x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

04/2018 Rovnost žen a mužů v ČR pohledem z venku

Novinky z knihovny Gender Studies

21.11.2018, Michaela Chržová, Gender Studies o.p.s.

Novinky z knihovny Gender Studies tentokrát představuje dvě publikace, které svou tematickou jedinečností letos vynikly na poli českého knižního trhu. První z nich se stala bestsellerem a klade si otázky spojené s biologickou předurčeností žen a mužů k určitým činnostem a dovednostem. Byť jde o téma ve veřejném diskurzu často probírané, výzkumné zpracování dosud scházelo. Druhá publikace se zabývá poměrně mladým fenoménem, který v souvislosti s rozvojem a rozšířením internetu získal v posledních dekádách na rozsahu i popularitě. Kniha Fanfikce s podtitulem Ženská literatura nového věku pochází z pera české autorky.

Od přírody podřadné

Saini, Angela. Od přírody podřadné, 2018. ISBN 978-80-200-2902-7, 978-80-7330-325-9.

Kniha Od přírody podřadné vyšla v češtině na konci letošního října, kdy ji za účasti autorky Angely Saini pokřtilo NKC – gender a věda. Knihu vydává nakladatelství Academia ve spolupráci se Sociologickým ústavem AV ČR. Britská vědkyně, novinářka a popularizátorka vědy v knize Od přírody podřadné (v originále „Inferior: How Science Got Women Wrong“) zkoumá fenomén výzkumů mezipohlavních rozdílů, který od dob Darwina patří mezi nejžhavější témata vědeckého zkoumání.

V osmi kapitolách hledá autorka odpovědi na otázky jako, jak se liší ženský mozek od mužského? Jsou muži od přírody promiskuitnější? Je pro kluky přirozenější hrát si s autíčky a pro holky s panenkami? Měl Charles Darwin pravdu, když považoval ženy za méně vyvinuté a intelektuálně podřadné? Kniha se tak dotýká široké škály témat a kriticky analyzuje předsudky, které se o ženách ve společnosti objevují. „Když jsem se rozhodla napsat tuto knihu, chtěla jsem se dostat k jádru věci, jakkoli by má zjištění mohla být nepříjemná. Tam, kde fakta nebyla jasná, chtěla jsem zmapovat debaty kolem nich. Nechtěla jsem ukazovat, že je jedno pohlaví lepší a druhé horší. V žádném případě nepovažuji takové rozdělení za rozumně obhajitelné. Chtěla jsem jen lépe porozumět biologickému příběhu o sobě a o dalších ženách,“ píše v závěru knihy Angela Saini.

Zatímco v anglofonním prostředí je autorka již dobře známá, pro české čtenáře a čtenářky je kniha Od přírody podřadné prvním setkáním s ní. Angela Saini vystudovala strojírenství na Oxfordské univerzitě a vědu a bezpečnost na londýnské univerzitě King’s College. Pracuje jako reportérka pro veřejnoprávní stanici BBC, publikuje v časopisech New Scientist a Science, v denících The Guardian a The Times a dalších. Za svoji novinářskou práci získala četná ocenění. Její prvotina Geek Nation z roku 2011 se v Indii stala nejprodávanější knihou. Její druhá kniha (Od přírody podřadné), která vyšla ve Velké Británii v roce 2017, získala cenu Physics World Book of the Year 2017 a druhé místo v žebříčku Goodreads v kategorii věda a výzkum. Časopisy The Spectator, deník The Guardian a mnohé další ji zařadily mezi knihy roku. Aktuálně Saini dopisuje knihu o „vědě rasismu“, která vyjde v roce 2019.

 

Fanfikce

Abbasová, Veronika. Fanfikce: ženská literatura nového věku, 2018. ISBN 978-80-7308-775-3.

Fanfikce je druhou představovanou knihou a zabývá se mnohotvárným fenoménem fanouškovského psaní. Kniha ustavuje fanfikci jako nový druh ženské literatury. Podle dostupných autorských a čtenářských statistik fanfikce jsou totiž v obou skupinách nejčastěji zastoupeny ženy (konkrétně ve věku mezi 20 a 30 lety).

Autorka využila několika úvodních kapitol k samotné definici pojmu fanfikce a popisu jeho historie, kterou hledá napříč literárními dějinami od ústní lidové slovesnosti, přes vznik písma nebo knihtisku až k současnosti. Abbasová popisuje specifika fanfikce napříč žánry nebo weby, kde se šíří, ale zabývá se také autory a autorkami tohoto specifického druhu literatury. V publikaci tak najdeme i analýzu toho, jak se formují fandomy, kdo je jejich součástí a jak vypadá komunikace mezi jednotlivými aktéry a aktérkami.

Samotným žánrům v rámci fanfikce je věnována celá zvláštní kapitola. Autorka klade důraz především na fakt, že třídění dle žánrů bývá často ve vztahu k fanfikci opomíjeno. Příčinou může být zjednodušení, které pramení z faktu, že ústředním dějovým  motivem většiny fanfikcí je vztah mezi protagonisty a/nebo protagonistkami. Z toho důvodu rozebírá autorka téma poměrně obšírně. Mimo to je v knize kladen také velký důraz na specifika české fanfikce nejen z hlediska jazyka. K analytické práci na knize byly použity v prvé řadě české texty. Dalšími obsaženými tématy jsou například erotika ve fanfikci nebo zpětný vliv fanouškovských děl na díla původní.

Tyto i další zajímavé publikace najdete v širokém fondu Knihovny Gender Studies. Otevírací dobu a další informace najdete zde. Příjemné a inspirativní čtení Vám přeje tým Knihovny Gender Studies.

 

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *