x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2006 Aktivní otcovství

Novinky v oblasti rodičovské a mateřské dovolené

31.8.2006, Kateřina Příhodová, spolupracovnice proFem, o.p.s.
Za účelem zlepšení postavení rodin s dětmi bylo v probíhajícím roce přijato několik významných legislativních opatření, jejichž cílem je podpořit rodiny v době, kdy jeden z rodičů, většinou žena, přeruší pracovní kariéru, aby mohla osobně pečovat o dítě v rámci mateřské, potažmo rodičovské dovolené.

Za účelem zlepšení postavení rodin s dětmi bylo v probíhajícím roce přijato několik významných legislativních opatření, jejichž cílem je podpořit rodiny v době, kdy jeden z rodičů, většinou žena, přeruší pracovní kariéru, aby mohla osobně pečovat o dítě v rámci mateřské, potažmo rodičovské dovolené.

Podpora rodin s dětmi je téma, kterému je v poslední době věnována stále větší pozornost, a to jak ze strany politiků, tak i medií(1). Nejen s ohledem na nepříznivý demografický vývoj dnes prakticky není sporu o tom, že pro-rodinné klima ve společnosti je nutné podporovat a vytvářet takové podmínky, aby lidé mohli bez omezení realizovat svoje rodičovské ambice.

Připomeňme, že daná opatření přišla v pravý čas, neboť v České republice se začalo rodit více dětí a úhrnná míra plodnosti dosáhla v roce 2005 na úroveň 1,28(2). Pro úplnost dodejme, že tento nárůst nelze (bohužel) odůvodňovat žádným baby boomem, neboť je způsoben zejména realizací odložených porodů silných ročníků ze 70. let(3).

Vraťme se však k původnímu tématu a věnujme se citovaným legislativním opatřením. Jaká opatření jsou již v účinnosti, případně na co se mohou rodiče těšit?

· K 1.2.2006 nabyla účinnosti úprava zákona o státní sociální podpoře, která rozšířila dobu, po kterou může dítě starší 3 let navštěvovat mateřskou školu nebo obdobné zařízení při zachování nároku na rodičovský příspěvek, a to až 4 hodiny denně(4).

· Mediálně vděčným tématem bylo výrazné zvýšení porodného k 1.4.2006 na částku 17 500 Kč. Jde o desetinásobek životního minima na osobní potřeby dítěte. Při narození dvojčat, trojčat nebo více dětí současně je porodné ještě vyšší - 15násobek životního minima na osobní potřeby dítěte, a to na každé narozené dítě. Pokud se tedy narodí dvojčata, vyplatí stát rodičům 2 x 26 250 Kč, v případě trojčat 3 x 26 250 Kč atd.

· K 1.1.2007 dojde k výraznému zvýšení rodičovského příspěvku tak, aby jeho výše odpovídala 40% průměrné mzdy v nepodnikatelském sektoru, tj. cca částce 7 300 Kč. Oproti stávající úpravě jde o zvýšení více jak dvojnásobné(5). Přijatá výše rodičovského příspěvku by měla významně posílit finanční situaci rodin v průběhu osobní, celodenní a řádné péče o dítě do 4 let věku(6).

· Významná pozitivní opatření přinese nový zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, podle kterého by s účinností k 1.1.2007(7) mělo být rodičům - pojištěncům dle citovaného zákona umožněno, aby se při péči o nemocné dítě jednou vystřídali s tím, že každý z nich bude mít při péči nárok na dávku nemocenského - tzv. ošetřovné(8).

· Dle stejného zákona bude mít k 1.1.2007 otec dítěte bez ohledu na to, zda je manželem matky dítěte, nárok pobírat mateřskou dávku (tj. dávku odpovídající současné peněžité pomoci v mateřství), a to od 7. týdne po porodu dítěte. Možnost pobírat mateřskou již nebude jako doposud omezena pouze na situace, kdy muž pečuje o dítě, protože se jedná o osamělého, ovdovělého otce nebo o otce, jehož partnerka se z důvodu zdravotního stavu o dítě sama starat nemůže(9).

· Zákonem o nemocenském pojištění bude dále zaveden nárok na ošetřovné pro zaměstnance, který nemůže vykonávat práci z důvodu péče o členku domácnosti v době bezprostředně po porodu, jestliže to její stav bezprostředně po porodu bude vyžadovat nebo z důvodu péče o dítě mladší 10 let v případě, kdy osoba, která o něj jinak pečuje, porodila.

· V souvislosti s přijetím nového zákoníku práce, který vejde v účinnost k 1.1.2007 by dále mohla být posílena role čerstvých otců tím, že budou mít nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy na nezbytně nutnou dobu k účasti u porodu své manželky nebo družky(10). (V současné době má otec při narození dítěte pouze nárok na pracovní volno na nezbytně nutnou dobu s náhradou mzdy k převozu manželky nebo družky k porodu do zdravotnického zařízení a zpět).

___________________________________________________________________________________________________________

(1) V této souvislosti odkazuji na dokument Ministerstva práce a sociálních věcí vytvořený ve spolupráci s Febio, s .r.o. "Táta jako máma", který se zabýval problematikou otců pečujících o děti. Dokument odvysílala v měsíci dubnu až červenci 2006 ČT 1. V současné době je k vidění na webových stránkách MPSV: http://www.mpsv.cz/cs/2762
(2) Pomyslného dna dosáhla úroveň plodnosti v roce 1999, kdy její míra byla 1,13. V dalších letech začala mírně stoupat na 1,14 v roce 2000, 1,15 v roce 2001, 1,17 v roce 2002, 1,18 v roce 2003 a 1,23 v roce 2004. Hranice prosté reprodukce je však výrazně vyšší - 2,1.
(3) Zajímavý je poznatek, že pokud by zůstala zachována úroveň plodnosti a její struktura podle věku z roku 2005, tak by zůstalo až 37% žen bezdětných. (Data ČSÚ, in Populační vývoj v České republice v roce 2005 & aktuální údaje za rok 2006 (leden až květen).
(4) Původní úprava stanovila limit 5-ti dnů v měsíci, přičemž za 1 dnem se rozuměl každý den, kdy dítě starší 3 let takové zařízení navštívilo bez ohledu na délku doby trvání návštěvy.
(5) Nyní přibližně 3.650 Kč.
(6) Úprava délky doby, po kterou je rodičovský příspěvek vyplácen, změny nedoznala, a proto se i nadále neshoduje s délkou rodičovské dovolené, která je ohraničena dosažením 3 let věku dítěte.
(7) Vzhledem k tomu, že v době, kdy tento příspěvek vznikal, nebylo zřejmé, zda u z.č. 187/2006 Sb. nedojde z důvodu zásadního dopadu na státní rozpočet ČR k odložení účinnosti, vycházela autorka z původního návrhu stanovícím účinnost k 1.1.2007.
(8) Ošetřovné náleží po dobu 9 dnů.
(9) V současné době mohou otcové obecně pobírat pouze rodičovský příspěvek ve výši zhruba 3 653 Kč.
(10) Nařízení vlády, které danou problematiku upravuje, se v době vzniku příspěvku teprve připravovalo, a tudíž nelze na tuto pozitivní úpravu se stoprocentní jistotou odkázat

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *