x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2009 Harmonizace pracovního, rodinného a osobního života

Najdete v knihovně Gender Studies: Harmonizace pracovního, rodinného a osobního života

31.7.2009, Kateřina Machovcová
Pokud hledáte důvěryhodné informace o tom, jak v praxi zavést opatření na slaďování osobního a pracovního života, pak je tohle kniha právě pro vás. Text vyváženě kombinuje teorii, výzkumné poznatky a praktické příklady a poskytuje opravdu důkladný vzhled do situace ve firemním prostředí.

Pokud hledáte důvěryhodné informace o tom, jak v praxi zavést opatření na slaďování osobního a pracovního života, pak je tohle kniha právě pro vás. Text vyváženě kombinuje teorii, výzkumné poznatky a praktické příklady a poskytuje opravdu důkladný vzhled do situace ve firemním prostředí.

Tým autorů vedený Stevenem Poelmansem a Paulou Caligiuri připravil 9 kapitol rozdělených do tří oblastí: Popis různých politik slaďování, způsoby jejich rozvoje a slepé uličky, Návrh politik, implementace a rozložení, Kulturní změna. V úvodu editoři revidují motivaci pro sestavení sborníku: v posledních dekádách stále výraznější vstup žen na trh práce v USA, Evropě a Austrálii přispěl k doslova revolučním změnám ve firemních politikách. Již není možné počítat s ideálním zaměstnancem mužem, který pracuje kontinuálně na plný úvazek a v podstatě se mimo zaměstnání nevěnuje ničemu jinému. Změnu přináší i generace X a Y, tedy generace žen i mužů, kteří přehodnocují postoj k zaměstnání a kariéře a k pocitu životního úspěchu potřebují prostor pro pracovní i osobní život. Pro firmy, jež neváhají a rozhodly se na novou situaci s ohledem na pracovní síly reagovat, uvádí publikace celou řadu praktických informací, které pomohou při plánování opatření a zavádění programů a erudovaně uvádí možné výhody i rizika. Ty, kdo teprve začínají, upozorňuje:

Co by měly firmy udělat, aby zajistily podložené rozhodnutí o opatřeních?

- Analyzovat potenciálních vliv specifických programů na narušení pracovní činnosti v různých odděleních a týmech.

- Zhodnotit náklady a zisky spojené se zavedením určitých opatření.

- Zhodnotit náklady v situaci, že tato opatření nebudou zavedena (např. fluktuace a náklady za hledání náhrady, snížení produktivity způsobené nižší motivací).

- Vytvořit transparentní a konzistentní postup přihlášení a rozhodnutí o umožnění čerpat dané opatření.

- Komunikovat o přihlašovací proceduře a kritériích pro rozhodnutí.

- Utvářet povědomí o různých faktorech, které mohou management ovlivnit v rozhodnutí umožnit čerpání.

- Utvářet povědomí o různých přínosech na individuální úrovni zaměstnaných a jejich kolegů a kolegyň, vliv na jejich vztahy.

- Poskytnout návod pro způsob komunikace vůči zaměstnaným ohledně rozhodnutí a výsledků.

Opakujícím se prvkem je zdůrazňování role managementu zejména s ohledem na to, že tito lidé představují rolové modely pro ostatní zaměstnané. Těžko mohou vytvořit pracovní kulturu nakloněnou harmonizaci pracovního, osobního a rodinného života, pokud sami mají v této oblasti rezervy. Toto doporučení však může být v českých podmínkách vnímáno poměrně negativně, často se totiž tvrdí, že právě na manažerských pozicích je velmi složité nastavit opatření, která by například snižovala úvazek či jinak omezovala očekávané maximální pracovní nasazení. Jedním z funkčních příkladů, o kterých se můžete dočíst, poskytuje tréninková firma Happy, jejíž manažerka Cathy Busani říká: „Manažeři mají poskytovat zdravý model slaďování. Já například pracuji čtyři dny v týdnu a náš výkonný ředitel má volná středeční dopoledne a navštěvuje se svojí dcerou školní čtecí kroužek“. Na dalších stránkách naleznete celou řadu zajímavých případových studií, včetně jejich hodnocení.

Text v odborném stylu a navíc v angličtině může být poněkud náročnější, nicméně členění do samostatných kapitol umožňuje číst pouze vybrané části, které budou pro vaši práci nejvíce relevantní. Pro rychlé zorientování pomohou i stručné přehledy a tabulky. Jedná se o velmi kvalitní a podrobnou publikaci, do níž stojí za to investovat trochu času.

Harmonizing Work, Family, and Personal Life. From Policy to Practice.

Edited by Steven A. Y. Poelmans, IESE Business School, Barcelona, Paula Caligiuri, Rutgers University, New Jersey

Cambridge University Press, 2008

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *