x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

03 / prosinec 2005 Rovné příležitosti 2005

První žena v čele afrického státu

30.11.2005, Johana Jonáková
8. listopadu 2005 se v africké Libérii, zemi známé hlavně čtrnáct let trvající krvavou občanskou válkou, konaly prezidentské volby. Proti všem očekávání je vyhrála žena. Ellen Johnson - Sirleaf, železná lady, jak je také ve své zemi označována, jasně porazila fotbalového idola země, Georgie Weah "Foul". Touto volbou se Ellen Johnson - Sirleaf stala první demokraticky zvolenou ženou v čele některého z afrických států.

8. listopadu 2005 se v africké Libérii, zemi známé hlavně čtrnáct let trvající krvavou občanskou válkou, konaly prezidentské volby. Proti všem očekávání je vyhrála žena.

Ellen Johnson - Sirleaf, železná lady, jak je také ve své zemi označována, jasně porazila fotbalového idola země, Georgie Weah "Foul". Touto volbou se Ellen Johnson - Sirleaf stala první demokraticky zvolenou ženou v čele některého z afrických států.

Ve srovnání se svým 39letým rivalem, který nemá ukončené základní vzdělání a nedisponuje žádnými politickými zkušenostmi, může 67letá Johnson - Sirleaf doložit třicetiletou politickou praxi. Vystudovala Harvard, pracovala ve Světové bance a působila jako šéfka programu OSN pro rozvoj. Již v 70. letech se aktivně zapojila do činnosti liberijské vlády, v níž později působila jako ministryně financí. V 80. a 90. letech, kdy Libérii dominovali diktátoři Samuel Doe a Charles Taylor, se Ellen Johnson - Sirleaf profilovala jako kritická opoziční politička a skončila proto dvakrát ve vězení.

Již samotné volby vyvolaly v Libérii debatu, zda je žena schopna vládnou zemi, kde je přibližně sto tisíc bývalých vojáků, kteří se aktivně podíleli na bojích občanské války. Pro většinu těchto mladých mužů byl jasným favoritem Georgie Weah "Foul". Nakonec se však většina Libérijců a Libérijek (59%) rozhodla dát důvěru právě Johnson - Sirleaf. Její příznivci ve volební kampani zdůrazňovali, že to musí být žena, kdo dokáže najít recept na problémy země, která byla zničena muži. Vítězství čtyřnásobné matky a šestinásobné babičky může být rozhodně inspiraticí pro další ženy v Africe, aby se aktivně podílely na politice ve svých zemích.

Více informací: BBC News - UK Edition http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/4395978.stm

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *