslo svědčí o potřebnosti takových aktivit pro rodiny. Mnohdy tyto ženy musí bojovat s předsudky ještě více. Bohužel často i ze strany ostatních matek, babiček a jiných. Věřím, že se situace bude zlepšovat a že moje dcera již podobné problémy mít nebude, nebo jich bude mnohem méně.

Těžištěm projektu Společnost přátelská rodině jsou vzdělávací kurzy, ale i ocenění pro společnosti, které podporují rodinu. V čem jsou tyto aktivity přínosné a jaký je jejich cíl?

JFK: Vzdělávací kurzy zaměřené na informační a komunikační technologie (ICT) mají za cíl pomoci ženám využít ICT při hledání zaměstnání a zvýšit jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Kurz pro začínající pomůže zřídit emailovou schránku, naučí jak pracovat s internetem, např. jak si na internetu vyhledat nabídky práce, jak na ně prakticky odpovídat, jak si sestavit životopis. V kurzu pro pokročilé se znalosti práce s ICT prohloubí a třetí kurz je zaměřen na podnikání. Všemu, co je nutné pro zahájení podnikatelské činnosti a jak ji rozvíjet (např. zřídit si internetový obchod) a také jak psát projekty pro strukturální fondy EU. Součástí je i diskuze s ženami, které mají za sebou kus úspěšné cesty k vlastnímu podnikání a mohou ostatním sdělit své zkušenosti.
Pro účastnice a účastníky kurzů byla vydána speciální skripta, jež přímo odrážejí jejich potřeby, a které zdarma na kurzech obdrží. Výhodou kurzů je, že je organizuje Síť mateřských center v ČR v přímé spolupráci s jednotlivými mateřskými centry. Při kurzu je možné využít bezplatného hlídání dětí. Kurzy jsou i pro rodiče malých dětí, jež hlídání nemají, a to v prostředí, jež děti většinou znají, a které je pro ně určené. Děti mají svůj program. Spokojenost je oboustranná.

RK: Díky projektu jsme mohli naši kampaň Společnost přátelská rodině rozšířit o zaměstnavatelskou oblast. Podařilo se nám upozornit na zaměstnavatele, kteří vytvářejí pro své zaměstnance - rodiče malých dětí - specifické podmínky, které jim ulehčují slaďování rodinného a pracovního života. V zaměstnavatelské sféře jde často opět pouze o lidský přístup a vzájemné pochopení. Ve společenské atmosféře, kde se vše zaměřuje především na výkon, to zatím není moc běžné. Jsme rádi, že naše kampaň napomáhá změnám.

Už znáte nějaké firmy, které se staví přátelsky k rodinám s dětmi?

JFK: Ano, na podzim minulého roku proběhlo regionální i celorepublikové vyhlášení výsledků soutěže. Na celorepublikové úrovni převzaly na základě rozhodnutí odborné poroty ocenění např. obchodní domy IKEA a Apart hotel Šumava, v Pardubickém kraji získaly certifikát dvě firmy AgroKonzulta Žamberk, spol. s r.o. a SVITAP J.H.J. spol. s.r.o. Ocenění převzali i zástupci měst Litomyšl a Boskovice. Zde jsme chtěli upozornit na příkladné a následováníhodné chování přátelské rodinám i ze strany obcí. Kampaň probíhá také na místní úrovni, prostřednictvím jednotlivých mateřských center. Přehled oceněných a pravidla soutěže můžete najít na našich internetových stránkách. Návrhy na ocenění může podat každý. Vyhlášení celorepublikových výsledků bylo spojeno s velkým zájmem ze strany představitelů veřejného života i medií.

Co chystáte v projektu na rok 2007?

JFK: Budeme pokračovat v sérii vzdělávacích kurzů: ICT pro začátečníky, pro pokročilé a ICT a podnikání. Bližší informace je možné získat na webu www.jaknaIT.cz. Kurzy jsou bezplatné, probíhají ve spolupráci s mateřskými centry ve Středočeském a Jihomoravském kraji a jejich součástí je i nadále hlídání dětí. Pokračovat budeme v kampani Společnost přátelská rodině. Chystáme se vydat publikaci, která má inspirovat ženy na mateřské a rodičovské dovolené a lidi pohybující se v oblasti práce s lidmi ohroženými diskriminací, v čem mohou být ICT přínosné v oblasti slaďování osobního a pracovního života a motivovat je k jejich využívání. Uspořádáme vzdělávací semináře pro mateřská centra, pro úřady práce a na podzim plánujeme konferenci pro zaměstnavatele.
Budeme nadále pokračovat v internetovém poradenství a rádi bychom prostřednictvím mediální kampaně přiblížili téma rovných příležitostí a naše aktivity co nejširší veřejnosti. Většina aktivit probíhá v úspěšné partnerské spolupráci s Gender Studies. Plánů a nápadů máme hodně, ale bohužel se potýkáme s administrativními průtahy ze strany poskytovatele financí a tak nevíme, zda budeme mít možnost zrealizovat všechny naplánované aktivity projektu.

A co mateřská centra? Kam směřují a na co se chystají?

RK: Od vzniku prvního mateřského centra v YMCA Praha Na Poříčí uplyne v letošním roce patnáct let. Výročí jsme přijali jako příležitost k zastavení a ohlédnutí se za minulými léty a potěšit se tím, co všechno jsme dokázali. Jako příležitost ukázat veřejnosti, co všechno umíme. Oslavy patnáctého výročí vzniku mateřských center jsme pojali jako celoroční kampaň, při které každý měsíc v roce vážně i s humorem upozorníme na přínos mateřských center pro společnost. Otevřeme problémy, se kterými se musí rodiny s dětmi potýkat a oceníme všechny, kdo se na činnosti center významně podílejí. Oslavy vyvrcholí v listopadu třetím kongresem MC v ČR, na kterém budeme prezentovat výsledky rozsáhlého výzkumu přínosu mateřských center pro společnost.

Více o aktivitách mateřských center a Sítě MC v ČR se dozvíte na www.materska-centra.cz. Těšíme se, že přijdete mezi nás!

Společnost přátelská rodině a informace o bezplatných vzdělávacích kurzech: www.jaknaIT.cz.

Certifikát Společnost přátelská rodině: www.spolecnostpratelskarodine.cz.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *