x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

11/2011 Genderově a věkově senzitivní marketing

Mluvme o stáří: Nech mou babičku na pokoji!

25.10.2011, Jiří Hrabě, Elpida
Tak se jmenuje dlouhodobá kampaň proti diskriminaci seniorů obecně prospěšné společnosti Elpida plus. Chce jí upozornit na klesající míru porozumění mezi generacemi v naší společnosti.

Tak se jmenuje dlouhodobá kampaň proti diskriminaci seniorů obecně prospěšné společnosti Elpida plus. Chce jí upozornit na klesající míru porozumění mezi generacemi v naší společnosti.

O dnes už téměř legendárním předvolebním spotu Přemluv bábu či facebookových skupinách, které si dělají legraci ze seniorů, jste již nejspíš slyšeli. Patří do mediálního kontextu stáří. Média nabízejí stereotypní zobrazení stáří, kdokoliv starší 60 let je podle nich člověk závislý a nesoběstačný. Tedy pokud to není celebrita. Přitom podle průzkumů jen 10 % seniorů je na tom tak, že potřebuje pomoc. A právě těchto 10 % vídáme jako reprezentanty většiny, třeba u televizní reportáže o důchodové reformě. Kde je těch zbylých 90 %? Přeci všude kolem nás.

Jsou senioři diskriminováni?

„Mnoho, možná až příliš mnoho seniorů v naší společnosti strádá. A nestrádají jenom věkem a nemocemi. Strádají především absencí opravdických vztahů, zájmu, lásky – a to především ze strany nejbližších. To bolí, ale diskriminace to není,“ odpověděl nedávno na anketní otázku seniorského časopisu Vital plus sociolog Fedor Gál. Přitom podle průzkumů je právě věk nejčastějším důvodem diskriminace v České republice a v Maďarsku. „Domnívám se, že dobré a krásné stáří je specificky lidským fenoménem, který je možné a zapotřebí kultivovat – zatímco roztomilost mláďat je vlastností i jiných živočišných druhů,“ myslí si předsedkyně České gerontologické společnosti MUDr. Iva Holmerová. Podtitul kampaně Nech mou babičku na pokoji to říká jasně: Dívejme se na člověka, ne na věk!

Kampaň Mluvme o stáří

Do dlouhodobé kampaně, která má vzbudit zájem médií o téma stáří a připomenout hodnoty, které společnosti přináší, se zapojily známé tváře: herečky Iva Pazderková a Jana Plodková, herec Petr Vaněk a zpěvák skupiny Please The Trees Václav Havelka. Právě jeho napadlo, že se svou skupinou zahraje koncert pro Elpidu. „Když jsme o tom pak společně uvažovali, napadlo nás, že by vůbec nebylo špatné, kdyby s Please The Trees vystoupil sbor, ve kterém budou mladí i staří,“ říká ředitelka Elpidy Broňa Hilliová. Jenže sbor neexistoval, musel nejprve vzniknout. A tak se na internet i do Centra Elpida pro seniory vyvěsila výzva, aby se všichni, které baví zpívat, přihlásili. Po pár týdnech přišlo na první zkoušku sboru asi 16 lidí, většina žen, jen dva muži. Uměleckého vedení se ujala studentka operního zpěvu v Bratislavě Zuzana Siebertová. A i když oba páni vyklidili pole a na pravidelné páteční zkoušky sboru nechodili, dokázala Zuzana z dam, které se předtím neznaly, udělat skvělou partu. Přidalo se k ní ještě několik pracovníků z Elpidy, pár přátel a sbor byl na světě. Prvním společným vystoupením, ke kterému se trochu nervózně upínaly zraky každého z amatérského sboru Elpida, byl únorový benefiční koncert Please The Trees pro Elpidu v kostele sv. Šimona a Judy v Praze. Na úvod vystoupil písničkář Jaromír 99, pak už přišla řada na Please The Trees a sbor Elpida, který skupinu vokálně doprovodil ve třech anglických písních. Zlatým hřebem pak bylo vystoupení Pavla Bobka, se kterým si sbor Elpida zazpíval šlágr Pojď stoupat jak dým. Zpívat na jednom pódiu s Pavlem Bobkem, to byl pro řadu sboristek splněný sen. Potlesk od diváků ještě umocnil pocit z výjimečného večera. Řada lidí volala do Elpidy, zda by takový koncert bylo možné uspořádat i u nich.

Elpida tour 2011/2012

A tak vznikl nápad na „Elpida Tour 2011/2012 proti diskriminaci seniorů“ - zkrátka objet s kapelou a sborem Elpida republiku, zahrát v klubech, kam chodí mladí lidé a ukázat jim, jak skvěle může fungovat propojení generací třeba právě na koncertním stage. Turné je tak přirozenou náplní kampaně v roce 2011 a také v roce příštím, který Evropská unie vyhlásila jako rok Aktivního stárnutí a solidarity mezi generacemi. Tváří turné, se kterou se budete potkávat na plakátech i na koncertech samotných, je jeden z největších žijících básníků Zbyněk Hejda.

Na koncertech zazní také písně z filmu Alois Nebel v podání Jaromíra 99 a Dušana Neuwertha z Tata Bojs, kapela Please The Trees představí své třetí řadové album Forrest Affair, vokálně je doprovodí sbor seniorů Elpida. O vizuální zážitek se postará VJ Clad.

Koncerty v jednotlivých městech budou vyvrcholením dne, který chceme věnovat seniorům. Chceme najít instituce, které připravují programy pro aktivní seniory. Například v Českých Budějovicích jsme navázali spolupráci s Jihočeskou univerzitou, která má studentské dobrovolnické programy pro seniory. Plánujeme například debatu mezi studenty a seniory nebo setkání se zajímavými osobnostmi z každého regionu,“ zve Broňa Hilliová z Elpidy. Letos by se měly uskutečnit tři koncerty – v Praze, Pardubicích a právě Českých Budějovicích, na další se pak mohou hudební fanoušci těšit zkraje roku 2012. Hlavním partnerem turné je Nadace Charty 77 Konto Bariéry, dalšími partnery jsou RWE, Nadace O2 a Magistrát hlavního města Prahy.

Elpida TOUR:

30.11.2011 Palác Akropolis - Praha

7.12.2011 Divadlo 29 - Pardubice

14.12.2011 Kredance - České Budějovice

18.1.2012 Jazz Tibet Club - Olomouc

25.1.2012 Fléda - Brno

3.2.2012 Klicperovo divadlo - Hradec Králové

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *