x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

04/2006 Age Management

Stop diskriminaci žen na trhu práce!

30.3.2006, Gender Studies, o.p.s.
Pokud pociťujete na svém pracovišti znevýhodnění díky své genderové roli, vezměte právo do svých rukou! Vyžadujte to, co naše legislativa umožňuje. Neobávejte se předsudků, berte se za to, co vám náleží. Na Mezinárodní den žen 8. března 2006 byla slavnostně otevřena informační centra a právní poradny k tématu rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce projektu EU EQUAL "Půl na Půl". Dále byla spuštěna informační webová stránka www.rovneprilezitosti.cz a bezplatná online právní poradna k problému diskriminace na základě pohlaví.

Pokud pociťujete na svém pracovišti znevýhodnění díky své genderové roli, vezměte právo do svých rukou! Vyžadujte to, co naše legislativa umožňuje. Neobávejte se předsudků, berte se za to, co vám náleží. Na Mezinárodní den žen 8. března 2006 byla slavnostně otevřena informační centra a právní poradny k tématu rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce projektu EU EQUAL "Půl na Půl". Dále byla spuštěna informační webová stránka www.rovneprilezitosti.cz a bezplatná online právní poradna k problému diskriminace na základě pohlaví.

Bezplatná telefonická a online právní poradna "Půl na půl"

Při pražské organizaci Gender Studies o.p.s. je v provozu bezplatná telefonická právní poradna "Půl na půl" pro rovné příležitosti pro muže a ženy na trhu práce:


· každé úterý od 9:00 do 11:00 a každý pátek od 16:30 do 18:30 hodin
· na telefonním čísle 224 913 350
· na mobilním čísle 774 913 350

Své otázky mohou zájemkyně a zájemci zasílat k právnické konzultaci v průběhu celého týdne na:

· e-mailovou adresu: pravo@genderstudies.cz
· nebo mohou využít online právní poradnu na webových stránkách www.rovneprilezitosti.cz.

Na vaše dotazy odpovídají naše speciálně vyškolené právničky.

Pokud pociťujete na svém pracovišti znevýhodnění díky své genderové roli, vezměte právo do svých rukou!
Vyžadujte to, co naše legislativa umožňuje.
Neobávejte se předsudků, perte se za to, co vám náleží.

Naše telefonická i online právní poradna vám k tomu vytváří informační, argumentační, ale i advokátní zázemí. Pomůžeme vám řešit konkrétní pocity znevýhodnění, problémy platové disharmonie, náraz na "skleněný strop" i sexuální obtěžování na pracovišti. Naše poradna a na ni navazující informační centra v Praze, Brně, Liberci a Trutnově jsou určena zejména ženám-matkám, ženám nad 50 let a mužům - otcům, tedy skupinám, které mají na současném trhu práce nejhorší pozici.

Informační centra

Informační centra v Praze, Brně, Liberci a Trutnově poskytují kompletní dostupné informace k problematice nerovnosti na trhu práce a vybaví vás potřebnými materiály - od základní literatury přes aktuální analýzy, výzkumy týkající se specificky české situace na trhu práce, až po letáky a brožurky nabízející konkrétní pomoc.

Informační centra v renomovaných institucích, jako jsou krajské knihovny, ukazují, že diskriminace na základě pohlaví není jen chiméra a že je třeba o ní otevřeně mluvit, informovat se, srovnávat, hledat východiska. Existence informačních center je začátkem odbourávání předsudků vůči rodovým rolím žen a mužů nejen na trhu práce, ale i v rodině a v rámci péče o děti.

Regionální informační centra pro rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce v Praze, Brně, Liberci a Trutnově:

Gender Studies, o.p.s.
Otevřeno úterý až pátek: 12:00-18:00
Gorazdova 20, Praha 2, tel. +420 224 915 666
library@genderstudies.cz
http://www.genderstudies.cz

Informační bod v Knihovně Jiřího Mahena Brno
Otevřeno v úterý a ve čtvrtek: 15:30-18:00
Kobližná 4, Brno, tel.: +420 603 367 495
typltova@kjm.cz
http://www.kjm.cz

NESEHNUTÍ Brno
Otevřeno v pondělí: 10:00-12:00
Údolní 44, Brno, tel.: +420 543 245 342
zenskaprava@seznam.cz
http://zenskaprava.ecn.cz

Infocentrum v Krajské vědecké knihovně Liberece
Otevřeno v úterý a ve čtvrtek: 15:30-18:00
Rumjancevova 1362/1, Liberec, tel.: +420 482 412 136
holcakova@kvkli.cz
http://www.kvkli.cz

Most k životu o.p.s. - Trutnov
Otevřeno v úterý 9:30-12:00 a ve čtvrtek 15:30-18:00
Šikmá 300, Trutnov 3, tel.: +420 499 841 998
most.k.zivotu@volny.cz
http://www.mostkzivotu.cz

Poradenská a informační www stránka www.rovneprilezitosti.cz má čtyři základní části:

PORADENSTVÍ

Poradna je určena všem, kteří se cítí znevýhodněni na trhu práce z důvodu pohlaví. Specificky se zaměřujeme na skupiny nejvíce diskriminované - ženy před, na či po mateřské, ženy nad padesát let a muže otce a muže na rodičovské dovolené. Můžete využít bezplatnou právní poradnu on-line i telefonickou. Nabízíme vám přehled o tom, co vše patří pod diskriminaci na základě pohlaví. V adresáři informačních center se dozvíte kam se s čím obracet a kde získat o problematice více informací. Můžete se seznámit s firmami, které zavedli programy rovných příležitostí. Zkuste inspirovat své vedení k zavádění podobných programů! Dále naleznete informace o zajímavých akcích, Mezinárodním dnu rovných příležitostí žen a mužů a mnohé další.

INFO

Informační webová stránka projektu Půl na půl je určena především odborné veřejnosti - všem, kteří mají zájem o hlubší informace o postavení žen a mužů na trhu práce v ČR. Specificky se zaměřujeme na tvůrce politik rovných příležitostí žen a mužů na trhu práce. V oblasti legislativy nabízíme přehled zákonů, definic a příkladů vztahujících se k nerovnému postavení žen a mužů na pracovním trhu. HR manažery a manažerky seznámíme s konkrétními příklady programů podporujícími rovné postavení. Dále vás seznámíme s výzkumy, které v rámci našeho projektu probíhají, naleznete řadu důležitých odkazů a informací.

MÉDIA

Tato sekce je zamýšlena jako servis pro novinářky a novináře zajímající se o problematiku rovných příležitostí. Naleznete zde kompletní přehled tiskových zpráv, které k problematice rovnosti příležitostí vydala Gender Studies, o.p.s., a její partnerské organizace v projektu "Půl na půl". Tato sekce vám nabízí přehled o všech výsledcích projektu. Tedy o analýzách a výzkumech týkajících se skutečné situace na trhu práce z hlediska pohlaví a z toho vyplývajících odborných doporučení směřujících k dosažení rovnosti pohlaví v této oblasti. Dále pak o právní pomoci osobám, které pociťují znevýhodnění na trhu práce, a o sledování případových kauz.

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

Tato část informuje o mezinárodní spolupráci projektu "Půl na půl".



TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *