x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 02/2022 Gender, odboj a rezistence

Sbalím si batoh a můžu jet kamkoliv – aneb jak proběhl 10. ročník Girls Day

30.6.2022, Marie Koval, Gender Studies, o.p.s.

Letos proběhl již 10. jubilejní ročník akce Girls Day! Kariérního dne pro dívky (ve věku 15 až 25 let) se zúčastnilo na 120 studentek napříč regiony ve 4 firmách – Škoda Auto, Vodafone, MSD a CN Group v Praze a Mladé Boleslavi. Do kampaně se nově zapojily také ambasadorky - expertky z technických oborů. Jaké zkušenosti mají z ICT oborů a co doporučují mladým dívkám? A jak probíhal letošní Girls Day?

Girls Day se slaví tradičně vždy čtvrtý čtvrtek v dubnu v rámci Mezinárodního dne dívek v ICT a STEM oborech (Girls in ICT Day). Cílem Girls Day je povzbudit zájem dívek o technické obory. Pro dívky je seberealizace v perspektivních oborech cestou k osobnímu růstu, informační a digitální gramotnosti a k ekonomické soběstačnosti zároveň je i motivací ke studiu právě těchto oborů. Dívky stále ještě často žijí pod vlivem stereotypů spojených s představami o tradičních genderových rolích, které se promítají i do pohledu na studijní obory a následnou volbu povolání. Pokud se dívky chtějí prosadit v technických oborech, musí překonávat řadu překážek, a to jak ve svých hlavách, tak v nastavení společnosti.

Nenech se odradit

„Velmi mě odrazoval přístup některých spolužáků, kteří mě neustále přesvědčovali, že vše zachráním výstřihem, nebo dobře padnoucími kalhotami. Byly jsme ve třídě dvě. O pár let později jsem pochopila, že to byla jen jejich reakce na to, že jsem byla v mnoha předmětech lepší a oni si to vysvětlovali tímto. Dnes to házím za hlavu, ale chtěla bych, aby se to zlepšilo. Čemuž podle mě napomůže i více žen v těchto oborech.” říká například jedna z našich ambasadorek, Bára Vlášková, která je web designérkou na volné noze.

Na otázku, co by pomohlo tomu, aby se do ICT, STEM a technických oborů hlásilo více žen, Bára Vlášková odpovídá: „Vymazat obavy z klasické školní matematiky (...). Při mé současné práci potřebuju matematiku tak maximálně, abych si spočítala %. Nekecám. Další, co si myslím, že trochu odvádí od touhy pracovat v ICT, je to „natírání růžovou barvou". Jsme úplně normální holky, do IT nechodí jen bruh girls, nebo goth/punk hackerky z filmů a stejně ani naopak to nepotřebuje opak, aby se to holkám/ženám líbilo.”

Nezávislost – sbalím si batoh a pracuji odkudkoliv

Během Girls Day si dívky letos vyzkoušely 3D virtuální realitu, nové technologie, design, základy programování, workshopy na kritické myšlení, elektro projektování, seznámily se s obory jako je strojírenství, telekomunikace, softwarový vývoj, byly pro ně připraveny kvízy a soutěže. Zejména však měly studentky jedinečnou možnost potkat expertky přímo z oborů, poslechnout si jejich příběhy a zkušenosti a zeptat se na cokoliv, co je zajímá, například, jaké výhody dává ženám práce v IT světě: „Myslím, že odpovědí je nezávislost. Konkrétně v mojí profesi je možnost si sbalit počítač do batohu a jít pracovat kamkoliv, kde je stabilní připojení k internetu. Nejste tedy pak závislí na autě, MHD, místě či času (...). Důvodem, proč nějakou práci dělat, by mělo být hlavně to, že vás to zajímá a baví. V dnešním světě, kde jsou ale peníze až na prvním místě, vás to ale musí především uživit a s tím v IT zatím problém rozhodně není.” říká další z našich ambasadorek, Petra Medelská, pracující v IT Cloud Development v plzeňské firmě Konplan.

Nedostatek IT expertů a expertek celosvětově narůstá, jen v České republice jsou aktuálně desetitisíce neobsazených pracovních míst. Přesto je v EU podle nedávné studie EIGE zaměstnáno v ICT pouhých 17 % žen (globálně dokonce pouhá 3 %) – je zde tedy pro ně velký prostor. Motivace dívek pro vstup do technických oborů je výhodná i pro firmy – ty jsou s vyrovnanějším zastoupením žen a mužů v zaměstnanecké populaci schopny lépe reflektovat potřeby svých zákazníků a zákaznic. V důsledku jsou pak firmy schopné přicházet s inovativními produkty a řešeními a dosahují lepších výsledků a konkurenceschopnosti. To se pak odráží také v dobré kondici ekonomiky soukromého i veřejného sektoru.

Moje zaměstnání je můj koníček

Dívky se v rámci akce Girls Day seznamovaly i s možnostmi pracovních stáží, a mohly tak získat důležité kontakty. „Po škole, a leckdy už během studia, není těžké najít uplatnění na trhu práce. Běžná je pružná pracovní doba a někdy je možná i práce z domova – já sama jsem se teď po letech v zahraničí vrátila domů a pracuji plně na dálku. Díky tomu lze tuto práci i celkem dobře skloubit s rodinou. Osobně jsem se ale pro tento obor rozhodla ještě z jiného důvodu. V patnácti letech jsem se sama začala učit programovat a brzy jsem zjistila, že mě to moc baví. V práci člověk tráví podstatnou část života, zda ho ta práce baví, má proto na celkovou kvalitu života zásadní vliv. Z toho důvodu jsem se kdysi rozhodla, že si ze svého koníčku udělám zaměstnání.” říká naše ambasadorka a software inženýrka ve firmě Google Lenka Římská.

V rámci doprovodného programu letošního Girls Day proběhla také diskuze o nestereotypní volbě povolání a o tom, jak motivovat dívky do ICT a STEM studijních oborů a profesí. Záznam z diskuze je k dispozici zde. Záštitu nad letošním Girls Day převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a akce proběhla ve spolupráci s platformou DigiKoalice. V současnosti přemýšlíme, jak Girls Day posouvat dále a již teď se těšíme na příští rok!

 

Zajímá vás akce Girls Day a téma nestereotypní volby povolání? Chtěli byste se zapojit? Napište nám na girlsday@genderstudies.cz. S sledujte náš instagram @nenechseodradit.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *