x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

10/2011 Muži a společnost

Pár tipů z knihovny Gender Studies, o.p.s.

30.9.2011, Anna Kotková, Gender Studies, o.p.s.
K tématu maskulinity a jeho různých aspektů je v knihovně Gender Studies, o.p.s. k dispozici řada publikací a informačních materiálů. Zde vám představíme tři zdroje, ze kterých jistě načerpáte řadu užitečných poznatků a informací.

K tématu maskulinity a jeho různých aspektů je v knihovně Gender Studies, o.p.s. k dispozici řada publikací a informačních materiálů. Zde vám představíme tři zdroje, ze kterých jistě načerpáte řadu užitečných poznatků a informací.

Joseph H.Pleck: Mýtus maskulinity (The Myth of Masculinity)

Kniha analyzuje koncept mužské identity a role, odvozené a postavené na pohlaví. Kriticky analyzuje výzkumy na toto téma od třicátých let 20. století dále, založené na souboru představ a stereotypních charakteristik, přisuzovaných mužskému, ale i ženskému pohlaví, podle nichž se také identita určovala. Tato zkoumání do velké míry ovlivnila naši představu o mužské roli a maskulinitě dodnes. Pleck ukazuje, že výzkumy, a tím pádem i naše výsledná představa, byly často založeny na dezinterpretaci dat, podpořeny homofobií, misogynií a třídními předsudky.

Michael S. Kimmel (edit.): Proměna mužů: nové směry ve výzkumu mužů a maskulinity (Changing Men: New Directions in Research on Men and Masculinity)

Publikace přináší zajímavé studie na téma mužů a maskulinity. Autoři a autorky se zabývají množstvím témat, jako například vztahy mezi muži a ženami, sexualitou, vztahem rasy a genderu. Nalezneme zde i rozhovory o životních drahách  například s americkými atlety, nejenom o tom, jak zvládají ukončení své sportovní kariéry. Studie z oboru etnografie pracovního prostředí se zaměřuje na vtipkování se sexuálním podtextem v restauračních kuchyních, které jsou mužskou doménou, a rozpaky, do nichž takové chování uvádí ženské pracovnice.

Časopis "Men and Masculinities" (M&M)

Obsahuje texty mezioborového výzkumu v nově se rozvíjejícím oboru mužských studií a studií maskulinity. Přináší výsledky empirického a teoretického bádání, založené na nejnovějších teoretických perspektivách z oblasti genderových studií, včetně feminismu, queer teorií a multikulturalismu. S využitím různých metodologií, články v M&M zkoumají vyvíjející se role a vnímání mužů napříč společností.

Všechny tyto tituly a mnoho dalších zajímavých publikací si můžete zapůjčit v knihovně Gender Studies. Aktuální otevírací dobu knihovny a veškeré informace o jejím fungování naleznete zde.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *