x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2006 Aktivní otcovství

Prorodinná opatření patří mezi výhodné a dlouhodobé firemní investice

31.8.2006, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Opatření umožňující rodičům slaďování osobního a pracovního života jsou mezi zaměstnavateli často chápána jako neúměrně nákladná, a pozornost věnovaná tomuto tématu často končí u poukázání na bezesporu nedostatečnou podporu ze strany státu. I přesto je možné zvažovat zajímavé přínosy investic do vytváření míst na zkrácený úvazek, zavedení práce z domova či zajištění hlídání dětí.

Opatření umožňující rodičům slaďování osobního a pracovního života jsou mezi zaměstnavateli často chápána jako neúměrně nákladná, a pozornost věnovaná tomuto tématu často končí u poukázání na bezesporu nedostatečnou podporu ze strany státu. I přesto je možné zvažovat zajímavé přínosy investic do vytváření míst na zkrácený úvazek, zavedení práce z domova či zajištění hlídání dětí.

Výzkum poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers ukazuje, že v Česku existuje vysoká míra fluktuace zaměstnanců - činí 15,8 procenta, v Evropě je 9,1 procenta. Stejná studie pak předkládá i znepokojivá čísla popisující míru absencí - v České republice je 4,7 procenta, tedy 10,9 dne ročně, zatímco v Evropě je to 2,2 procenta. Zkušenosti zahraničních firem, ale i několika málo českých průkopníků, dokládají, že právě prorodinná opatření mohou i přes počáteční investice dlouhodobě pomoci při snižování nákladů resp. ztrát, které firmy mají v souvislosti s fluktuací a absencemi.

V německém podniku Gerhard Rösch GmbH, zajistili pro zaměstnance podnikovou školku. Provoz zařízení, které zaměstnaným zdarma poskytuje 15 míst pro děti ve věku 3 - 6 let od 8.00 do 17.30 h, stojí cca 42 000 EUR ročně (2001). Nemocnost se ve firmě pohybuje o půl procenta níže než je průměr daného odvětví, což představuje úsporu ve výši 100 000 EUR. Podnik díky provozu mateřské školky uspořil až 58 000 EUR, o které by přišel v souvislosti s vyšší absencí personálu - někteří lidé by při neexistenci firemní péče nemohli přijít do zaměstnání.

Americká firma Lost Arrows, výrobce sportovního zboží Patagonia, má dlouhou zkušenost v poskytování firemního zařízení typu jesle, školka. Zaměstnaní se na provozu významně finančně podílí, přesto je umístění dítěte stojí výrazně méně než v běžných institucích, navíc získávají další výhody spojené s tím, že mají děti v blízkosti, odpadá dojíždění navíc atp. Z finančního hlediska považuje firma investici do školky za velmi výhodnou. Daří se jim totiž udržet zaměstnané, kteří by jinak zvažovali odchod z organizace. Spojené náklady se běžně pohybují na úrovni 150% platu osoby, která podnik opouští. Zvažme, že firmu stojí provoz školky 10.000 USD na zaměstnance ročně a využívá ji 20 zaměstnaných. V případě, že možnost využít zařízení udrží čtyři zaměstnané s platem 60.000 USD ročně, ušetří firmě 360.000 USD, tedy náklady spojené s odchodem těchto osob (nábor, trénink, zapracování nové osoby). Firmě tedy provoz zařízení pomůže ušetřit 160.000 USD ročně.

Uvedené příklady se zaobíraly náklady a zisky zajištěné péče o děti, jiná opatření (podpora při zajištění hlídání, úpravy pracovní doby, možnost práce z domova atp.), jsou však pro firmy méně finančně náročné a jejich přínos může být výrazný. Studie reálných firem ukazují, že vhodně zvolená a organizačně zvládnutá podpora rodičům sice pro firmy znamená investici, z dlouhodobého hlediska však může přinést výrazné úspory.

Zdroje:
PwC: Míra fluktuace je v Česku výrazně vyšší než v Evropě [online: http://www.financninoviny.cz/index_view.php?id=201942]
Demby R.E.: Do your family-friendly programs make cents? Businesses make significant strides in calculating the return on family-friendly programs, [online: http://www.shrm.org]
Opatření pro slučitelnost rodiny a zaměstnání na základě modelového projektu německého národního koordinačního centra [online: http://www.work-and-life.de/aktuelles/CBC.pdf]

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *