x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2017 Etika na trhu práce

Solidarita v rytmu swingu

28.2.2017, Anna Kotková, Gender Studies o.p.s.

Světovou komunitou swingu, respektive Lindy Hopu, otřásl v posledních měsících a týdnech skandál kolem sexuálního násilí ze strany jednoho lektora světové špičky vůči několika tanečnicím. Byl to už druhý skandál, první se týkal před několika lety swingového jazzmana a tanečníka. V obou případech zveřejnilo několik obětí  obsáhlé a podrobné popisy těchto incidentů na různých komunitních webových stránkách a na sociálních sítích. Průlomové je nejen zveřejnění těchto kauz, ale především skvělá reakce většiny taneční komunity.

Vynucený orální sex, strach, zastrašování, to spojuje jednotlivé kauzy. Zneužití moci ze strany lektora, kreditu profesionálně respektované osoby. Odvaha zveřejnit vlastní napadení mezi lidmi, kteří se znají, často se potkávají, jít s kůží a intimními detaily „na trh“. Navíc v tanečním prostředí, kde je leccos dovoleno a hranice osobního prostoru se někdy hledají těžko.

„Nepřišla jsem s tím dříve, protože mám strach. Mám strach, že mi lidé nebudou věřit, že mě budou vinit. Mám strach, že dokonce lidé, co mi věří, mě už nezaměstnají, protože „nechtějí skandály“. Mám strach, že mě lidé označí za tu, co „šuká celebrity“ (v orig. „star fucker“), někoho, kdo se snaží získat pozornost, nebo někoho, kdo se snaží o pomstu. Mám strach, že přestanu být tou mnohostrannou osobností a tanečnicí, kterou jsem a začnu být „sexuálně napadenou holkou““, tak se vyjádřila jedna z obětí.

V reakci na zveřejněné příběhy se zvedla velká vlna solidarity s napadenými ženami. Podporu obětem vyjádřilo několik lektorů a lektorek světové špičky, včetně výzvy případným dalším dosud mlčícím obětem s podobnou zkušeností, že se můžou anonymně ozvat jejich prostřednictvím a dostanou pomocnou ruku. Mezi těmi, kdo pomoc nabídli byla i několikaletá taneční i životní partnerka jednoho z agresorů.

Sociálními sítěmi také proběhly výzvy k jeho bojkotu: nezvat na festivaly, nechodit na jeho lekce. Značka tanečních bot SAVOY Max Angelo přerušila s lektorem spolupráci. Největší pražské taneční studio, v němž se swing a příbuzné tance vyučují, podpořilo vážnost obou kauz a vyhlásilo bojkot hraní skladby, kterou nazpíval a nahrál zmíněný swingový jazzman a na níž se tančí oblíbená skupinová choreografie.

Obviněný učitel tance vydal prohlášení, v němž celou kauzu označil jako nepodložený a nepravdivý útok na svou osobu, ale text záhy z internetu stáhnul.

Swing je, obzvlášť v Česku, vnímán jako konzervativní tanec, navazující na konzervativní etiketu středních a vyšších vrstev první republiky. Genderově je v tomto pojetí velmi stereotypní – muži v páru vedou, ženy jsou vedeny, odkazuje se k ideji gentlemanství. Gentlemanství je věc problematická, protože namísto respektu a podání pomocné ruky komukoliv, kdo to v dané situaci potřebuje, se zaměřuje na ženy, jako slabé bytosti, bez ohledu na reálnou skutečnost. Nicméně gentlemanství jako důrazné NE sexuálnímu násilí na ženách, bez výjimky, to už není retro sentiment, to je věc velmi aktuální.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *