x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2007 Mentoring a koučink - cesty k rozvoji a zvyšování kvalifikace

Mentoring v berlínské veřejné správě

30.6.2007, Eva Ferrarová, Magistrát hl. m. Prahy
Veřejná správa v Berlíně se již několik let těší z programů organizace Verwaltungsakademie (Akademie veřejné správy), jež vzdělává zaměstnance a zaměstnankyně státních úřadů. Verwaltungsakademie je organizací zřízenou městem Berlín a v rámci svých programů se věnuje také mentoringu a problematice rovných příležitostí. Díky projektu magistrátu hlavního města Prahy "Mentoring a Magistrát" přijela nedávno do Prahy Christine Mueller, pracovnice Verwaltungsakademie, odbornice přes mentoring, aby se podělila o zkušenosti ve svém oboru a pověděla více o vzdělávacích programech berlínské veřejné správy.

Veřejná správa v Berlíně se již několik let těší z programů organizace Verwaltungsakademie (Akademie veřejné správy), jež vzdělává zaměstnance a zaměstnankyně státních úřadů. Verwaltungsakademie je organizací zřízenou městem Berlín a v rámci svých programů se věnuje také mentoringu a problematice rovných příležitostí. Díky projektu magistrátu hlavního města Prahy "Mentoring a Magistrát" nedávno přijela do Prahy Christine Mueller, pracovnice Verwaltungsakademie, odbornice přes mentoring, aby se podělila o zkušenosti ve svém oboru a pověděla více o vzdělávacích programech berlínské veřejné správy.

Na rozdíl od Prahy se mentoring v berlínské státní správě využívá podstatně více a zaměřuje se na zvýšení podílu žen ve vedoucích funkcích.
V období od roku 2003 do roku 2007 proběhlo v berlínské veřejné správě pět mentoringových programů. První tři programy byly zaměřeny na podporu zastoupení žen v manažerských pozicích.

Programy zaměřující se na ženy byly realizovány ve spolupráci s EAF - Europaeische Akademie fuer Frauen in Politik und Wirtschaft (Evropská akademie pro ženy v politice a podnikání). Tato organizace má dlouholetou zkušenost s mentoringem, zatímco Verwaltungsakademie využila své specifické know-how ve vzdělávání. Programy měly napomoci vyššímu zastoupení žen ve vedoucích pozicích úřadů veřejné správy v Berlíně. Tam je totiž žen ve vedoucích funkcích v centrální správě pouze 19,1%. V městských částech je tento poměr vyšší - 41,3%, přitom podíl žen na celkovém počtu zaměstnanců/zaměstnankyň v Berlíně je 56%. (Pro srovnání: na úřadech veřejné správy v Praze pracuje ve vedoucích pozicích cca 50% žen a podíl žen na celkovém počtu zaměstnanců/zaměstnankyň je cca 66%.)

Předpokladem programů byl fakt, že zvýšením podílu žen ve vedoucích pozicích se dosáhne zvýšení kvality práce na úřadech. Jako mentoři a mentorky byli využiti zaměstnanci a zaměstnankyně v předdůchodovém věku anebo dokonce lidé v penzi (tedy bývalí zaměstnanci/zaměstnankyně správy).
Výběr mentorů a mentorek probíhal metodou tzv. assessment center (metoda přijímání zaměstnanců překládaná jako hodnotící centrum nebo diagnosticko-výcvikový program - pozn. red.). Sem se kandidáti/kandidátky mohli sami přihlásit nebo být nominováni svými nadřízenými.

Programy se obecně zaměřovaly na "leadership"; tedy na získání potřebných manažerských znalostí a dovedností, jež jsou potřeba pro vedoucí pozice v rámci úřadů. Program trval v průměru devět měsíců.
Podle Christiane Mueller, největším přínosem pro mentorované ženy(mentees) nebylo získání vyšší pozice v rámci úřadu, jak se předpokládalo, ale bylo to zejména síťování nebo-li "networking", díky kterému získaly vzájemnou oporu a stýkají se nadále i po ukončení projektu.

Během projektu měly mentees možnost zvýšit si kvalifikaci, neboť absolvovaly několik seminářů zaměřených především na vedení lidí. Mentoring jim také dal možnost osvojit si práci na vedoucích pozicích především formou shadowingu (stínování). Při stínování mají možnost své mentory zúčastněně pozorovat při práci a poskytnout jim tak zpětnou vazbu.

V dotaznících, které mentees vyplňují rok po ukončení programu, uvedly, že jejich hlavní motivací na účasti v projektu bylo získat vyšší pracovní pozici. Cítí, že se vylepšily jejich odborné znalosti, prostřednictvím stínování získaly informace o tom, jak funguje veřejná správa na úrovni top managementu a osvojily si znalosti a dovednosti v projektovém řízení. Z dotazníků dále vyplývá, že vyšší pozici získalo v průměru 63% účastnic prvních dvou programů.

Projekt "Mentoring a Magistrát" je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *