x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

03/2014 Rovné příležitosti z hlediska věku

Take Back The Tech! Celosvětová týdenní kampaň zaměřená proti násilí na ženách

19.8.2014, Michaela Svatošová, Gender Studies, o.p.s.
Mezinárodní organizace Association for Progressive Communications (APC) se již řadu let věnuje tématu násilí na ženách ve spojitosti s užíváním informačních a komunikačních technologií (ICT). I letošní rok proto pořádá kampaň, která se zaměřuje na tři největší a světově nejužívanější sociální média Facebook, Twitter a YouTube.

Kampaň odstartovala 21. 7. 2014 a běžela celý následující týden, v rámci tohoto týdne APC oslovuje tyto tři giganty s otázkou „co děláte proti násilí na ženách vy?“. Zapojit se do kampaně mohou uživatelé i uživatelky těchto sítí, mohou přispět svým hodnocením nebo stačí sdílet osobní příběh či užitečné rady a tipy.

Dle průzkumů tvoří ženy nadpoloviční většinu mezi uživateli a uživatelkami sociálních sítí; tweetují, sdílejí příspěvky, vytvářejí obsahy médií, jsou aktivní a tímto přispívají k propagaci těchto médií. Jen tím, že se objevují na těchto sítích, čelí i mnohé z nich různým formám násilí. Toto se navíc děje za přispění přímo ze strany společností vlastnících internetové sítě.

Velké společnosti jako je Facebook již učinily některé kroky, které mají eliminovat problémy, které se na jejich sítích vyskytují a které se týkají především žen uživatelek. Podle APC tomuto tématu nevěnují ale dostatek pozornosti. Kampaní Take Back The Tech se APC snaží pozvednout hlasy žen, které žádají o pomoc a bezpečí v kybersprostoru a nejsou dostatečně vyslyšeny a přimět výše jmenované společnosti (FB, Twitter a YT) k jasnému prohlášení, že dojde z jejich strany k úpravě podmínek, které ošetří poskytované služby tak, aby došlo k vytvoření bezpečných platforem.

Více informací k tématu naleznete na Twitteru kampaně Take Back The Tech - @takebackthetech, lze nalézt i pod hashtagem #takebackthetech. Web kampaně - www.takebackthetech.net/ a pořádající organizace Association for Progressive Communications www.apc.org.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *