x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

5/2007 Banky, jejich podpora ženám a rovné příležitosti pro zaměstnané

„V Citibank dobře chápeme, že dnešní pracovní síla a její profesionální priority jsou jiné než v minulosti“

30.4.2007, Nina Bosničová, Gender Studies, o.p.s.
Citibank je ve světě i v České republice známa pro rovné příležitosti žen a mužů a diverzitu (rozmanitost). Nadace Citigroup financuje Soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v České republice. Nedávno Prahu i Gender Studies navštívila Gwendoline Cleven manažerka lidských zdrojů a diverzity Citibank v Evropě, Středním Východě a Africe. Při této příležitosti jsem s ní udělala krátký rozhovor.

Citibank je ve světě i v České republice známa pro rovné příležitosti žen a mužů a diverzitu (rozmanitost). Nadace Citigroup financuje Soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v České republice. Nedávno Prahu i Gender Studies navštívila Gwendoline Cleven manažerka lidských zdrojů a diverzity Citibank v Evropě, Středním Východě a Africe. Při této příležitosti jsem s ní udělala krátký rozhovor.

Jak Citi podporuje své zaměstnance a zaměstnankyně při slaďování soukromého a pracovního života?

V Citi dobře chápeme, že dnešní pracovní síla a její profesionální priority jsou jiné než v minulosti. Každá generace má trošku jiné postoje a očekávání spjaté s pracovním životem. Můžeme se například podívat na mladší generace, které právě vstupují na pracovní trh - ty definují jako úspěšný život takový život, ve kterém je práce v rovnováze s lidskými vztahy. Rádi by měli dostatek času užít si života a věnovat se rodině. Navíc očekávají, že jim zaměstnavatel takovýto způsob života umožní.
V rámci Citi byly celosvětově vyvinuty tyto strategie flexibilní práce: pružná pracovní doba, práce mimo pracovní místo, stlačený pracovní týden, sdílené pracovní pozice a práce na částečný úvazek.

Jaké plynou pro Citi z této podpory výhody? Proč Citi vyvinula a podpořila programy na slaďování osobního/rodinného a pracovního života?

Po mnoho let jsme jako organizace měly na základě lokálních zákoníků práce a/nebo osobních potřeb dostupnou celou řadu flexibilních pracovních opatření. Abychom se vypořádali s měnící se pracovní sílou a její různorodostí, začali jsme zvažovat zavedení programů flexibilní práce pro všechny naše zaměstnance a zaměstnankyně. Přímým benefitem této business strategie je úspěšný rozvoj dynamické pracovní kultury, ve které jsou zaměstnanci/zaměstnankyně schopni nastavit si pracovní cíle, ale i osobní hranice. Ukázalo se také, že flexibilita přitahuje talenty, zvyšuje loajalitu a produktivitu zaměstnanců/zaměstnankyň a snižuje fluktuaci.

Jaký z výše uvedených programů flexibilní práce byste doporučila jako vhodný na začátek pro společnost, která v oblasti slaďování zatím ještě nemá moc zkušeností?

Na začátek je určitě nejvhodnější zavést flexibilní pracovní dobu. Tato strategie umožňuje zaměstnancům/zaměstnankyním mít libovolný začátek a konec pracovní doby v rámci limitů stanovených podnikem. V Citi má o tento program zájem víc než 35% zaměstnaných.

Který z programů na podporu slaďování soukromého a pracovního života je naopak nejnáročnější na zavedení a realizaci a proč?

Z naší zkušenosti je to sdílené pracovní místo. V tomto opatření se o pracovní náplň jedné pracovní pozice (na plný úvazek) dělí dva zaměstnanci/zaměstnankyně. Protože tyto dva lidé musí spolu úzce spolupracovat a komunikovat, je nutné, aby se k sobě opravdu hodili a aby jejich vztah byl lepší než "dokonalé manželství".

Měla jste nějakou osobní motivaci věnovat se diverzitě a slaďování v rámci své profesionální kariéry?

Pevně věřím, že je pro svět korporací hodnotné a výnosné věnovat se otázce diverzity a slaďování. Rvačka mezi organizacemi o talenty a talentky je již v plném proudu a nejlepší způsob, jak získat ty nejlepší je přizpůsobit se měnící se pracovní síle. Jenom firmy, které budou určovat v tomto ohledu směr budou schopny budovat úspěšnou a talentovanou pracovní sílu. Toto je jednoznačně ta pravá cesta pokroku.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *