x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2008 Půl na půl - rovné příležitosti žen a mužů

Řada publikací, které jsme v projektu Půl na půl vydali, je již rozebrána!!

30.6.2008, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Ale nezoufejte, všechny jsou k dispozici i v elektronické podobě: můžete si je v případě zájmu stáhnout nebo za symbolický poplatek zakoupit na CD. Většina textů, které v projektu vznikly, se zabývá různými aspekty trhu práce a uplatňování rovných příležitostí v každodenním životě firem.

Ale nezoufejte, všechny jsou k dispozici i v elektronické podobě: můžete si je v případě zájmu stáhnout nebo za symbolický poplatek zakoupit na CD. Většina textů, které v projektu vznikly, se zabývá různými aspekty trhu práce a uplatňování rovných příležitostí v každodenním životě firem.

Na úvod: výzkumy

První v pořadí vznikly publikace, které shrnují výstupy výzkumů realizovaných na počátku projektu. Kariéra, rodina, rovné příležitosti shrnuje závěry tří samostatných studií:

Další výzkum zajistila Evropská kontaktní skupina, která byla partnerskou organizací a zaměřila se na doposud málo prozkoumanou oblast: Práce žen z domova v ČR.

Tyto výzkumy v první řadě mapují situaci v České republice a pomáhají pochopit poměry, v níž programy na podporu rovných příležitostí vznikají. Prozkoumání konkrétních podmínek napomáhá i identifikaci klíčových problémů a otevírá diskusi nad nejvhodnějšími opatřeními, které mají šanci na úspěch.

Sborníky textů, případové studie z firemního prostředí a návody

Další skupina publikací se zaměřila na pracovní prostředí a především na oblast rozvoje lidských zdrojů s ohledem na rovné šance. Partnerská organizace Business Leader's Forum sestavila publikaci Rovné příležitosti jako společenská odpovědnost firem, která se jako jedna z prvních u nás zaměřila na explicitní propojení těchto dvou konceptů.

Sborník Náklady a zisky rovných příležitostí pro ženy a muže, představuje celou řadu rozmanitých textů od různých autorů a autorek: od případových studií z firem, které úspěšně zavádějí programy slaďování a diverzity, přes kompilace zahraničních výzkumů, až po dílčí studie z českého prostředí, které představují nejenom dobré praxe, ale i vize do budoucna.

Prakticky pojatý text Rovné šance jako konkurenční výhoda, odborně zaštítěný Českou společností pro rozvoj lidských zdrojů, slouží jako návod pro personalisty a personalistky, kteří se chtějí v tématu zorientovat a najít styčné body mezi každodenními povinnostmi a otázkami rovnosti.

Aktuální témata a dění v oblasti potom představují speciální tištěná vydání zpravodaje Rovné příležitosti do firem, kde naleznete výběr těch nejzajímavějších textů z online měsíčníku vydávaného Gender Studies.

Právní problematika

Podrobněji jsme se zabývali i komplikovanou právní situací, jíž se právničky Ivana Spoustová a Eva Fialová pokusily převést do srozumitelného jazyka. Zaměstnavatelům je určena brožura Právo a diskriminace, zaměstnaným potom Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným. Působí-li ve vaší firmě odbory, potom jistě uvítají podrobný manuál Kolektivní vyjednávání aneb uplatnění rovnosti mužů a žen v praxi, za jehož vydáním stojí úsilí týmu Českomoravské konfederace odborových svazů.

Mimo trh práce, ale přesto inspirativní...

Další publikace je zaměřena především na úředníky a úřednice, kteří se musejí potýkat s praktickou aplikací strategie gender mainstreamingu: Příručka pro implementaci rovných příležitostí žen a mužů a principů gender mainstreamingu ve veřené správě v ČR, odbornou garantkou se stala Eva Ferrarová.

Pozornost byla věnována i mužům: (nejen) jim je určen sborník textů o mužích na rodičovské dovolené Aktivní otcovství, o nějž se společně se stejnojmennou výstavou zasloužila brněnská organizace NESEHNUTÍ.

Publikace si můžete objednat na cd na emailu pulnapul@genderstudies.cz nebo vyzvednout v knihovně Gender Studies.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *