x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2008 Netradiční volby povolání

Německý svaz dobrovolných hasičů dává na vědomí: Na tahu jsou ženy

31.7.2008, Helena Skálová, Gender Studies, o.p.s.
Také v řadách německého hasičstva jsou ženy stále nedostatečně zastoupeny: v současnosti se jejich podíl pohybuje v průměru pro celé Německo kolem 7 %; mladých hasiček je 20 %. Cílem Hasičského svazu (Deutsche Feuerwehrverband) je zvýšit počet členek na dvojnásobek. Snaha o zvýšení počtu žen ve sborech je motivována na jedné straně úsilím o větší občanskou angažovanost žen a dívek, na straně druhé s nimi svaz počítá i v rámci posilování své akceschopnosti při přírodních katastrofách a jiných nutných zásazích.

Také v řadách německého hasičstva jsou ženy stále nedostatečně zastoupeny: v současnosti se jejich podíl pohybuje v průměru pro celé Německo kolem 7 %; mladých hasiček je 20 %. Cílem Hasičského svazu (Deutsche Feuerwehrverband) je zvýšit počet členek na dvojnásobek.

Snaha o zvýšení počtu žen ve sborech je motivována na jedné straně úsilím o větší občanskou angažovanost žen a dívek, na straně druhé s nimi svaz počítá i v rámci posilování své akceschopnosti při přírodních katastrofách a jiných nutných zásazích. V roce 2005 proto započal výzkumný projekt „Dívky a ženy k hasičům“ financovaný Spolkovým ministerstvem pro rodinu, seniory, ženy a mládež (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend – BMFSFJ), který měl zjistit, proč je v řadách hasičů, resp. se k nim hlásí, tak málo žen.

Zjistil tři hlavní důvody: malá možnost sladění dobrovolné práce a rodinného života, nevhodné způsoby chování převážně mužské členské základny a také absence veřejného přijetí ženy hasičky jako něčeho, co je normální. Na základě těchto problémových oblastí zjištěných výzkumem byly stanoveny hlavní osy modelového projektu na podporu žen v hasičských sborech.

Těžiště projektu spočívalo ve zlepšení práce s veřejností a její informovaností:

Na tyto aktivity navázal roční projekt německého Hasičského svazu, jehož cílem bylo získat prostřednictvím rozsáhlé informační kampaně více žen pro aktivní účast ve sborech dobrovolných hasičů. Projekt proběhl v letech 2007/2008 v rámci modelového programu „Dobrovolnictví pro všechny generace“ (Generationenübergreifende Freiwilligendienste).

Informační kampaň „Na tahu jsou ženy“ je dalším logickým krokem na cestě, kterou se Hasičský svaz rozhodl jít. Možná by se chtělo namítnout, že to nepatří do jeho působnosti, ale ta se vyvíjí v čase. Hasiči již nejsou jen dobrovolným sborem na pomoc při hašení požárů, jako tomu bylo v době, kdy před 150 lety vznikli. Jejich role ve společnosti a občanské společnosti se mění, spektrum jejich činností se rozrůstá a krok směrem k rovnosti šancí obou pohlaví je tak zcela na místě.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *