x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

05/2008 Diskriminace a právo

Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným

30.4.2008, Helena Skálová, Gender Studies, o.p.s.
Nejnovější publikace Gender Studies nese podtitul První právní pomoc, ten nejlépe vystihuje i její obsah. Ženy a muži diskriminovaní na pracovním trhu z důvodu pohlaví, věku, či při výkonu rodičovských práv zde naleznou srozumitelně podaný výklad platné pracovní legislativy a praktické rady, co dělat a kam se obrátit v případě, že jejich práva byla porušena.

Nejnovější publikace Gender Studies nese podtitul První právní pomoc, ten nejlépe vystihuje i její obsah. Ženy a muži diskriminovaní na pracovním trhu z důvodu pohlaví, věku, či při výkonu rodičovských práv zde naleznou srozumitelně podaný výklad platné pracovní legislativy a praktické rady, co dělat a kam se obrátit v případě, že jejich práva byla porušena.                             

To, že diskriminace není jen nesrozumitelným právním termínem, ale reálnou životní situací, která může potkat v životě každého, dokládá úvodní příběh paní A.M. Její osobní zpověď přibližuje pocity ženy, která na vlastní kůži pocítila nesmyslné ponížení, kterému byla ze strany zaměstnavatele vystavena. Zároveň je však také výborným příkladem toho, jak se každý člověk může domáhat svých práv a dosáhnout satisfakce.

Další část publikace již přináší výklad konkrétních legislativních pojmů a práv a povinností, které se s nimi pojí, a to jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnané. Dozvíte se, jakou formu má mít a co musí obsahovat pracovní smlouva, jaká jsou specifika zkušební doby a pracovního poměru na dobu určitou a jaké existují způsoby ukončení pracovního poměru. 

Kapitola 4 věnuje pozornost diskriminaci v přístupu k zaměstnání, zaměřuje se na předpisy upravující formu správné (nediskriminující) náborové inzerce a korektního průběhu přijímacího pohovoru. Zvláštní pozornost věnují autorky tzv. zakázaným otázkám, které  by v průběhu přijímacího řízení vůbec neměly padnout. Jste si vědomi toho, že zaměstnavatel nesmí zjišťovat informace o vašem rodinném stavu, počtu dětí, či zajištění péče o ně? 

Za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat, či odměna z dohody. Téma platové nerovnosti osvětluje Kapitola 5. Zaměstnaným, kteří vykonávají práci stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, ve stejných nebo srovnatelných pracovních podmínkách, při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce, není zaměstnavatel oprávněn vyplácet rozdílný plat. 

Další kapitoly se věnují diskriminaci při výkonu rodičovských práv a podrobnému vysvětlení stále ještě poměrně nového systému třírychlostního čerpání rodičovského příspěvku. S tématem péče o rodinu souvisí i problematika slaďování osobního a pracovního života, kterou se zabývá Kapitola 8.

Traumatizující životní zkušeností může být setkání se sexuálním obtěžováním na pracovišti. Definici pojmu, konkrétní příklady i rady, co v takovém případě dělat, v této publikaci najdete také. 

Závěrečná část brožury se podrobně věnuje možnostem nápravy porušených práv včetně soudního řízení v případech diskriminace. Autorky neopomenuly ani úlohu inspektorátů a úřadů práce, které mají ve svých pravomocech kontrolní činnost na úseku zaměstnanosti. Kromě těchto státních institucí existuje ještě řada organizací neziskových, kam se lze v případě potřeby též obrátit o pomoc.

Součástí publikace jsou i vzory některých podání, jako je žaloba k soudu či výpověď zaměstnance z pracovního poměru.  

Publikace je zdarma k vyzvednutí v knihovně Gender Studies, o.p.s, Gorazdova 20, Praha 2 (út-pá 12.00-18.00). Elektronické objednávky na office@genderstudies.cz.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *