x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2006 Rovné příležitosti ve Velké Británii

„… problém rovných příležitostí je pro většinu lidí, nejen v našem kraji, něčím novým, zatím neznámým,“

31.7.2006, Kateřina Dušková, Gender Studies, o.p.s.
"… problém rovných příležitostí je pro většinu lidí, nejen v našem kraji, něčím novým, zatím neznámým," konstatuje Táňa Holčáková, vedoucí informačního a poradenského centra projektu "Půl na půl" při Krajské vědecké knihovně v Liberci. O tom jak funguje a jaký má tento projekt úspěch nám přibližuje v následujícím rozhovoru.

"… problém rovných příležitostí je pro většinu lidí, nejen v našem kraji, něčím novým, zatím neznámým," konstatuje Táňa Holčáková, vedoucí informačního a poradenského centra projektu "Půl na půl" při Krajské vědecké knihovně v Liberci. O tom jak funguje a jaký má tento projekt úspěch nám přibližuje v následujícím rozhovoru.

Počátkem roku 2005 se zástupkyně Gender Studies o.p.s. obrátily na vedoucí útvaru služeb Krajské vědecké knihovny v Liberci PhDr. Danu Petrýdesovou s nabídkou účasti v projektu EQUAL. Netrvalo dlouho a spolupráce byla navázána. Paní doktorka záhy odešla na mateřskou dovolenou a její místo v projektu zaujala Táňa Holčáková. Krajská vědecká knihovna v Liberci od té doby funguje, mimo jiné, jako informační a poradenské centrum pro cílové skupiny projektu (ženy 25-35 let, ženy starší 50 let, muži-otcové).

Liberecké informační a poradenské centrum projektu "Půl na půl" je už takřka rok neoddělitelně spjato s Krajskou vědeckou knihovnou. Můžete ji stručně představit?

Takzvaná Stavba smíření, jak se nová budova knihovny spojená s objektem synagogy nazývá, byla pro veřejnost otevřena v březnu roku 2001. Předtím Krajská vědecká knihovna sídlila pod různými názvy v různých budovách v Liberci.
Liberecká knihovna je veřejně přístupnou univerzální vědeckou knihovnou, která plní také funkci městské, veřejné a regionální knihovny. Svými službami chce významně přispět k rozvoji všeobecné vzdělanosti a kultury a ke zvyšování odborné úrovně v Liberci i v celém regionu. Důraz je přitom kladen na to, aby si uživatel nebo návštěvník mohl svobodně, podle svých potřeb a možností, zvolit formu, obsah i rozsah z co nejširší nabídky služeb. Denní návštěvnost knihovny je cca 2000 lidí.

Návštěvnicemi vaší knihovny jsou často ženy z cílových skupin projektu, nezřídka též muži - otcové na rodičovské dovolené. Jak často se tito lidé na vaše centrum obracejí se svými pracovními problémy?

Naše infocentrum zatím není příliš navštěvované. Setkáváme se spíše se staršími ženami, které hledají zaměstnání. Domnívám se, že problém rovných příležitostí je pro většinu lidí, nejen v našem kraji, něčím novým, zatím neznámým. A v tom vidím významnou informativní úlohu našeho centra. Knihovna jako informační centrum otevřené široké veřejnosti je, myslím, vhodným místem pro získání informací o této problematice.

Vy sama se v podobném projektu angažujete poprvé?

Ano.

Jaký je Váš osobní důvod zabývat se touto problematikou?

Velmi se zajímám o počátky emancipace českých žen v 19. století, tento projekt beru také jako příležitost dozvědět a naučit se něco nového.

Můžete už v tuto chvíli, v době, kdy se nalézáme zhruba v polovině projektu, sdělit výsledky, kterých jste dosáhli?

Jak už jsem výše uvedla, infocentrum zatím není příliš navštěvované, ale doufám, že lidé, kteří přišli, byli s našimi službami spokojeni. Podíleli jsme se na pořádání dvou seminářů o rovných příležitostech pro odbornou veřejnost, nakupujeme knihy s tematikou gender, rovných příležitostí, postavení žen a mužů ve společnosti a na trhu práce. Nabízíme informační letáky a brožury. 19. června jsme při příležitosti Mezinárodního dne rovnosti žen a mužů propagovali projekt na veřejnosti.

Jaké aktivity Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci v souvislosti s projektem "Půl na půl" v nejbližší době čekají?

V říjnu proběhne v naší knihovně seminář pořádaný Českou společností pro rozvoj lidských zdrojů, která je jedním z partnerů v projektu. Ráda bych také v nejbližší době uspořádala seminář o rovných příležitostech pro širší veřejnost.

Liberecká knihovna pořádá mnoho doprovodných aktivit - pořadů, přednášek, seminářů - můžete uvést nejzajímavější z těch, které se konaly v poslední době?

Velký úspěch měl v červnu hudebně-literární večer o životě a díle W.A. Mozarta za účasti předních českých umělců - houslistky Gabriely Demeterové a kytaristy Pavla Seidla. V rámci multikulturních aktivit pak pořádáme už od roku 2003 cyklus komponovaných pořadů o menšinách a pro menšiny Prolínání kultur. Letos se uskutečnil pořad věnovaný rituálu japonské čajové ceremonie Čadó - Cesta čaje, dalším zajímavým pořadem byly Pravoslavné velikonoce o velikonočních svátcích v Rusku a na Ukrajině a pořad Jak se měřil čas - Zvyky a obyčeje ročních období - Čechy, Slovensko, Evropa: výklad kalendářního zvykosloví, lidových obřadů a obyčejů.

A akce pro příští období?

Na druhou polovinu roku se chystají pořady: Česko-slovenská vzájemnost o vztahu Čechů a Slováků; Arabský svět a v prosinci již tradiční Vánoce, jak je slaví jinde.

Když jsme u projektů do budoucna, plánuje vedení KVK Liberec zapojení do obdobných projektů jako projekt "Půl na půl"?

To mi bohužel není známo. Za zmínku by ale stálo, že knihovna je v současnosti zapojena do projektu INTI, který si klade za cíl integraci imigrantů a cizinců v zemích EU.

Existuje v Libereckém kraji obdobný projekt zabývající se rovnými příležitostmi či diskriminací na trhu práce?

Nevím o žádném dalším podobném projektu. Projekty financované EU v této oblasti v našem kraji se zaměřují spíš na rekvalifikace a zvyšování vzdělanosti.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *